UTAZÁS

Kairót látva hajnalba - csodálatos!

Szerző:
Szabó Anna
Az 5000 éves történelemre visszatekintő ország nevezetességei igen ismertek. De csak akkor érezheted igazi varázsát, ha a saját szemeddel látod. A káprázatos piramisok, a Szfinx, a világhírű Egyiptomi Múzeum - a "fáraók földjének" kincsei, örök élményt nyújtanak.

 

Vannak dolgok, amelyek nél­kül nem érdemes meghalni

Ki­véve, ha nagyon muszáj. Egy éjszakai hajóút a Níluson – képzeld csak el: telihold, kétoldalt titokzatos pálmaligetek. Mögötte holdfényben égő sivatagi dombok, a karosszék mögött nubíai fekete pincér fe­hér kesztyűben hozza a megren­delt jeges narancs dzsúszt vagy sört. A távolban Lu­xor fényei -, szóval egy nílusi luxushajó fedélzeti magánya ki­tűnő alkalom arra, hogy az em­ber eltűnődjön: hát te mit ke­restél ezen a földön... Le­het persze másról is ábrándoz­ni, de az élet átgondolására aligha van alkalmasabb egy ní­lusi éjszakánál. Legfeljebb egy nílusi hajnal.


Az egyiptomi ember minden bizonnyal, megkísérel majd eladni valamit annak a 3,5 millió külföldinek, akik odarepülnek és elbámész­kodnak a Kheopsz-piramisnál, a karnaki templomban, a kirá­lyok völgyében vagy az asszuáni gáton. Nyugodtan alkudj, és amikor majd azt hiszed, hogy kedvező árat fizettél a galabejáért (hosszú vászonruha), légy biztos, és törődj bele, hogy át vagy verve. Ilyen itt az üzlet.


Most pedig elmondom, mi az, amit Egyiptomban biztosan venni fogsz, akkor is, ha nem akarsz

Szkarabeuszt. Kőből, aranyból, ezüstből, fene tudja, miből. A szent bogár, ami mint a Nap, a földből bújik elő, állítólag éle­tet lehel viselőjébe.

Anht (ejtsd ánt). Sokan kopt (egyiptomi keresztény) ke­resztnek vélik, de ez az élet kul­csa, hiszen a szó jelentése is ez: élet. Van aranyból, ezüstből, viselik nyakban, fülben főleg külföldiek.

Kartust. Hosszúkás táblács­ka aranyból, ezüstből nyak­láncra, pár fontért képírással rávésik a vevő nevét, öt perc alatt kész bármelyik ékszerüz­letben.

Ezen kívül papiruszt (eredetit és hamisat), piramist márvány­ból és műmárványból, Anubisz-szobrocskát és minden vackot, amit itthon majd szégyenkezve osztogatsz.



Első állomás: Kairó és környéke

Kairó, Egyiptom fővárosa, az arab világ mesés központja. A rajta keresztül folyó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak. Egyik jellegzetessége, hogy több mint 1000 minaret található itt. Egyszerre találkozhatsz a fáraók korabeli tipikus jellemvonásokkal, a görög-keleti keresztény, iszlám, és a mai, modern Egyiptom jellegzetességivel. Kairó - 20 milliós lakosságával - Afrika és a Közép-kelet legsűrűbben lakott városa.

Az utcákat hatalmas embertömeg, a sűrűn épített házak, és a számunkra idegennek tűnő teljes közlekedési káosz jellemzi.



Amit mindenképpen látnod kell

- A világ egyik legnagyobb múzeumaként számontartott, Egyiptomi Múzeumban közel 120 ezer műremeket csodálhatsz meg, egészen Kr.e. 5000-ig visszamenőleg. Itt találkozhatsz Tutankhammon fáraóval, és csodálatos aranykincseivel. De rajta kívül még nagyon sok fáraó és király köszön vissza a régmúltból.


- Kairó határában, a sivatagban megtalálhatod a gízai piramisokat, amely három különböző fáraó emlékét őrzi. Érdekessége, hogy ezek a piramisok üresek, tehát nem található benne semmiféle hieroglifa, és még eltemetett fáraó sem. Ezért a mai napig is feltáratlan titkokat rejt. A legkisebb, Menkauré piramisa, a középső Khephrén fáraó nevét fémjelzi, a legnagyobbat pedig Kheopsznak tulajdonítják.


- Miután megtekintetted a három piramist, ne siess tovább, mert a gizai fennsík másik jellegzetes látványosságát, az egyetlen kőtömbből kifaragot Szfinxet sem szabad kihagynod. Az oroszlántestű Szfinx, amely tekintetével a napfelkeltét kémleli, érezteti veled az ókori egyiptomiak tudását és hatalmasságát. Ez az ókor egyik legrejtélyesebb alkotása.


- Semmiképpen se ragadj le a piramisoknál és a Szfinx csodájánál, mert Kairó városában az arab építészet remekműveit is megcsodálhatod. Ugyanis rengeteg híres mecset található itt.



Ételek, italok

Jellegzetes egyiptomi ételek a ’fúl’ és ’taamijja’ (jól átsütött, darált fava-bab), ’falafel’, ’besboussa’ (édes, ragacsos sütemény), a friss gyümölcsökből facsart üdítők pedig elengedhetetlenek. Az étkezést jelentheti a szendvics-állóbüfé, de egy luxus ötfogásos lakoma is. Kicsi, olcsó vendéglők várják a betérőket, amelyek kiváló egyiptomi ételeket kínálnak kevés egyiptomi fontért. Amennyiben sietsz, próbáld ki a helyi snack-bárok egyikét. Az utca mentén található kényelmes helyek rendszerint biztonságosak, és legtöbbször ivóvíz is kapható. Természetesen itt is van McDonalds vagy a Kentucky Fried Chicken, de ezek viszonylag drágák.


Fontos: Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE).

Az ország specialitása a „KARKADÉ”, hibiszkuszvirágból főzött tea. A vallás miatt az egyiptomiak nagy része alkoholt nem fogyaszt, így italboltot ne keress. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolhatsz. A helyi sör neve STELLA (ára: 5-10 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók, de igencsak drágák. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen akár felbontási pénzt is kérhetnek. Ramadán alatt egyáltalán nem árusítanak alkoholt.


Hol szállj meg, ha Kairóba utazol?

Hotel Oasis****

A Szfinxtől és a gizai piramisoktól néhány perc távolságra található ez a négy csillagos, kényelmes szálloda, egy gyönyörű kertben.


Sofitel le Sphinx*****

Közvetlenül a Szfinx és a gizai piramisok lábánál (kb. 1 km-re) található ez a luxus szálloda. A repülőtértől kb. 35 km, az Egyiptomi Múzeumtól.pedig 20 km-re.

____________________________________________________________________________

Amit feltétlenül tudnod kell, ha Egyiptomba utazol

Időeltolódás: + 1 óra

Nyelv: Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb emberrel angolul és németül is megértetheted magad. Nagyra értékelik azonban, ha néhány szót arabul próbálsz meg elmondani.

Vallás: Egyiptom lakosságának 75%-a muzulmán, 25%-a keresztény.

Pénz: A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: „LE” kb. Egy Egyiptomi Font kb. 36 Ft. 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 5, 10, 25 piaszter, papírpénzek: 25, 50 piaszter és 1, 5, 10, 20, 50, 100 fontos. Sok szállodában bank is található, de csak időszakos nyitvatartással. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverd össze őket.

Útiokmányok: Magyar állampolgároknak Egyiptomban vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Helyi öltözködési szokások: A könnyű pamut ruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehetsz nyitottabb, lengébb ruhákban, de a városokban inkább zártabb ruhákat viselj. Ha lehetséges, ne hordj túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takard el lábadat.

Egészségügyi előirások: Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, a napvédő szereket tehát ne felejtsd otthon.

Betegség: Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások hatására kisebb gyomorpanaszok előfordulhatnak.

Megelőzés:

- nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
- melegből, ha teheted, ne lépj be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
- ne igyál csapvizet, ne fogyassz jéggel hűtött üdítőitalt;
- ne egyél meg olyat, amit nem kívánsz.


Éghajlat: Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg az európai ember számára. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 48°C-ra is a hőmérséklet.

Biztonság: Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálsz. Nem fognak zaklatni, de figyelj a megfelelő öltözékre, tiszteld az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. Az utcai lopás nem jellemző.

Vásárlás: A városnéző programok alkalmával beiktathatsz egy-egy rövid pihenőt. Ezek a megállók nemcsak felfrissülésre alkalmasak, de kézműves a munkákkal is megismertetn (papirusz műhely, parfüm palota, szőnyegiskola, alabástrom faragóműhely). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatsz. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezheted be.

_____________________________________________________________________________



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL