GYERMEK

Így tölti napjait kisbabád a szíved alatt

Szerző:
Szabó Anna
A huszadik hét tájékán figyelhetsz fel babád mozgékonyságára. Úgy érzed mintha egész nap focizna benned. Több mint száz eset számol be arról, hogy a magzat sírdogált, rugdalt, kapálódzott az anyaméhben, ha hangos zaj riasztotta föl. Nézzük, hogy éli minden napjait a kisbabád...

 

Mint minden embernek, babádnak is nagy szüksége van az alvásra. Méhed meglehetősen hangos hely. Itt jól hallható testednek minden zaja: csobogás, morajlás, ezért babád is akkor próbál pihenni amikor te is alszol. Van amikor a kis magzat belekortyol a magzatvízbe, ilyenkor böfizhet is. Hosszú időbe telhet mire elsajátítja, hogyan kell helyesen nyelni. A magzatvíz jó gyakorlóterep a baba emésztőrendszere és veséje számára: itt tanulja meg, hogyan igyon, és hogyan szabaduljon meg a salakanyagoktól.

A babák imádják ujjukat szopogatni, amikor nyugalomra vágynak. Ezzel egyúttal a születés utáni táplálkozásra is fölkészülnek.


A terhesség alatti súlygyarapodás:
Terhességed ideje alatt testsúlyod akár 11 kg-mal is megnövekedhet. Ez kb. három bevásárlókosár súlyának felel meg.


(20-24. hét)

Mi jellemző a,

20. hétre: Babád hall és fel tudja ismerni a hangod. Gyakran ásítozik és mozgatja kéz és lábujjait. Szívhangjai már fonendoszkóppal hallhatóak. Ekkor már egyre több a magzatvíz, melyben a baba könnyebben tud mozogni. Ebben az időszakban már érezhető a mama számára is a baba mozgása.


21. hétre: Az erős hangokra élénk mozgással reagál. Ez az időszak a nagy ficánkolások ideje a magzatvízben. Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Ujján megjelenik az ujjlenyomat. Bőre kevésbé finom, kissé ráncos.

22. hétre: A baba bőre ekkor már nem átlátszó. Kifejlődnek a verejtékmirigyek. A lánymagzat petefészkében éretlen tüszők alakulnak ki. Ekkor már a hason keresztül is érezhető babád mozgása.

23. hétre: A magzat testarányai már nagyjából az újszülöttének felelnek meg, de a bőr alatti zsírréteg még nem fejlődött ki teljesen. Ezért van az, hogy a magzat bőre még ráncos. Szemei már majdnem kifejlődtek, de a baba szemszíne még nem határozható meg.

24. hétre: Ez az időszak vízválasztó. Ha ekkor megszületik a baba, még éretlen koraszülött, hiszen tüdeje még nem fejlődött ki teljesen de orvosi segítséggel komoly esélye van az életben maradásra.
A baba gyakorolja a légzést, belélegezve a magzatvizet, hogy a tüdejét fejlessze.

Mit érezhetsz ebben az időszakban?

- feszülő hasfal
- gyomorégés
- derékfájás
- visszeresedés
- aranyér
- a pocak látványos gömbölyödése

Jó tanácsok:

- Ha az orvos engedi, végezhetsz könnyű mozgásgyakorlatokat amely jótékonyan hat rád és babádra.


- Gerinced kímélése érdekében enyhén magasított sarkú, kényelmes cipőt viselj. Ne legyen se túl magas, se túl lapos cipő.




- Érdemes ellátogatni egy-egy szülésre felkészítő tanfolyamra pároddal együtt.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL