ÁLLATI CUKISÁGOK

Allergiás, bőrbeteg a gyerek? A megoldás: egy kutya!

Szerző:
Szabó Anna
Valószínűleg még a gyerekorvosok is sokáig fognak vitatkozni a legújabb kutatási eredményen, miszerint nemhogy nő, inkábbcsökken az ekcéma kockázata a gyermekkorban, ha a kicsi együtt él egy kutyával, akit családtagként kezelnek.

 


Kisebb eséllyel alakult ki ekcéma azoknál – az egyébként allergiára hajlamos családi előtörténettel bíró – gyerekeknél, akik környezetében egyéves koruk előtt kutya is élt – állapították meg amerikai kutatók.

 

Az ekcémától is védi a család kutyája a gyereket

A macskákkal való együttélés ebben az életkorban azonban növelheti az ekcéma kifejlődésének kockázatát, legalábbis a macska vizeletében, ürülékében, nyálában található allergénekre érzékeny gyerekeknél. A helyzet összetettségére való tekintettel nehéz konkrét tanácsot adni a szülőknél a háziállatokkal kapcsolatban. Mondta Tolly Epstein kutatásvezető, az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának munkatársa. Mint hozzátette, az ekcémát illetően viszont következetes összefüggés van a kutyák családi jelenléte és az alacsonyabb kockázat között.

A hosszú távú követéses vizsgálatba 636 gyereket vontak be, akik szülei közül legalább az egyiknek asztmás, allergiás vagy ekcémás tünetei voltak. A kutatók a gyerekek egyéves kora előtt pormintát vettek otthonaikból, majd évente orvosi ellenőrzésen vettek részt a kicsik, melynek része volt egy allergiás bőrteszt is.

***

FELHÍVÁS!

Ments meg egy állatot, ments meg egy lelket!

Ki ne hallott volna a kutyákat, és más kisállatokat érintő rossz bánásmódról? A menhelyeken összezsúfolt állatokról? Ezekre az állatokra többnyire nagyon rossz állapotban, legyengülve, kiéhezve találnak rá. Hűségükért cserébe nem ezt érdemelnék. Mi segíthetünk, ha velünk, a Női Portállal tartasz!

Amennyiben módodban áll egy kis száraztáppal, konzervvel, vitaminnal, vagy egyéb kutyafelszerelési cikkel segíteni, mi eljuttatjuk a szerencsétlenül járt árváknak. A felajánlásokkal, vagy egyéb segítség nyújtással kapcsolatban légy szíves

írj a szerk@noiportal.hu e-mail címre!

 

 

Négyéves korára átlagosan a gyerekek 14 százalékánál alakult ki ekcéma, ám azok körében, akiknek volt kutyájuk (184 gyerek), ez az arány csak 9 százalék volt. A kifejezetten a kutya allergén vegyületeire érzékeny gyerekeknél 14 százalék volt az ekcéma előfordulásának mértéke, ha egyéves koruk előtt élt az otthonukban, és 57 százalék azoknál a gyerekeknél, akik kutya nélküli háztartásban éltek a korai életszakaszukban.

 

Nyávogó társunkkal az élet

Macskákkal azonban bonyolultabb volt a helyzet. Nem találtak egyértelmű bizonyítékot ara, hogy általánosságban növelné az ekcéma megjelenésének kockázatát a gyerekeknél, ha egyéves kor előtt macska van a háztartásban. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik éppen a macska allergén vegyületeire érzékenyek, 54 százalékos arányban alakult ki ekcéma négyéves korukra, míg csak 33 százalékban azok körében, akik otthonában nem élt macska.

 

Ne legyen a gyerek játékszere!

Persze, a fenti tények ellenére még mindig több esélyes a kimenetele annak, ha kisgyerek közelében tartunk háziállatot. Sok gyermek játszik ugyanis előszeretettel olyan játékot velük, mely egyáltalán nem válik egészségük előnyére. Itt van példának okáért a papás-mamás, mely során felöltözteti, babusgatja, cumisüvegből eteti, tappancsánál vagy éppen szőrénél fogva ráncigálja… Szerencsére az állatok jó része eltűri ezeket a megpróbáltatásokat, mégis jobb, ha ezt inkább az igazit imitáló plüssállatokkal, illetve babákkal teszik meg.



Forrás: zug.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL