ÁLLATI CUKISÁGOK

Állatok, akik a jelenlétükkel is gyógyítanak

Szerző:
Szabó Anna
Biztos veled is megesett már, hogy kisgyermekként féltve őrzött titkaidat, esetleg félelmeidet kedvenc háziállatod fülébe súgtad. Olyan, amikor félelmeidet a bundájába suttogtad, vagy álmaidat először velük osztottad meg! De kinek ne lenne egyedül élő, idős rokona, aki magányában egy kis háziállattal osztozik?

 

 

Állatasszisztált terápia

Ezek a kis lények tulajdonképpen az állatasszisztált terápiát valósítják meg otthonunkban, enyhítik a szorongást és bearanyozzák a hétköznapokat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor valaki nem tud egy háziállatról gondoskodni. Sajnos ennél is rosszabb, mikor valaki olyan helyre kerül (kórház vagy idősek otthona), ahova nem viheti magával kedvencét. Ilyenkor lépnek képbe a ma már hazánkban is szép számmal jeleskedő segítők: kutyák, macskák, kisebb rágcsálók, akik egy kis fényt csempésznek jelenlétükkel a beteg gyerekek, vagy épp idős emberek életébe!

Természetesen az állatasszisztált terápia elsődleges célja, hogy jókedvet csempésszen a rászorulók életébe, pusztán egy feladat. Ennél is fontosabb, hogy az adott célcsoport kapjon valami pluszt, amitől a terápiás állatok jelenléte nem csak móka, de komoly munka is. Ilyen előre kidolgozott terápiás tervek szerint tanulnak például beszédhibás gyerekek logopédus és terápiás kutya segítségével. Ilyenkor a kutyák, cicák pusztán a jelenlétükkel és közreműködésükkel oldják a szorongást és jobb teljesítményre sarkallják a gyermekeket.


Hosszadalmas, fárasztó munka


Tudni kell, hogy ez komoly munka mind a kicsik, mind pedig a terápiás állat és gondozója számára. A terápiás állatok hosszú hónapok munkája után kerülhetnek idősek, gyermekek számára tartott bemutatók vagy foglalkozások közelébe. Előtte bizony át kell esniük egy felvételi procedúrán, majd sikeres vizsgát kell tenniük, ami sok tanulással és még több gyakorlással érhető csak el. Ilyen közösségekbe csak azok az ebek vihetők, akik nem csak alap engedelmes feladatokat képesek végrehajtani, de sok-sok trükköt is megtanulnak, valamint munkájuk során is folyamatosan fejlődnek. Sem emberrel, sem állattal szemben nem lehetnek agresszívek, sőt elvárás velük szemben a nagyon jó idegrendszer és a közvetlen, barátságos természet! Lett lévén, hogy munkájuk során óvodákba, iskolákba egyéb egészségügyi intézményekben is megfordulnak, mindig kifogástalanul tisztának, ápoltnak és egészségesnek kell lenniük. Minden terápiában részt vevő eb, cica vagy még kisebb kollegája nagyon precízen betartott oltási programmal és külső-belső parazitamentesítéssel él.


Megtörni a hétköznapok szürkeségét


Akinek esetleg volt már szerencséje munka közben látni terápiás állatot, észrevehette milyen komolyan és mégis könnyeden teszik a dolgukat! Folyamatosan kontaktusban vannak kiképzőjükkel és azokkal a gyerekekkel, akikkel épp együtt dolgoznak. Ez a munka ugyan első látásra könnyed kikapcsolódásnak tűnhet, pedig óriási koncentrációt igényel. Sokszor a kutya jelenléte pont akkor válik a legfontosabbá, amikor ő és a vele dolgozó kisgyermek is már-már feladja a feladat gyakorlását. Ilyenkor ad a már kicsit elpilledt kutya egy érzelmi pluszt, ami képes a tanulásban, gyakorlásban előre mozdítani a kicsiket. Ennél is embert próbálóbb az, amikor beteg gyerekek, idős emberek életkedvét kell hétről-hétre visszaadni és tartani bennük a lelket, hogy viseljék el a találkozások közötti időt.


Egy-egy ilyen nap során az állatok megtörik a hétköznapok monotóniáját, segítenek a relaxációban – segítenek a szürke falak között kapcsolatokat teremteni a már bent egymás mellett élőknek. Pusztán a jelenlétük, a selymes, simogatásra ösztönző bundájuk az a kis pluszmozgás, amíg velük foglalkoznak, ad annyi örömöt és motivációt, amit semmi mással nem lehetne elérni. Terápiába legtöbbször kutyákat vonnak be, mivel kötődésük az emberhez jól hasznosítható a tanulás folyamatában és legtöbbször rá is van igény a betegek részéről. Szintén az ember iránti ragaszkodása miatt jól alkalmazkodik és szívesen is vesznek részt a foglalkozásokon.


Lehet, hogy a te kutyád, cicád is alkalmas erre a nemes feladatra?
Nos, igen, előfordulhat, egyik kutya vagy gazdája sem születik ilyen képességekkel, de mindez megtanulható. Bárki, akinek kedve lenne hozzá, találhat a lakhelyéhez közel olyan egyesületet vagy alapítványt, ahol szívesen segítenek ezt lemérni, sőt segítenek a kiképzésben is. Aki tehát kedvet érez magában ily módon segíteni a környezetében élő gyerekeken, időseken, vágjon bele és a kutyázásnak egy másik dimenzióját fogja megtapasztalni szeretett ebével.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL