GASZTRO

Mi kerüljön az asztalra? 6. rész

Szerző:
Szabó Anna
Némi leleményességgel még egy egyszerű étkezésnek is ünnepi jelleget kölcsönözhetünk, különösebb ráfordítások nélkül. A színek és a formák harmóniája, a tálalás egyedisége az amely végül elbűvöl minden vendéget.


Reggeli: Valamikor a krétakor kezdetén, úgy 100 millió évvel ezelőtt jelenhettek meg az első szőlőfajok a Földön, de ezek jó részét a jégkorszak kipusztította. Csak az Alpoktól délre eső, valamint a Kaukázuson túli területeken maradtak fenn az őshonos fajták. Nagyszerű víruspusztítónak bizonyult. Kanadai kutatók mutatták ki a gyümölcs ezirányú hatását.

Pompás reggeli, egy élelmi rostban gazdag gyümölcsből!

Szőlőkehely

Hozzávalók:

 - 1 evőkanál vaj
 - 8 evőkanál zabpehely
 - cukor (Tipp: szőlőcukrot használjunk kristálycukor helyett)
 - 250 g zöld vagy kék szőlő
 - 250 g tejszínes sovány túró
 - 1 evőkanál citromlé

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, állandó keverés közben aranysárgára pirítjuk benne a zabpelyhet.
Megszórjuk 1 evőkanál cukorral , még kb.1 percig tovább pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A szőlőt megmossuk, szárát eltávolítjuk, jól lecsöpögtetjük, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk.
A tejszínes túrót sima masszává keverjük a citromlével és 2 evőkanál cukorral.
A felezett szőlőszemeket, túrókrémet és a pirított zabpelyhet rétegenként magas poharakba rakjuk. Pirított zabpehellyel díszítjük.

Nehézségi fok:

Ebéd: Használjuk ki így nyár végén az utolsó finom léböjtkúrák legfőbb kincsét, a görögdinnyét. A kitágult visszerektől az ülőmunkát végzők szenvedhetnek leginkább. A folyamatos dagadt, vizes láb ellenszere a dinnye.

 
A sárgadinnye magas karotin, és jó C -vitamin tartalma nagy szerepet kap a rákmegelőző táplálkozásban.


Leves: Dinnye leves

Hozzávalók:

 - 1 közepes sárgadinnye
 - 2 dl tejszín
 - 50 g méz
 - 2 dl muskotályos bor
 - 10 g friss gyömbér
 - 100 g tejszínhab
 - 20 g pirított mandula
 - vanília fagylalt
 - mentalevél a díszítéshez

A sárgadinnye felét 0,5 x 0,5 cm- es kockákra vágjuk. A többi dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a bort nagyon finomra vágott friss gyömbérrel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Ha nem elég pikáns, kis porcukorral, citromlével ízesíthetjük. Óvatosan belekeverjük az apró kockákra vágott dinnyét, ez lesz a leves betétje. Hűtőben jól lehűtjük.

Tipp: A tálalásra szánt csészéket is érdemes betenni a hűtőbe.
A hideg csészében tálaljuk, tejszínhab rózsát nyomunk a tetejére, pirított mandulával megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.
Egy gombóc vanília fagylaltot tegyünk tálaláskor a levesbe.

Nehézségi fok:

Főétel: Penne tejszínes, füstölt lazaccal

Hozzávalók:

 - 50 dkg penne (rövid tollhegy tészta)
 - 5 dl tejszín
 - 7 dkg vaj
 - 30 dkg füstölt lazacfilé
 - 1 evőkanál olíva olaj
 - kapor
 - só
 - őrölt fehér bors
 - citromlé

A tésztát forrásban lévő sós, olajos vízben megfőzzük, majd leszűrjük. (Hideg vízzel mossuk le a tésztát, majd kevés olajban forgassuk meg)
A füstölt lazacot vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben, vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, és a megfőtt tésztát, majd sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor apróra vágott , friss kaprot
szórunk a tetejére.

Nehézségi fok:

Italajánló: Tihanyi cabernet


Desszert: Egy igazi ínyenc Holland különlegesség, csodálatos desszert!

Mákos gombóc, szilvasterccel

Hozzávalók:

 - 150 dkg búzadara
 - 0,5 liter tej
 - 10 g só
 - 50 g vaj vagy margarin
 - 30g vaníliás pudingpor
 - 50 g cukor
A forrázott máktöltelékhez:
 - 1 dl víz
 - 200 g mák
 - 100 g cukor
 - 30 g mazsola
 - 5 g őrölt fahéj
 - 50 g méz
Tálaláshoz:
 - 100 g darált mák
 - 50 g vaníliás porcukor
A szilvasterchez:
 - 200 g szilvalekvár
 - 50 g friss szilva ( aszalt szilva is lehet)
 - 1 dl vörösbor
 - 50 g porcukor

Két deciliter hideg tejben beáztatjuk a búzadarát és a pudingport.
A többi tejet, cukrot, vajat, feltesszük forrni. Ha forr, a megduzzadt búzadarára öntjük, és felfőzzük, így nem lesz csomós, és nem ég le olyan gyorsan.
A felfőzött grízt ezután teljesen lehűtjük. Henger formára alakítjuk, majd fél centiméter vastag lapot vágunk le. Ebbe tesszük a tölteléket és gombóc formára alakítjuk. Közvetlen tálalás előtt mikróban vagy forró vízben melegítsük meg a gombócokat.
Frissen darált mákba hempergetve tálaljuk. Vaníliás porcukorral meghintjük, szilvasterccel kínáljuk.

Darált mák: Ahány kanál mák, annyi kanál cukor

A forrázott máktöltelék elkészítése:
A cukrot és a vizet felforraljuk, majd a darált mákra öntjük. Beáztatott mazsolát, mézet, őrölt fahéjat teszünk hozzá, és jól összekeverjük.
Kihűlés után használjuk fel a gombóc töltésére.


A szilvasterc elkészítése:
A vörösbort, szilvalekvárt feltesszük forrni, majd a
megmosott, magnélküli szilvával áthevítjük.

Nehézségi fok:


Vacsora: Most következzen egy gyorsan elkészíthető pikáns finomság, amely nem terheli éjszakára gyomrunkat, de mégis laktató.

Omlett gombatöltelékkel

Hozzávalók:

A töltelékhez:
 - 500 g sampinyongomba
 - 100 g húsos szalonna
 - 1 evőkanál vaj
 - só
 - frissen őrölt fehér bors
 - 2 csapott teáskanál étkezési kukorica keményítő
 - 2 evőkanál hideg víz

Elkészítjük a tölteléket:

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. A kockára vágott szalonnát együtt kiolvasztjuk a vajjal, a gombát átpároljuk benne.
Borssal fűszerezzük, majd puhára pároljuk. A 2 csapott evőkanál hideg vízzel elkeverjük a keményítőt, a gombás tölteléket ezzel sűrítjük, sóval, borssal ízesítjük. A vagdalt petrezselyemmel elkeverjük, melegen tartjuk.


Az omletthez:

 - 3 tojás 
 - só
 - 2 evőkanál tej
 - 30 g vaj vagy margarin

A tojást a sóval és a tejjel összekeverjük. Vajat
vagy margarint egy nem túl kis serpenyőben felolvasztunk, a tojásos
keveréket beletesszük, a serpenyőt lefedjük és kis hőfokon lassan sütjük, hogy szilárddá váljon.
Az omlett alsó fele legyen barnára sült, a teteje maradjon puha, lágyabb.
Az omlettet a töltelékkel megkenjük,
félbehajtjuk és előmelegített tálra
tesszük.
Csak röviddel tálalás előtt készítsük el, hogy frissen fogyaszthassuk.

Tipp: Ha vékony omlettet szeretnénk sütni, akkor kevesebb masszát öntsünk a serpenyőbe. Így 2 db omlett kifér.
Tipp: Friss fejes salátát fogyasszunk mellé.

Nehézségi fok:

Sütési idő: kb. 5 perc

Italajánló: Uborkaital

Hozzávalók:

 - 250 g nyers kígyóuborka
 - 1 evőkanál tejszín
 - só
 - őrölt fehér bors
 - jégkocka

Az uborkát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk.
A levét villany háztartási géppel kipréseljük (Tipp: gyümölcs centrifuga), a léhez keverjük a tejszínt. Ízesítjük sóval, borssal. Jégkockával tálaljuk.

Nehézségi fok:


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL