ÁLLATI CUKISÁGOK

Miért fontos ivartalanítani kedvencedet?

Szerző:
Szabó Anna
Magyarországon óvatos becslések szerint több mint 2 millió kutya él. Összehasonlításként: Németországban (ahol 8-szor több a lakos) 5 millió kutyát tartanak. Míg a Bécsben élő kutyák száma 53 ezer, addig Budapesten több mint 300 ezerre becsülhető a számuk. Ennyivel jobban szeretné a magyar a kutyát? Nem. Ennyivel felelőtlenebbül tartjuk őket.

 

 

Az állatvédőkhöz nap mint nap fut be olyan kérés, hogy helyezzék el a gazdánál született kölyköket. A forgatókönyv szinte mindig ugyanaz: adott a gazdi kedvence. Nagyon szeretné, ha előbb-utóbb kiskutyái lennének, hiszen olyan szép, aranyos kutya, jó lenne egy utánpótlás tőle, aki természetesen biztos ugyanilyen szép, aranyos lesz. Csak a sors általában úgy hozza, hogy nem egy, hanem 6-8, vagy nem ritkán előfordul, hogy 9-10 kutyus születik. Aranyosak, a mama táplálja őket, nagy gond nincs velük. A gyerekek is szeretnek játszani a szőrmókokkal. Közben a gazda érdeklődik, kinek kell tündéri kiskutya? Jelentkeznek is páran a családból, szomszédból, ismerősök közül, hogy elfér náluk, szeretik ők a kutyákat. Telik-múlik az idő, a mama kutyának nyűg a szoptatás, egyre inkább elvonulna. A kiskutyákat féregteleníteni kell, tápot kell venni, lassan elválaszthatóak, szaladnak szanaszét, már nem lehet őket egy dobozban tartani, sok a pisi-kaki is körülöttük, rágnak mindent, éppen ideje, hogy elvigyék, hiszen ennyit nem lehet oltatni, kinek van erre pénze? Akkor aztán az esetek többségében kiderül, hogy az egyik jelentkezőnek nem alkalmas az időpont, a másiknál a férj hallani sem akar róla, a harmadiknál kiderül, hogy a gyerek a különóra miatt mégsem tudja levinni, hogy elvégezze a dolgát. Egyet-kettőt végül sikerül valakire rátukmálni, természetesen ezek sora bizonytalan, de még mindig jócskán marad belőlük. Sebaj, internetre fel és hívogassuk az állatvédőket, be velük egy menhelyre, hiszen nagyon cukik, ott majd biztosan elkapkodják őket. 


Hát nem! A valós helyzet az, hogy szinte alig van a menhelyeken hely, folyamatosan többszörös telítettséggel működnek. Ha esetleg mégis van szabad hely, nem biztos, hogy karanténoztatni tudják a kicsiket, már pedig oltás nélkül halálos veszélynek vannak kitéve. A gazdi talán még némi lelkiismeret furdalást is érezve fogja a megmaradt almot és elviszi jó messzire, kiteszi őket a közterületre, bízva abban, hogy jó emberek majd megtalálják és sorsuk megoldódik. Egy kutya miatt 6-8 maradt árván. 

Így talált a Mancs-Rancs Állatmentő alapítvány csak 2010-ben öt almot, ami 39 kiskutyát jelentett. Akikből még mindig van gazdára váró! Lehet, hogy a kiskutya egy menhelyen nő fel, arról nem beszélve, hogy örökbeadásukig kb. 1 millió forintba kerülnek. Talán sokakat meglep ez az összeg, pedig ennyi. Persze sok olyan eset is van, ahol csak „besikeredik” a vemhesség, pedig vigyáztak az ivarérett szuka kutyára, csak hát azok a kanok tüzelésnél nagyon találékonyak tudnak lenni.


Hogyan előzhető meg?


A nem kívánt „gyermekáldás” megelőzésének egyedüli módja az ivartalanítás. Az ivartalanítással kapcsolatban még ma is élnek tévhitek. Az egyik leggyakoribb, hogy a nőstény kutyáknak (macskáknak) egyszer szülniük kell, mert számukra az ellés olyan testi és lelki előnyökkel szolgál, amely nélkül nem képesek teljes életet élni. Bár bebizonyosodott, hogy az ivartalanítás nem rontja az állatok életminőségét, nem okoz pszichés problémákat, nem törvényszerű következménye az elhízás, mégis a gazdák nehezen szánják rá magukat, hogy kedvenceiken elvégeztessék a ma már rutinműtétnek számító beavatkozást.


Az ivartalanítás, mint műtét


Napjainkban korszerű állatorvosi berendezések és gyógyszerek állnak a rendelkezésre ahhoz, hogy a műtéti beavatkozás biztonságos, fájdalommentes legyen. A műtét előtt egy nappal a kutyát koplaltatni kell. A rendelőben a kutyát megvizsgálják, majd elaltatják és kb. 1 óra múlva a kutyus hazavihető (a kan kutya műtétje rövidebb ideig tart). A műtétet követően az altatás utóhatásai általában 24 óra alatt elmúlnak. A műtét után melegebb helyen kell tartani az ebet és figyelni, hogy ne nyalja a sebét, nehogy kiszedje a varratokat. Ezt általában védőgallérral, vagy egy trikó ráadásával el lehet kerülni. Előfordulhat, hogy a műtét után 1-2 napig bágyadtabbak, étvágytalanok, de utána a lábadozás szinte eseménytelenül zajlik és hamar ugyanolyan élénkek lesznek, mint a beavatkozás előtt. 10 nap múlva kell visszavinni varratszedésre.


Mikor érdemes ivartalanítani?


Nincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mikor a legoptimálisabb a kutyát ivartalanítani. Magyarországon talán általános nézet, hogy az ivartalanítást ajánlatos az ivarérés előtt elvégeztetni.


Rengeteg betegség megelőzhető ivartalanítással!


Az ivartalanítással elsősorban a nem kívánt szaporulat megszületését kerüljük el, de egészségügyi szempontból is előnyös, sok betegség kockázatát csökkentheti a beavatkozás (tejmirigy-, méh-, here- vagy prosztata megbetegedés) és nem utolsó sorban a tüzeléssel járó kellemetlenségek is megszűnnek. Ivartalanítással némileg csökkenthető a kutyák agresszivitása, engedelmesebbé, kezelhetőbbé válnak és szökési hajlamuk is sok esetben csökken. Fontos, hogy megértsük, a műtéttel nem csonkítjuk meg kutyánkat, hanem óvjuk.

Egy felelősen gondolkodó gazdának meg kell akadályoznia a szaporodást, hiszen rengeteg a gazdira váró kutyák száma és újabb almok megszületésével még kevesebb esélyt kapnak a menhelyeken szorongó, utcára taszított ebek. A felelős tartás vezet majd oda, hogy Magyarországon is normalizálódjon a kutya létszám, és annyi legyen csak belőlük, amennyinek gondos gazda jut.


A Mancs-Rancs Állatmentő Alapitvány 2008 óta évente két alkalommal hirdet kedvezményes ivartalanítási akciót a gazdás kutyák, cicák számára, hogy elérhető áron gondoskodhassanak a gazdák társállataik védelméről.

 

Az adóbevallással együtt rendelkezhet minden adófizető állampolgár a SZJA-ja 1%-val valamilyen civilszervezet számára, ez az illetőnek nem kerül pénzébe, csak annyit kell csinálni, hogy az illető adóbevalláskor kitölti az erre szolgáló Nyilatkozatot.


Támogasd adód 1 %-ával a Mancs-Rancs Alapítványt, hogy minél több szerencsétlenül járt kutyán segíthessen! A nyilatkozaton a 18705645-1-13 adószámnak kell szerepelnie és a Mancs-Rancs Állatmentő Alapítványnak.

Ezenkívül az alábbi számlaszámon tudod segíteni az Alapítvány munkáját:

Mancs-Rancs Állatmentő Alapítvány
Számlaszám: 64500065-16660483

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL