GASZTRO

Mindenki kedvence, a kakaós csiga

Szerző:
Szabó Anna
Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kakaós csigát. Jellegzetesen reggelire eszik a legtöbben. Azonban valóban kevés olyannal találkoztam, aki hajnalban kelne, azért, hogy elkészítse.

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
2 egész tojás
2,5 dl tej
1 csomag szárított élesztő
8 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
5 dkg vaj
cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
porcukor

A tetejére:
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor, vagy egy teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe tesszük (az olvasztott vaj utoljára kerüljön bele, de már ne legyen forró!), dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, hagyjuk duplájára kelni. Nem kell hagyni, végigmenni a programot, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet!

2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszórjuk kakaóval, majd annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a kakaó. Szitálni felesleges, még akkor is, ha picit összeállt a kakaópor, mert legfeljebb valahol kellemes meglepetés ér minket, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket.

3. Végül szorosan feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük. Én jó vastagra szeretem vágni, és mindig szorosan sorakoztatom őket egymás mellé a tepsiben, hogy felfelé dagadjanak, és ne szétterüljenek. A másik fő célom ezzel az az, hogy ne legyen kérges peremük, hanem még a széleik is puhák maradjanak. Végül 180 fokos sütőben megsütjük, majd ahogy a sütőből kivesszük, meglocsoljuk a forró vaníliás tejjel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL