FÉSZEK

Otthonod lelke, a konyha

Szerző:
Szabó Anna
A konyha számos formát és stílust magára ölthet, de a kényelmes változata rendkívül funkcionális és felhasználóbarát – egyaránt lehet benne enni és főzni, no és persze beszélgetni...

Egy jó konyha praktikus és áramvonalas, de ettől még nem kell sterilnek lennie. Lehet, hogy csak egy asztalt és egy pár széket tudunk elkülöníteni az étkezéshez, de azért még nem kell, hogy egy menzára emlékeztessen.

Kényelmes meghittség

Az étel elkészítése és felszolgálása élvezetes, meghitt dolog, és a konyhának és étkezőknek ezt kell tükröznie. Ezekben a helyiségekben minden érzékszerv lelje örömét, még a szem is – egy meleg árnyalatú, mondjuk sötétvörös fal otthonos étkezőt teremet, és még az étvágyra is jó hatással van. A rézserpenyők gyönyörű edények, és dísznek sem utolsók. Az üveges szekrény elé rakott poharak szépen csillognak egy fényforrás mellett. A műtárgyak nem valók a párás konyhába, de egy hagyományos konyhában a porcelántányérokat bátran felrakhatjuk a falra.

A konyhában mindenkinek jól kell éreznie magát. Ha általában ketten főzünk, érdemes dupla mosogatót és több munkapadot használni, hogy ne legyünk egymás lába alatt. A mindennapi konyhaeszközöket és alapanyagokat olyan helyen tartsuk, ahol mindenki hajolgatás nélkül elérheti. Egyre több tervező ismeri fel, hogy a külső nem minden. A konyhában elengedhetetlenek a könnyen használható, jó fogású eszközök.

 

Mindent átláthatóan

A hatékonyság egyik feltétele a jó szervezés. Rendszeresen ürítsük ki a konyhaszekrényekből a felesleges dolgokat. A gyakran használt eszközöket derék- és vállmagasság között, a szekrények első felében tartsuk, hogy jól láthatók legyenek. Dobjunk ki mindent, amit nem használunk, vagy rakjuk őket egy magas polcra. Ha megtisztítottuk a felületeket, használjunk polcelválasztókat és kosarakat, hogy elrendezhessük a megmaradtakat. A nagy, nyílt felületek olyanok, mint a fekete lyukak; minél kisebbek, specifikusabbak a rekeszek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megtaláljuk, amit keresünk.

A tálalószekrények lassan újra divatba jönnek. Letehetjük rájuk a tálalóedényeket, és tarthatunk bennük porcelánt, asztalterítőket, így tárolóhely szabadul fel a konyhában. A tálalókon kiállíthatjuk emléktárgyainkat és fotóinkat is, így személyesebbé tehetjük a helyet.

A konyhában fontos a jó akusztika is. A padlók, a munkapadok és szekrények kellemetlen akusztikája felerősíti egy élénk vacsora hangzavarát. A visszhangot tompítja, ha vastag függönyöket és asztalterítőket helyezünk el, a székeket pedig bevonjuk anyaggal. Modern hatást kelt, ha fakeretre anyagot feszítünk, és akusztikajavító dísztárgyakat hozunk létre.

A beépített konyha ára óriási mértékben függ a minőségtől. Sok olcsó, bedobozolt konyhabútort viszonylag könnyű összeszerelni. Ezek jól néznek ki, és jól is működnek. Hamarabb elhasználódnak azonban, mint a drágább konyhaszekrények, és hiányoznak belőlük olyan apróságok, mint a könnyen csúszó fiókok vagy a jó fogású fogantyúk. A felső kategóriájú konyhák ára is magas, de ezeket általában hozzáigazíthatjuk az elvárásainkhoz.
Egy lehetséges kompromisszum, ha falra szerelhető konyhaszekrényeket vásárolunk, vagy egyszerűen nyitott polcokat helyezünk el, hogy ellensúlyozzuk a drágább alsó részek és fiókos szekrények költségét.

 

A berendezés megtervezése

Ha a konyha kialakítására vagy felújítására kerül sor, a tervezésen múlik minden. Érdemes egy építésszel, tervezővel vagy építőmesterrel (esetleg mindhárommal) konzultálni már a legelején, de mielőtt a stílusról és anyagokról szóló döntéseink megfeneklenének, tegyünk fel néhány kérdést magunknak is az ideális konyhai környezetről.

Több időt töltenénk-e például a konyhában, ha a tér jobban alkalmazkodna igényeinkhez és szokásainkhoz? Egyedül vagy kettesben szoktunk főzni? Ha ketten, akkor a két munkapad és a dupla mosogató megkönnyíti a munkát. Jól látunk a mosogató vagy a munkapadok használata közben? Talán érdemes lenne máshová helyezni ezeket, hogy több fény legyen a munkához. Vannak a családban kisgyerekek? Ha igen, alakítsunk ki egy helyet, ahol játszhatnak, amíg mi főzünk.


A siker titka

Rajzold le a konyha alaprajzát, helyezd el benne a főbb bútorokat, és gondolkodj el rajta, milyen más elrendezés lehetséges.

• Egy képzeletbeli háromszög köré tervezz. A mosogató, a tűzhely és a hűtő alkossa a három csúcspontot; ezek közé ne tegyünk akadályokat.
• Az edénytartókat tartsuk távol a tűzhelytől. Így a lábosok és serpenyők nem lesznek zsírosak a gőztől
• A tűzhely mindkét oldalára helyezz el munkalapot. Ide teheted le a forrő edényeket, serpenyőket, fakanalakat és hasonlókat.
• Világítsd meg jól a tűzhelyet, a munkapadot és a mosogatót. Elkerülheted az árnyékokat, ha spotlámpát vagy neoncsövet teszel a munkálkodó személy fölé és kissé elé.
• Az általában egyszerre használt dolgokat tartsd egy helyen.
• Hagyj elég helyet az ajtóknak és fiókoknak. Ha teljesen kihúzod őket, akkor se ütközzenek bele a nyitott hűtő vagy a mosogatógép nyitott aljába.
• A munkapadokat helyezd az ablak elé. Így a lehet legjobb fényt és kilátást kapod.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL