UTAZÁS

Kristálykirándulás Sárváron

Szerző:
Szabó Anna
„Köszönjük néked Sárvár! Sárvári Termál Kristály!” - így hangzott az egykori reklám jól csengő szlogenje. És valóban. Utazásunk helyszínéül ezúttal Vas megye legnagyobb városát választottunk. Lássuk, mi van a kincses dobozban!

 

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb látogatottságnak örvend a város, ami egyáltalán nem meglepő. Sok-sok várost nevezhetünk gyöngyszemnek, méltatlanul elfeledettnek. Sárvár azonban rendíthetetlenül és büszkén tartja magát és történelmi múltjával a toplistánk élén.


Egy kis töri óra

Magyarország történelme iránt érdeklődve csemegéztünk kicsit a régmúlt eseményeiből:

Már az 1500-as évekből vannak írásos emlékek, melyek a városlakók rendkívüli sikereit támasztják alá. Hm... Mátyás híres rendelkezése szerint Sárvár szabad kereskedelmi jogot kapott. Ez igen!

Arról is tudunk, hogy a királyi udvar nádora, Nádasdy Ferenc házassága révén jutott sárvári birtokához, melyet egy fejlődő, reneszánsz udvarral varázsolt egyedülállóvá. Iskolákkal, művészekkel, tudósokkal gyarapította kulturális központját. Nádasdy valószínűleg látens PR manager lehetett, ugyanis Tinódi Lantos Sebestyént vette pártfogásába és a híres Sylvester János - az első magyar nyelvű Új Testamentum fordítója – is az udvarban dolgozott. Nem véletlen, hogy később Gárdonyi Géza is a város falai közé jött tanítani.
Máris joggal dagadhat a melle hát a sárváriaknak ilyen nagyszabású történelmi múlttal a hátuk mögött, ám itt még nem ért véget a pozitívumok felsorolása.


Fotó: Sárvár.hu


Nádasdy fiacskája Tamás sem tette le a lantot a javak gyarapításában. A piszok törökök elleni csatákban hadvezér titulusban ugyanis egész Európában nagy elismerésre tett szert. Hallottad már valaha az „erős fekete bég” kifejezést? Ha eddig nem is, most eláruljuk, hogy Tamástól rettegő nagy ellenfelek ragasztották rá ezt a kedves jelzőt, kedvenc hadvezérünkre.

Na és most figyelj! Vajon ki volt Tamásunk felesége, akivel természetesen példás családi életet éltek: Báthory Erzsébet. Miről nevezetes Erzsike? Nos, arról, hogy ő volt az a bizonyos grófnő, akit brutális gyilkosságokkal vádoltak férje halála után. Ezt ugyan egy Colombonak sem sikerült végül bebizonyítania, de azt mindenesetre tudjuk, hogy Erzsi élete végéig a sárvári kastélyban tengette valószínűleg kicsit sem unalmas napjait.


Irány tehát Sárvár, röpdolgozat a jövő héten!


Gyógyvíz nélkül soha!

És akkor a hosszú anekdota után térjünk rá végre a híres Sas István reklámfilmjeiből ismert „Sááárvááári termálkristááály” című nótára.
Az a bizonyos gyógyvíz már nagyon nagyon régóta, a 68-óta üzemelő gyógyfürdőben szakadatlanul törekszik felfelé a föld alól. 2002 óta pedig egy nemzetközi színvonalú wellnessfürdővel is bővült a város popsiáztató lehetőségeinek száma. Sárváron kétféle gyógyvízből választhat a kedves látogató:

Egy magas sótartalmú 83 fokos és egy hidrogén-karbonátos termálvízből.


Fotó: Sárvári Gyógyfürdő Kft.
 

    

Mire jók ezek a "mindenféle tartalmú" vizek?

Tök jól hangzik, hogy sótartalom és karbonát.. no de mire is jók ezek? A sós-gyógyvíz főként nőgyógyászati, bőrgyógyászati és légúti betegségekhez nyújt enyhülést, a hidrogén-karbonátos pedig mozgásszervi betegségek, sportsérülések utókezelésére, izomlazításra, rándulások, ficamok, törések, zúzódások kezelésére. És ez még nem minden. Wellness szolgáltatások keretében kipróbálhatod a víz alatti sugármasszázst, a súlyfürdőt, a gyógyiszappakolást, szippanthatsz egy jó nagyot a sóbarlang levegőjéből, és természetesen további remek lehetőségek várnak még rád: szauna, svéd masszázs, Kleopátra-fürdő, oxigénterápia, bioszauna, aromaterápia, mézes masszázs... egyik jobb, mint a másik. Feltétlenül érdemes benevezni valamelyik kezelésre, már csak a Kleopátra-fürdő megnevezés miatt is...

 

Fotó: Sárvár.hu


A Sárvári gyógyfürdő hivatalos honlapja


És még nem is kirándultunk!

Nem menekülsz olyan könnyen Sárvárról, ha azt hiszed elég megnézned a gyógyfürdőket! A vár mellett nem lehet csak úgy észrevétlenül elosonni. A 16 holdas arborétumot nehéz nem észrevenni, pláne, hogy a XVI. század egyik legcsodásabb kertjéről vagyon szó. Ha szerelmeddel kéz a kézben andalgásra vágyódsz, püff neki, tedd félre a növényritkaságok számolgatását, és irány a Csónakázótó, ahol még egy kiadós piknikre is megvan a lehetőség.

 

Sárvár hivatalos honlapja

Minden, ami Sárvár

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL