UTAZÁS

Mesés tóvidékek székelyföldön

Szerző:
Szabó Anna
Erdély vadregényes vidékei hosszú, tartalmas barangolásokra buzdítanak. A mai Kovászna, Hargita és Maros megye területén járva csodásabbnál csodásabb tájakra lelhetünk a Keleti-Kárpátok vonulatai között. Gyere velünk a „keleti Svájcba!”

 

Szováta- Parajd-Korond: a „sóvidékek”

Kár lenne földrajzi atlaszként beszámolni arról, hogy Szováta a Kis-Küküllő felső folyása mentén található, a Sóvidék legnagyobb települése, mely nagyon híres fürdőhely. Ez így ebben a formában még nagyon kevés. A Székelyföldön található városok és falvak szinte mindegyike tartogat valamilyen természetfeletti látnivalót. Szovátán például felkeresheted a Medve tavat, mely a Sóhegyet átszelő két patak, a Köröspatak és a Medve medrében alakult ki. Ez a különlegesen sós tó a XIX.- század óta vonzza a pihenni vágyókat. A szovátai Medve-tó a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus (napra melegedő) tava. Képzeld el, hogy talán jobban fenntartja a tested a víz felszínén mint a Holt-tenger!

A Medve tó



Akár csak a parajdi sós tó, ami Szováta után Székelyudvarhelytől 36 kilométerre található. Az ottani Sóbánya, -melyet már a rómaiak is ismertek- olyan magas só tartalékkal rendelkezik, ami elég lenne a világnak akár 400 évre is! Tovább haladva Székelyudvarhely felől felfedezheted a Korond vize által vájt só kanyont, melynek környező hegyvidéke a téli havasokra emlékeztet, még nyáron is. 




Járd meg a „poklok poklát” a Gyilkos tavat!

Lépj be a pokol kapuján, sétálj végig a pokol tornácán és süllyedj el a pokol torkában! A Békás-szoros a Keleti-kárpátok öt kilométer hosszú varázslatos szurdokvölgye, melyet a kanyargó Békás folyó vájt ki hosszú évek során. 
Gyergyószentmiklóstól 26 kilométerre 1837.év júliusában a Gyilkos hegy és a Cohárd hegy egyszer csak összecsúszott.


A Gyilkos tó



Ez a leomló hegyoldal elzárta a Békás patak útját, így alakult ki a mai csodás tó, melyben még jól látható az egykori erdő fáinak kiálló törzsei. A Gyilkos tó környéke leírhatatlan szépségű vidék. A tavat körülölelő hegyekre több útvonalon át feljuthatsz a pompázatos kilátást tartogató csúcsokra. Hegyvidékét nem véletlenül említik keleti-Svájcként. A tóból kiömlő Békás patak végigzúdulva a Békás-szoroson fantasztikus vízeséseket hozott létre. A szoros 100-360m magas sziklafalak között húzódik, ezt a monumentális utat végigjárva érzi magát az ember igazán aprónak ebben az óriási világban.



Borszék forrásai

A gyógyfürdők lelőhelyei nem zárultak le Szováta környékével. A tengerszint felett 850 m-re fekvő település az otthona a híres Brosec ásványvíznek is, mely a közel tizenöt forrás bőséges szénsav-kálium-magnézium-nátrium és sók tartalmával Európa igen híres ásványvizévé vált az évek folyamán. A Ditró-Borszék útvonal 1846 óta autóval is bejárható Maroshévíz és Borszék között. A központ Svájcra jellemző épületei között sétálhatsz.


Bejárat Borszékre


A tisztásokon át turistaösvények vezetnek a környező hegyekre, így a Bükk-havasra, Salamás-tetőre, Köz-Rez-havasra, Bélbor irányába kirándulhatsz, miközben szinte beleharaphatsz a kristálytiszta levegőbe.



A Szent Anna tó pazar természeti csodái

A Csornád hegycsoportot az Olt szorosán keresztül érheted el legkönnyebben. A roppant híres környék legkedveltebb turista látványosságai Tusnádfürdő, Bálványosfürdő, a Szent Anna- és a Mohos-tavak. A kis régió nyugati vízgyűjtője az Olt, míg keleten a Büdös vidékén, a 25 km hosszú Torja-patak építette ki saját önálló vízrendszerét.

A Szent Anna tó



A Szent Anna tó vízszintje állandóan változik. A vulkáni kráterben kialakult gyönyörűséges tava már a negyvenes években is a környék közkedvelt kirándulóhelye volt, Gyöngyös városa ezért minden tavasszal csónakot helyezett a tó partjára, hogy onnan bárki, bármikor beevezhessen. Sajnos, azóta a tó vidékét az állandó rongálások miatt már nem nagyon próbálják visszaállítani az egykori csodás állapotába. A tó környéke ezzel szemben továbbra is bővelkedik természeti ritkaságokban. Növényritkaságai a bánáti sás, a buglyos boglárka, a sziki boglárka. Szintén a tó környékén fordulnak elő védett és ritka lepkefajok: a tarka medvelepke, sáfránylepke, és tarka zöldbagoly. 


Végezetül álljon itt egy kedves vicc:

"Két székely beszélget, az egyikük épp most jött haza Amerikából:
- Na milyen volt Amerika? Láttad az óceánt?
- Igen, láttam
- És milyen?
- Ugyanolyan, mint kenderáztató tó, csak a másik martja is víz..."

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL