KÖZÉRZET

Gyógyítás tűkkel

Szerző:
Szabó Anna
Ma már egyre elterjedtebb gyógymód az akupunktúra. Az orvosok nagy része is elismeri, sőt, kiegészítő módszerként ajánlják is. De valójában mi is az alapja a tűkkel való gyógyításnak? Próbáld ki te is, de jól válaszd meg, kit választasz orvosnak!
Az akupunktúra Kínában már 3000 éve ismert módszer. A lényege, hogy a képzett akupunktőr a test meridiánjai mentén található pontokat szúrja meg nagyon vékony tűjével. A meridiánok biztosítják az emberi test energiaáramlását, melyben ha zavar támad, betegségek, fájdalmak jelentkezhetnek. Ennek a módszernek éppen ez az elméleti alapja: az energiaáramlás zavartalanságát kell helyreállítani.


Hogyan működik?

Természetesen a nyugati tudomány nem fogadhat el egy módszert, anélkül, hogy legalább megpróbálna magyarázatot találni hozzá. Az akupunktúra esetében két ilyen magyarázat is létezik: az egyik, az ún. kapuelmélet szerint az agyunk egy helyről egyszerre egy impulzust tud befogadni, így például a befutó fájdalomérzetet blokkolhatjuk a vékony tűvel. A másik elmélet szerint a szervezet fájdalomcsillapítóját, az endorfint szabadítja fel a kezelés, így önmagunk csillapítjuk a fájdalmat. Bárhogy is van, léteznek olyan kínai akupunktőrök, akik közreműködésével a műtétek is altatás nélkül végezhetők.


Mire jó?

Az akupunktúra segít a fájdalomcsillapításon kívül sok mindenben. Ilyen a látás- és hallásjavításra, enyhíti a szénanáthát, az asztmát és a krónikus köhögést, de segít a terhesség során elviselni a reggeli rosszulléteket, a hormonháztartást képes helyreállítani bizonyos esetekben, sőt néha a termékenységet is.

Az akupunktúrát emésztési zavarok leküzdésre is lehet használni, székrekedés esetén, vagy hasmenéskor, és a krónikusan fáradt embereken is képes segíteni. Enyhíti az operáció utáni hányingert, és gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

A legújabb kutatások szerint az akupunktúra feszesíti az arcizmokat, serkenti a mikro-keringést, fiatalítja a bőrt és a megjelenést, így akár a fájdalmas és veszélyes kozmetikai arcműtéteknek is jó helyettesítője lehet.

Az akupunktúrát használják méregtelenítésre és elvonókúrákban is. Az az endorfin-mennyiség, amit így termel a szervezet, megtölti a receptorokat, és így a függőnek elégedettség-érzése van anélkül, hogy „szerhez” kellene nyúlnia.


Fáj-e az akupuntúra?

Elméletben nem. A tű beszúrása maximum olyan érzés, mint egy apró hajszál kirántása. A beszúrás után csak finom bizsergést lehet érezni, melegséget vagy semmit. A tűk eltávolítása után semmi érzés nem marad. Ugyan az ember különböző akupunktúrás pontjai nem egyformán érzékenyek, a jól képzett akupunktőr mindig előre meg tudja mondani, mire is számítson a páciens.

És ha a tűktől még ezek után is félsz, keress olyan akupunktőrt, aki lézert használ, de ne hagyd ki, hogy megismerhesd ezt a sok ezer éves módszert.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL