LELKIPATIKA

Így szabadulhatsz meg a stressztől

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs is olyan ember, akin időnként ne uralkodna el túlságosan a stressz. Ám két tényező biztosan segít a leküzdésében: az egyik a pozitív hozzáállás, a másik, pedig az idegrendszer egészségének megőrzése. Lássuk, hogyan érhetjük el azt, hogy pozitívan álljunk a minket érintő eseményekhez.

 

A stressz mindennapi életünk elkerülhetetlen része. Stresszes helyzetek vesznek körül bennünket a munkahelyünkön, otthonunkban, és teljesen mindegy, hogy mekkora felelősség van a nyakunkban. Gyakran az emberi kapcsolatok is magukban hordozzák a feszültségeket. Például a „mindenkinek meg kell felelnem komplexus számtalan gyomorgörcsöt és migrénes fejfájást okozott már. De sajnos nem ússzák meg a gyerekek és a fiatalok sem, hiszen a diákoknak állandóan iskolai feladataik miatt kell aggódniuk.



Minden csak hozzáállás kérdése

Vegyünk példának egy dzsungelt. Az emberek különbözőképpen reagálnak az áthatolhatatlannak tűnő őserdőben. Vannak olyanok, akik a menedék és a táplálék lehetőségét látják a sűrű aljnövényzetben – ők ösvényeket alakítanak ki, és csapdákat állítanak. Vannak azonban olyanok is, akiket megrémisztenek az indák útvesztői, és a különös zajok – őket egy lehetséges tragédia gondolata emészti, és hatalmába keríti a rettegés. Nyilvánvaló, hogy azoknak lesz jobb a túlélési esélyük, akik képesek a környezet adta lehetőségeket saját céljaiknak megfelelően befolyásolni.


Ez azonban nem csak az őserdőben igaz, hanem mindennapjainkban is: a világ ugyanis nem a barátunk, de nem is az ellenségünk – csak a lehetőséget adja. Te határozod meg tehát, hogy mennyire élsz jól, vagy rosszul, és hogy teljességben, vagy pedig ürességben telnek napjaid.


A megoldás kulcsa gondolatainkban rejtőzik

Nagyon nagy segítségedre lehet, ha nem a megszokott előítéleteiddel kezded meg napjaidat. Fel kell hagyni az olyan rosszkedvű reggeli mantrák ismételgetésével, mint például: „Ma megint ballábbal keltem fel”, vagy „Előre érzem, hogy pocsék napom lesz”. Pontosan ezek a mondások, és még sok más a felelős azért a fáradtságérzetért, amelyre oly sokan panaszkodnak. Tehát saját túlzó reakcióink felelősek a minket gyötrő stresszért. Szemléletváltással azonban sok minden megváltoztatható.


A pozitív gondolat tetté válik

Ha sikerül irányítani gondolataidat, és tetteidet ellenőrzésed alatt tartod, a stressznek nem lesz esélye. Lássunk egy példát:

Egy tárgyalásra kell időben odaérned. Ehhez képest úgy kezdődik a napod, hogy elalszol, kiszakad a harisnyád, és még az idő is borús, esőre áll. Hát nem ez a tökéletes reggel, az biztos. Az első reakciód biztosan az, hogy rohansz, kapkodsz, minden kiesik a kezedből. Pedig sokkal jobban tennéd, ha kezedbe fognád a telefont, és felhívnád azt, akivel találkoznod kell, hogy nagy valószínűséggel késni fogsz. Azután keress másik harisnyát, reggelizz meg nyugodtan, vedd elő az esernyődet, és mielőtt kilépnél a meleg lakásból, lélegezz mélyeket. Koncentrálj arra, hogy minél hamarabb magad mögött hagyd az egész reggeli ceremóniát, hiszen az előtted álló nap sokkal többet kínál egy balszerencsés kezdetnél.

A munkahelyi elfoglaltság, a házi munka, a pénzügyi aggodalmak, és a pároddal apróságokon folytatott viták külön-külön esetleg csak kis feszültséget okoznak – összegződve azonban kifejezetten károsak lehetnek, ha olyan sűrűn jelennek meg egymás után, hogy köztük nem marad idő a regenerálódásra.



Dióhéjban

Az ember élete az, amit gondolatai teremtenek. Csak rajtad múlik, hogy mit gondolsz.







 Folytatjuk!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL