2017. november 24. - Emma
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. november 24. - Emma
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Így élj együtt a cicáddal

Milyen jó is az, amikor egy doromboló négylábú várja mindennap hazaérkezésedet… Cicát tartani valóban felemelő érzés, de mielőtt belevágnál, számolj a következményekkel. Befogadásával ugyanis egy életért tartozol felelősséggel!

 


Amikor a macskáról mint háziállatról beszélünk, általában csak az előnyeit figyeljük, pedig a hátrányait is fel kellene ismernünk. A macskatartással magadra kell vállalnod azt, hogy ez az állat függeni fog tőled, törődést igényel akár húsz évig, de az is lehet, hogy még tovább. Ez nagyon hosszú idő, ami alatt a macskát rendszeresen féregteleníteni kell, kiirtani a bolháit, az almostálját mindennap ki kell üríteni, megfelelő ételt – ami nem is olcsó – kell neki biztosítani nap mint nap, és be is kell oltatni minden évben.

 

Ápolnod és gondoznod kell folyamatosan

A bunda gondozása, főképpen a hosszú szőrű fajtáknál szintén rendszeres odafigyelést igényel, mint ahogy a fogak, a fülek és a szemek tisztán tartása is. Mindezek együttvéve több házimunkát jelentenek. Mind a hosszú, mint a rövid szőrű macskák hullatják szőrüket, ami be fogja lepni a bútorokat és a ruhákat. Kis szőrlabdák lesznek a szőnyegen, karmolásnyomok a tapétán és a kárpiton, és véletlenségből egy-egy dísz vagy váza is a földön végzi.

Ha bármikor úgy gondolod, hogy elmennél nyaralni, vagy akár csak a hétvégére, mindig gondolnod kell arra, hogy a ház négylábú lakóira ki fog vigyázni. Jobb nem is belegondolni, de számolnod kell azzal, hogy megbetegszik, vagy elüti egy autó. Ha mégis megtörténik, a teljes ápolását neked kell biztosítani. Ilyenkor az állatorvosi kezelések is vagyonokba kerülhetnek. Ezek a fent leírt kellemetlenségek ugyanúgy részei a háziállat tartásának. Ezért fontos, hogy mielőtt bárki arra adja a fejét, hogy hazavisz egy macskát, gondolja mindezt végig.

 

Fajtatisztát vagy nem fajtatisztát?

Az egyszerű házimacskák mindig is népszerűbbek lesznek, mint a fajtatiszta társaik. Ez főleg azért alakult így, mert házimacskakölyökhöz sokkal könnyebb hozzájutni, és mert az emberek jobban értékelik az egyszerűen bájos házimacskát. Emellett azonban manapság egyre nagyobb az érdeklődés a fajtatiszták iránt.

A velük járó kiadásokat most már az emberek talán nagyobb része engedheti meg magának, kiváltképp a fiatal párok, akik két keresettel rendelkeznek. Ráadásul a kutya mint háziállat már kevésbé népszerű, mint a macska, kiváltképp a fajtatiszta. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy az emberek ma már nem csak egyszer utaznak el egy évben vakációzni. Könnyebb olyan embert találni, aki vigyáz a macskára, míg a kutya több gonddal jár ilyen téren. Másrészt a kutyát ki kell vinni sétálni, ami megint több gond: egyre több helyről kitiltják őket, ráadásul a gazdának össze is kell takarítani utánuk. Így kézenfekvőbb megoldásnak látszik inkább egy szép, barátságos és szeretetteli macskát tartani.

A fajtatiszta macskáknak rengeteg előnyük van „házi” társaikkal szemben. Sokkal könnyebb előre megmondani, milyen természete lesz, és mivel a külseje is többé-kevésbé változatlan, nem okoz annyi meglepetést, mint a házimacska. Nem elhanyagolható, hogy a komoly tenyésztők folyamatosan szűrik a macskaállományt a fertőző betegségek ellen, így a megvásárolt macska biztosan mentes lesz ezektől a halálos betegségektől. Igaz, hogy a házimacska ára töredéke a fajtatisztának, ám az ápolása, ellátása ugyanannyiba kerül.

 

Esthere Verhoef: Macskák enciklopédiája

A macskákat sokan titokzatosságuk miatt tisztelik és kedvelik. Számos ősi kultúra szerint a macskák a végső, nagy titok tudói, melyről bölcsen hallgatnak. Ez a könyv nem ígéri,hogy az összes titokról fellebbenti a fátylat, viszont hasznos kalauz kíván lenni mindazoknak, akik érdeklődnek az egyes fajták iránt, vagy házi kedvencük viselkedését szeretnék jobban megérteni. A kezdő macskatartók megtudhatják, mire figyeljenek a fajta
kiválasztásánál, milyen fokú törődést igényel kedvencük, de az olyan praktikus kérdésekben is eligazítást kapnak, mint az alvóhely készítése, az étkezés vagy a leggyakoribb macskabetegségek. E kézikönyv segítségével még közelebb kerülhetünk ezekhez a gyönyörű, intelligens állatokhoz.

185x255 mm, 480 oldal, ára: 4.999,- Ft

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ez a két rejtvény még rajtad is kifoghat!

Ez a két rejtvény még rajtad is kifoghat!

Két rejtvénnyel készültünk mára azért, hogy te szórakozhass és fejleszthesd az agyadat, hogy még jó sokáig éles legyen az elméd! Nem kell zseninek lenned hozzájuk, elég a jó megfigyelőképesség és egy kis matektudás is! Szerezd meg magadnak a napi sikerélményedet azzal, hogy megfejted ezt a két nem is olyan nehéz feladványt!

Tovább »
Válassz egy képet, és fedezd fel, milyen viszony fűz a családhoz! - Képes önismereti teszt

Válassz egy képet, és fedezd fel, milyen viszony fűz a családhoz! - Képes önismereti teszt

Mindenkinek más jut eszébe a „család” szóról. Van, akinek a meleg otthon, másnak a gyerekzsivaj, és még sorolhatnánk. Ezek többnyire a bevett családi minták miatt vannak, amit otthon láttunk, a szüleinktől. Neked milyen a családod, és milyen viszony fűz hozzá? Teszteld magad, és kiderül.

Tovább »
Kérd az őrangyalod segítségét ezzel az egyszerű varázslattal!

Kérd az őrangyalod segítségét ezzel az egyszerű varázslattal!

Szükséged lenne egy kis segítségre? Úgy érzed, vannak dolgok, amikben már csak az őrangyalod segíthet? Útmutatást szeretnél kérni tőle? Mutatunk egy könnyű varázslatot, amelynek segítségével kapcsolatba léphetsz személyes őrződdel, aki születésed óta vigyáz rád és ott volt veled egész idő alatt, és támogatott téged, amiben csak tudott. Kérd bátran a segítségét, mert elhiheted, ő mindig készen áll arra, hogy valami jót tegyen veled!

Tovább »

Kalkulátor

Várandós kismamák kalendáriuma

A babavárással új, izgalmas korszak kezdődik minden nő életében – az örömteli várakozás és a váratlan felfedezések időszaka. Kalkulátorunkból megtudhatod, hétről hétre hogyan fejlődik a kisbaba és mi történik az anyuka szervezetében.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Pető Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép