KÖZÉRZET

Utazás a masszázs körül

Szerző:
Szabó Anna
Egy kellemes masszázs mindenki számára hatékony. Ellazítja az izmokat, oldja a feszültséget és megnyugtat. Ám a különböző masszázstípusoknak számos egyéb élettani hatása is van.

Siroabhyanga – Ajurvédikus fejmasszázs

Békét teremt a fejben, oldja a feszültséget és segít megszüntetni az alvászavarokat, a hajhullást, valamint a kopaszodást.

A „siro” azt jelenti: fej, az „abhyanga” (ejtsd ábjángá) pedig azt, hogy olajozás. A fejmasszázs hat a vérkeringésre, az ideg- és a nyirokrendszer működésére. A fejet, a nyakat, illetve a fejbőrt felmelegített olajjal masszírozzák, miközben alaposan megnyomkodják az ott található energiapontokat. A módszer gyorsítja az oxigéndús vér eljutását a nyak, a váll és a fej rendkívül hatásosak. A fej ingatása nyugtat, a homlok ráncai kisimulnak.

Így próbáld ki otthon!

Melegíts fel kevés szezámolajat, és az ujjbegyeddel, körkörös mozdulatokkal masszírozd a fejbőrödbe! Ezután kevés samponnal mosd meg a hajad!

 

Pantai luar – Pecsételő termomasszázs

Javasolt derék- és izomfájdalmakra. A pantai luar jelentése: „új partokra”. Az ősi receptek szerint elkészített szárított gyógynövénykeverékeket apró lenvászon zsákokba tekerik, olajban felforrósítják, és ezekkel a kis forró pecsétekkel ütögetik a nedves bőrfelületet. Először igen gyors mozdulatokkal dobolnak a testen, majd ahogy hűl a csomag, úgy a masszázs üteme is lassul. A forró zacskókból áradó meleg lazítja a szöveteket, és serkenti a hám regenerálódó képességét.

Így próbáld ki otthon!

Állíts össze speciális keveréket (pl. feszesítő citromdarabokból), attól függően, milyen hatást szeretnél elérni. Aztán tekerd szorosan lenvászonba, majd a pecséteket vízgőzben melegítsd fel! Végül óvatosan „klopfold” végig a tested. A kinyílt pórusokon át a bőr mélyebb rétegeibe jutnak a hatóanyagok.

 

 

Hot stone – Forró lávakövek

Megszünteti a fájdalmas izomgörcsöket. Kimerülteknek tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Az indiánok bevált módszere a forró lávaköves masszázs, amellyel feloldhatók a testben keletkezett energiablokkok. A terápia közben az egész testet beolajozzák mandula- vagy jojobaolajjal. Ezután legfeljebb 40 darab felforrósított követ a hát, a has, a kéz és a láb bizonyos energiapontjaira helyeznek, néhányból pedig nyaktámaszt építenek. Forró lávaköveket használnak a vérkeringést fokozó és energiával feltöltő masszázshoz is. Végezetül felfrissülést fokozó jéghideg márványkövek kerülnek a testre.

Így próbáld ki otthon!

Vízben melegíts fel 2 bazaltkövet! Tartsd a kezedben 5 percig, közben időnként próbáld meg összeszorítani mindkettőt! Így stimulálhatod reflexzónáidat.

 

Hara – A has lágy simogatása

Amikor dühösnek érzed magad, és belső nyugalomra vágysz rendkívül hasznos lehet.

A japán hara szó jelentése: has – a keleti kultúrák szerint ez az érzelmek központja. A pocak lágy simogatása és a lassú, körkörös mozdulatok kimondottan nyugtatóan hatnak. A bordák környékén teljesen ellazul a bőr, ez a segít a kikapcsolódásban. A masszázs hatására levetkőzheti félelmét. Ezt követően garantáltan pihentető alvásban lesz részed.

Így próbáld ki otthon!

Önts a tenyeredbe kevés masszázsolajat, és két kezed összedörzsölve melegítsd fel! Dőlj hátra kényelmesen, majd 10 percig masszírozd a hasad a köldököd körül, az óramutató járásával megegyező irányban!

 

Sung rei – Salaktalanító aromaolaj

Akkor válhat hasznodra ez a Baliról származó masszázsfajta, ha gyorsan szeretnéd megszüntetni a fenekeden és a combodon a narancsbőrt.

A balinéz szépítő rituálé – a „sung” jelentése: ellazulni, a „rei” jelentése: univerzális – közben az egész testet végiggyúrják. A masszázs titka a kellemesen illatozó illóolajokban rejlik. Ennek is köszönhető, hogy végül teljesen kiegyensúlyozottnak érezheted magad. A kezelés serkenti a hámrétegben a sejtek aktivitását. Így rendkívül hatékonyan salaktalanít, emellett enyhíti a cellulitist.

Így próbáld ki otthon!

Kend be a popsid és a combod környékét gyógynövényboltokban kapható nyírfaolajjal! Behajlított ujjakkal 10 percig masszírozd ezt a területet!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL