KÖZÉRZET

Így termelhetsz magadnak boldogsághormont

Szerző:
Szabó Anna
Már mindannyian unalomig hallhattuk, hogy a mozgás endorfint termel, és vidámak, boldogok leszünk tőle. A mozgás persze sok más pozitív hatással is rendelkezik, ám nem ez az egyetlen út a hormonális boldogsághoz!

 

Az endorfin valójában olyan, agyban termelődő neurotranszmitter, ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képes kiváltani. Ez az érzés akár 12 órán át is tarthat. Egyes drogoknak, mint pl. a heroin, kokain, szintén endorfin termelést kiváltó hatásuk van, de szerencsére egyáltalán nem kell ilyen eszközökhöz nyúlnod, hogy érezd a belülről jövő örömöt! 


Chilipaprika

Aki igazán szereti a méregerős chilipaprikát, az tudja: ez igazi függőség! Nem is csoda, az érzés azonnali endorfintermelést vált ki, ami nem csak helyileg, hanem az egész testben hat. Az ok a fájdalomcsillapítás!
Hatás: 1-3, attól függően, hogy mennyire erőset bírsz megenni.


Pozitív gondolatok

A pozitív gondolatok úgy működnek, mint a gyógyszerekben való hit. Ha hiszel bennük, működnek. Még a fájdalmat is csillapíthatod velük: endorfinnal.
Hatás: 2


Edzés

Leginkább a hosszútávú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardioedzés stb. Ilyenkor a holtpontot elérve, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább, a termelődő endorfin elmossa a fáradtságot és a fájdalmat, és tovább tudsz menni. A teljesítmény újra fokozódik, és az agyban is érezhető a változás. Ez a hatás az edzés után órákkal is tart!
Hatás: 2-4, az intenzitástól és az időtől függően.


Orgazmus

Ez a legjobb módja egy endorfinfröccs megszerzésének. Körülbelül egy órát kell futnod ahhoz, hogy ilyen mértékű emelkedést érj el – ha bírod egyáltalán! Ráadásul így még a kapcsolatodat is erősíted!
Hatás: 5


Egy kis kiruccanás

Egy kirándulás, színház vagy kiállítás olyan pluszt ad az életedhez, ami valóban emeli az endorfinszintedet! Azok, akik rendszeresen megajándékozzák magukat örömteli élményekkel, egészséges szinten tartják endorfinszintjüket.
Hatás: 2, hacsak nem élsz át fantasztikus katarzist – az 3 pontot ér!


Csokoládé

Erről aztán mindannyian tudjuk, hogy jó forrás, ugye? Persze nem árt tudni, hogy a leginkább addiktív étel a kakaó – igazán rá lehet szokni! Szerencsére endorfin termelést serkentő hatását már pár falat is kifejti. Ha pedig étcsokit eszel, a kalóriákkal sem lesz nagy gondod!
Hatás: 1


Félelem

Ez a magyarázata arra, hogy szeretjük a horrorfilmeket – a félelem serkenti az endorfintermelést. De ugyanez magyarázza az extrém sportokra való „rászokást”, vagy a hullámvasút szeretetét. Hiszen senki nem szeretne megsérülni, vagy igazán kísérteni a halált. Viszont az érzés, ahogy az endorfin elönti az ereidet, megéri!
Hatás: 3-5, egyéntől függően.


Napsütés

Ugye, hogy nyáron jobb a hangulatunk, mint télen? A napsütés is serkenti az endorfintermelést, nem csoda, ha vannak, akik minden veszély ellenére sem tudnak leszokni róla! Persze a napvédő krémek nem akadályozzák a jó érzés kialakulását!
Hatás: 2


Viccek és romantikus filmek

Lehet ez egy egyszerű vicc, vagy akár egy egész romantikus eposz, a nevetés emeli az endorfinszintet, és még az immunműködést is stimulálja! Ugye, hogy a boldog emberek kevesebbet betegek?
Hatás: 2-3

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL