GYERMEK

Így lélegzik kisbabád a szíved alatt

Szerző:
Szabó Anna
Kisbabádnak születése pillanatában tudnia kell, hogyan lélegezzen, ezért  folyamatosan gyakorol, készül a kinti életre. Terhességed 24-28. hete közötti időben tökéletesedik a tüdeje.

 

A huszonnyolcadik hét tájékán, vagy később született babáknak jó esélyük van arra, hogy egészségesen és erősen nőjenek föl, főként azért, mert tüdejük már működőképes. Más életfontosságú szervekkel egyetemben a tüdő is a nyolcadik hét körül fejlődik ki. Mivel azonban a magzatod nem használja, hiszen helyette még a te szippantasz levegőt, kialakulása nem teljes.
Babád miközben levegőt próbál venni, csak vizet nyelhet, gyakorlásnak ez is megteszi.


Mit tapasztalhatsz ebben az időszakban?

- jelentős súlygyarapodás
- gyomorégés
- lábaid fájdalma
- büszkeség
- energikusság




Tippek:

- Fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert gazdagok vitaminokban és rostokban, valamint segítenek az emésztési problémáid esetén.


- Ha kívánós pillanataid vannak, nem kell ellenállnod, szervezeted jelzi, hogy mire van szükséged. Csak a mértékletességre kell vigyáznod.

- Vond be párodat is a babátokkal folytatott kommunikációba, a tervezgetésbe, vásárlásokba. Nagyon fontos a család erősítésében, összekovácsolásában.

Mi történik babáddal a,

25. héten:
Babád napi 3-4 liter magzatvizet nyel, amely 100 gramm tej tápértékének felel meg. Nem csoda, ha közben csuklik is, amit ütemes rángások formájában tapasztalhatsz. Tizenhat-húsz órát is alszik naponta, ami részben mély alvásból, részben könnyű álom fizikai rezdülésekből áll.

Tipikus magzati póz: Karjait a mellkasára rakja, kezét ökölbe szorítja, térdeit felhúzza.

26. héten: A retina kifejlődésével szemeinek szerkezeti fejlődése befejeződik, innentől a babád kinyitja a szemét. Érzékeli a fény és sötétség, nappal és éjszaka változásait. Nyelvén fejlett fejlett ízlelőbimbók találhatók. Ha ekkor születne meg már sokkal nagyobb esélye lenne az életben-maradásra, mert a légzésszabályozása már működne.


27. héten: Bőre alatti zsírréteg elkezd felhalmozódni. Végtagjai hosszabbak és erősebbek lesznek. Hallórendszere szinte teljesen kifejlődött, így a hangokra intenzívebben reagál.

28. héten: Testének arányai már nagyjából olyanok, mint amilyenek a születéskor lesznek. Kisbabád zsíros, sajtszerű anyag, a magzatmáz borítja továbbra is kicsi testét, hogy védje a magzatvíz feláztató hatásától.

Elvégzendő vizsgálatok:
- vérnyomásmérés
- havi szülészorvosi vizsgálat
- fogászati ellenőrzés

Tudtad, hogy?
Egyes anyák komolyzenét játszanak, vagy felolvasnak a méhükben fejlődő babájuknak, hogy minél tanulékonyabb legyen majd, ha világra jön.






 




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL