FOGYÓKÚRA

Egyél 2 óránként, és dobd le gyorsan a felesleget!

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy ha a vércukorszintedet szinten tartod, akkor a lerakódott zsír szinte magától távozik a szervezetedből? Kövesd speciális étrendünket, mellyel mindezt könnyedén megvalósíthatod, és mivel 2 óránként ehetsz, még éhes sem leszel, ám hamar lefogysz.

 

A szervezetbe került zsír sors abban a pillanatban megpecsételődik, amikor étkezel. Vagy azonnal energiává alakul, vagy elraktározza a táplálékot a has és a csípő tájékán – gondolván ezzel a nehezebb időszakokra. Ha hiszed, ha nem, a zsír sorsáról minden esetben a vércukorszint gondoskodik. Az alábbi tanácsokkal és mintaétrenddel folyamatosan szinten tarthatod inzulinszintedet, és kicselezheted azt. Ráadásul nem fogsz megőrülni egy-egy falat ételért, hiszen 2 óránként viszel be táplálékot a szervezetedbe, tested pedig maximális hőfokon égetheti a zsírt.

Miért hatásos ez a diéta?

A szervezet úgy van beállítva, hogy kétóránként maximum 30 gramm szénhidrátot tud feldolgozni. Ebből kifolyólag az ezt meghaladó mennyiség zsírsavvá alakul, és terheli az anyagcserét. Tudnod kell, hogy a szervezet vércukorszintje minden szénhidrát fogyasztásnál emelkedik – minél finomítottabb az összetétele (pl. fehér liszt), annál gyorsabb és nagyobb a növekedés mértéke. Ennek következtében a test el kezd inzulint termelni, így a cukor a vérből átkerül a sejtekbe – egészed addig, amíg a vérben jelen van ez a hormon, addig a zsírégetés megáll, blokkolódik. Ezért ennek az étrendnek az a célja, hogy a vércukorszintet egy szinten (alacsonyan) tartsuk.

Tippek a vércukor szinten tartásáért

1. A szénhidrátot fehérjével együtt fogyaszd!

Figyelj oda, hogy egy-egy étkezés alkalmával ne fogyassz 30 grammnál több szénhidrátot, és mindig válassz mellé fehérjét, ami kiegyenlíti a vércukorszintedet.

Szénhidrát: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle, 5 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kétszersült, 5 dkg barnarizs, 5 dkg teljes kiőrlésű tészta, 5 dkg cukrozatlan müzli.

Fehérje (kísérőként): 1 tojás, fél avokádó, néhány szem mandula, 10 dkg párolt hal, 2 dl tej, 2 dl zsírszegény joghurt, 10 dkg grillezett fehérhús

2. A salátát ecettel öntsd le!

Ha a szénhidrátot ecettel fogyasztod, a vércukorszinted nagyon lassan és egyenletesen fog emelkedni. Ha a salátára ecetes-olajos öntetet löttyintesz, akkor 30 %-kal kisebb mértékben emelkedik meg a vércukorszinted, így az elfogyasztott szénhidrát folyamatosan felhasználódik.

3. A zöldséget nyersen is fogyaszd!

Lehet, hogy nem tudtad, de a legtöbb zöldféle szénhidrátot és fehérjét egyaránt tartalmaz, ezért alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. (A glikémiás index megmutatja, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintedet az adott élelmiszer.) Azokat a zöldségeket, amelyek 50 alatti glikémiás indexűek, bátran fogyaszthatod, mert nem befolyásolják tested zsírégetési funkcióját. Fontos azonban, hogy csak akkor van ez így, ha nyersen viszed be. Naponta tehát legalább egyszer fogyassz nyers zöldséget, például reszelt sárgarépát almával.

4. Zsírokra is szükség van!

A növényi zsírok késleltetik a szénhidrát felvételét. Az ilyen zsírokat (például olíva olaj, tökmag, dió, avokádó) kombináld mindig a szénhidráttartalmú ételekkel, így a vércukorszinted legalább 1 órán keresztül stabil marad.

5. Kombinálj csonthéjassal!

Ha a szénhidrátban gazdag ételek mellé bekapsz néhány szem mandulát, azzal csökkentheted szervezeted inzulintermelését, így az csak lassan fog emelkedni.

6. Gyümölcs mellé fehérjét fogyassz!

A gyümölcsfélékben igencsak kevés fehérje található, cukor viszont annál több. Ezért van az, hogy fogyasztásuk után hirtelen emelkedik a vércukorszint, majd vissza is esik – így megint csak hatalmas éhséget érzel, és legszívesebben felfalnád az egész hűtőszekrényt. Hogy elkerüld mindezt, a gyümölcsök mellé fogyassz kísérőfalatokat. Például alma mellé egyél néhány szem mandulát, vagy egy pohár joghurtba keverj gyümölcsöt. Arra azonban ügyelj, hogy egyszerre maximum 150 grammot vigyél be.

1 napos mintaétrend

Ha betartod az alábbi mintaétrendet, és 2 óránként étkezel, akkor egésznap folyamatosan stabil marad a vércukorszinted - ezzel a táplálék azonnal felhasználódik, és nem leszel éhes.

8 óra – 15 dkg bogyós gyümölcs 1 pohár zsírszegény joghurttal elkeverve

10 óra – Nyers sárgarépa korlátlan mennyiségben

12 óra – 2 dl frissen facsart zöldséglé 1 teáskanál tökmagolajjal elkeverve

14 óra – Vegyes zöldsaláta 2 teáskanál ecetes-olajos öntettel nyakon öntve, 15 dkg grillezett fehérhús

16 óra – 1 alma néhány szem mandulával

18 óra – 1 pohár zsírszegény joghurt 1 evőkanál zabpehellyel elkeverve

20 óra – Párolt zöldségek 1 evőkanál olívaolajjal – korlátlan mennyiségben

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL