KÖZÉRZET

Tények és tévhitek a koleszterinről

Szerző:
Szabó Anna
Vérzsír – egyre több embert rettegéssel tölt el ez az egy szó. Azonban az ebbe tartozó koleszterin épp olyan dolog, amit rosszul ismerünk. Legalábbis a következő tények némelyikén valóban megdöbbentünk.

Fontos építőanyag a koleszterin is, ugyanis egyes hormonok, vitaminok valamint a sejthártya része. Te például tudtad, hogy agyad húsz, szíved tíz százaléka koleszterinből áll?

Káros a magas koleszterinszint?

Nem a koleszterinszint összmennyiségét kell vizsgálni, hanem az arányait a vérben. Hiszen létezik úgynevezett védő (HDL)- és rossz (LDL)-koleszterinszint. Ezek pedig fehérjébe csomagolva keringenek a vérben, az ereken át a sejtekhez, amelyek elveszik belőlük azt, amire szükségük van. A fölösleget a védőcsomag gyűjti össze és szállítja a májba, amely ártalmatlanná teszi. Ezért nem kell mindjárt megijedni, ha nagy az összkoleszterinszint értéke. Elfogadható mérték ha 3,5 az 1-hez aránylik egymáshoz, de a jó érték a 2 az 1-hez.

 

 

Valóban érelmeszesedéshez vezetnek a lerakódások?

A vérben felhalmozódott rossz koleszterinszint egy része – a felesleg – lerakódik a vérben, s az erek átmérője belülről egyre jobban megfeszül, majd teljesen beszűkül. Így alakul ki az érelmeszesedés. Jó, ha észben tartod, hogy ez egy „csendes és lassú gyilkos”, tehát hosszasan és tünet nélkül alakul ki, míg súly esetben elzáródhat a vér útja, továbbá a szívkoszorúér elmeszesedés következménye lehet az infarktus.

Panasszal jár a magas koleszterinszint?

Nem, ugyanis sem fájdalmat, sem rossz közérzetet nem okoz a magas koleszterin. A fentiekben már szót ejtettem róla, hogy igazi időzített bombaként működik ez a fajta betegség. Éppen ezért, ha elmúltál már 35, mindenképpen méresd meg rendszeresen!

 

 

A helytelen táplálkozás a bűnös a magas koleszterinért?

Számít, hogy mennyi hamburger vagy csülökpörkölt kerül a tányérodra, de sajnos leginkább öröklött hajlam szerint alakul ki. De okozója lehet a pajzsmirigy, a vese vagy a máj elégtelen működése is.

Nem lehet tenni a magas koleszterin ellen?

Való igaz, hogy gyógyszeres kezeléssel kordában tarthatóak az értékek, de léteznek természetes eszközök is, csak több energiaráfordítást kívánnak. Úszással, futással, bringázással, vagyis aktív sporttal csökkenthetők, de ha még nem magasak az értékek, ki is védhetők. Sokak szerint a stresszmentes életmód kivitelezhetetlen, azonban próbálkozni mindig érdemes. A dohányzásról más egyéb okok miatt is érdemes lemondani, de a koleszterint is befolyásolja.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL