UTAZÁS

Salzburg - az istenek paradicsoma

Szerző:
Szabó Anna
Aki ellátogatott már Salzburgba, könnyen lehet, hogy a világ legszebb városai közé sorolná. Mindenkit elbűvöl  a város egyedi harmóniája, építészeti zsenialitása, és persze a méltán híres Mozart-golyó, melynek a receptjét felkutattuk nektek.

 

 

Télen Salzburg az istenek paradicsoma. A hótakaró borította hegyek, és parkok látványa egyszerűen elvarázsolja az odalátogatót. Mai nevét a sóról kapta, vagy ahogy a helyiek nevezik: fehér arany.


A barokk korban uralkodó hercegérsekeknek nem véletlenül sikerült ilyen építészeti remekművekben gazdag várost építeniük. Az évszázados múltra visszatekintő sókereskedelem, vagyonszerzésük alapja lett.

Salzburg jelképei, mely szintén a barokk korban születtek, és a mai napig szinte megőrizték épségüket: fellegvár, dóm, az igen híres lóúsztató, a Mirabell- és a Hellbrunni-kastély.


Wolfgang Amadeus Mozart

A város nagy nevezetességei között mégis a turisták által leglátogatottabbnak Mozart szülőházát mondják, amelyet 1994-ben az eredeti tervek alapján renováltak. A világ minden pontjáról érkeznek érdeklődők, hogy megtekintsék a híres Mozart-múzeumot, a szobáját, ahová a művész elvonult a világ zaja elől, amikor Varázsfuvola művét írta, vagy a népszerű kávéházat ahol gyakran vendégeskedett.


Különlegesség, melyet érdemes kipróbálni:

A Salzburgi-panorámahajó, mely száz év után ismét útnak indul, csodálatos élményt nyújt a kiránduló közönségnek. A város természeti, és építészeti csodáit a hajó fedélzetéről tekinthetik meg. A helyiek évente 4000 kulturális programmal kedveskednek a helyiek. Az Ünnepi Játékokon előszeretettel hallgatja az osztrák társadalom krémje, Mozart gyönyörű műveit.
A Hellbrunni-kastély mesés, és igen egyedülálló vízi játékát minden turista megcsodálja.


Három nevezetesség, melyet semmiképp sem hagyhatsz ki, ha Salzburgba látogatsz:

1) A városközpontban lévő sétálóutcák.
2) Mozart-golyó, melyet nálunk is ismerhetsz, de az ottani hangulat fokozása érdekében kihagyhatatlan.
3) A harmadik nevezetességet is kóstolni való a megannyi látványosság után: A Salzburgi sör.


Tudtad?

A helyiek nagy sörfogyasztó hírében állnak. Állítólag az ottani gyerekek már ötéves korukban megkóstolják a sört.

Íme a fenséges, és megunhatatlan Mozart kugeln receptje:

Hozzávalók:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor vagy porcukor
- 2 evőkanál kakaópor vagy 20 dkg reszelt étcsokoládé
- 1 evőkanál barackíz
- 2 evőkanál rum
- 1 tojásfehérje

A diót, a cukrot, a kakaóport (vagy reszelt csokoládét), lekvárt, rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk. Mielőtt elkészítenénk a golyókat, tegyük hűtőbe a masszát, így könnyebben lehet majd formázni. Ha kellő keménységűvé dermedt a massza, vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle. Tortadarába, kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, esetleg kristálycukorba forgassuk meg a golyókat, majd mignonpapírra tesszük.
Egy éjszakát hűvös, levegős helyen állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL