SZÉPSÉG

Hajhoz illő parfümök

Szerző:
Szabó Anna
Ha eddig csak az évszaknak és pillanatnyi hangulatodnak megfelelően választottál illatot, akkor éppen itt az ideje, hogy felülbíráld ezt a szokásodat. Következő cikkünkből azt is megtudhatod, miért!

Az illat mindig fontos szerepet játszott a hölgyek életében. A kínai nők már több ezer évvel ezelőtt mósusszal kenték testüket fürdés után, az abesszin asszonyok pedig a cibetmacska váladékával illatosították combjukat, karjukat. Ők már akkor tudták: nemcsak az emberi test termel izgató és érzéki szagokat, hanem például a hód és az ámbráscet is.

Érdekes, hogy Franciaországban, a parfümipar hazájában a XIX. század végéig leírhatatlan büdös uralkodott. Párizs úgy bűzlött, mint egy szemetesvödör, és lakói sem árasztottak jobb szagot. A XX. század elejétől minden megváltozott. Az emberek adni kezdtek a testi tisztaságra, a nők pedig felfedezték a parfüm izgató erejét. A kellemes illat előfeltétele lett a társadalmi életnek. A büdös embert kerülték a többiek. És ez így maradt egészen napjainkig. Így született a parfüm kultusza.

Parfümöt a haj színéhez kell választani

A hajban és a bőrön ugyanis pigmentek találhatók, amelyek fény és levegő, verejték hatására elváltoznak. A folyamat minden embernél más és más. Ezért egyes parfümök csak bizonyos bőrtípuson illatoznak kellemesen.
A szőkék könnyű, légies, friss illatokat használjanak. Barnákhoz, feketékhez az édeskés, buja, fülledt parfümök illenek. Vörösek a fanyar, száraz illatokat válasszák.

A parfüm kiválasztásánál alapszabály: az illat csak a meleg bőrön bontakozik ki, és percek múlva érezhető teljesen. Ezért ne siess vásárláskor; nyugodtan tűnődj el az üvegcse fölött és az eladó mellett. A parfüm a vérrel ellátott helyeken párolog jól. Vagyis a csuklón, a nyaki ütőér közelében és a térdhajlatban. Különösen rafinált hely: a csípő alatti rész.

 

Illatos tippek

Csepegtess a fürdővízbe is parfümöt. Ugyancsak jó módszer, ha parfümmel befújod a törülközőt, és azzal dörzsölöd szárazra a testedet. Ha azt akarod, hogy a fehérneműd is illatozzon, tegyél közéjük a szekrénybe parfümös vattacsomót.

 


És még néhány jó tanács


- Az illatokra érzékenyek csak a tarkójukra tegyenek a szagosítóból, távol az orrtól.
- Közvetlenül a ruhára ne permetezz illatszert! A benne lévő olajfoltot hagyhat.
- Ha megteheted, válassz az évszakok jellegéhez illő más-más illatot.
- Parfümös üvegeidet tartsd hűvös helyen.
- Vigyázz, bizsura, ékszerre ne kerüljön, elszíneződhet.
A ruhára is gondolj
A zárt pulóver, nadrág lefojtja, a mély kivágás erősíti, a gyapjú, a lenvászon „felszívja" az illatot. A műszálas ruhák nem levegőznek, és a parfümöt hamar „legyőzheti" a test kellemetlen szaga. A kölni illatot minden másfajta illat zavarja. A szappan, a hajlakk, a dezodor is „szagos" termék. Bánj ezekkel óvatosan!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL