DIVAT

Vigyázz, kész, túrj!

Szerző:
Szabó Anna
Anyagilag nem állok a helyzet magaslatán, talán nem véletlen, hogy eszembe jutott a másodkézből való vásárlás lehetősége. És különben is. Több magazinban is láttam már lesifotós képeket mindenféle sztárocskákról, akik bolhapiacokon, turkálókban válogatják össze kedvenc ruhadarabjaikat.

Bár még léteznek nagyon igénytelen, szedett-vedett használtruha turkálók is, a legtöbb fővárosi second hand üzlet azonban minőségi, frissen mosott és vasalt ruhát árul, ezért nem kell azzal a tudattal válogatnunk, hogy te jó ég, de hiszen ezt a ruhát egy idegen ember viselte a testén! Ha jobban belegondolunk, a vadiúj ruhákat is számtalan kéz fogdossa össze, ki tudja hány ember próbálja fel, mire a saját ruhásszekrényünkbe vándorol.

Kérdések és válaszok

Első lépésként a Titkosruhatár.hu oldalára látogattam el, hogy tájékozódjam egy kicsit.
A használtruha kereskedés tulajdonosával is sikerült néhány szót váltanom, aki nagyon kedvesen tájékoztatott arról, hogy milyen ruhákkal fogok találkozni az üzletekben.

“Mivel a külföldi divat néhány lépéssel előttünk jár, mire a ruhák az országba kerülnek, pont megfelelnek a nálunk uralkodó aktuális trendeknek. Nagyon figyelünk arra, hogy lehetőleg a divatnak megfelelő ruhadarabokkal bővüljön a “kincstár”.

Attól nem kell tartani, hogy agyonmosott, gyűrött, szakadt felső kerül a kezünkbe, mert minden egyes darabot sajátkezűleg válogatunk ki, és csak olyan ruha kerülhet forgalomba, ami megfelel a minőségi elvárásoknak. Az Angliából érkező ruhák teljesen újnak tűnnek, sok darabon még a címkék is megtalálhatók, látszik, hogy még nem viselte őket senki. “

Kérdésemre, hogy vajon találok-e majd nekem való ruhát, szintén pozitív válasz érkezett. “Az üzlet közönsége leginkább 25-45 éves hölgyek korosztályába tartozik, de egyre több férfi veszi a bátorságot, hogy ők is gyarapítsák készletüket. A legtöbben a felsőruházat iránt érdeklődnek, ezért topokból igen széles a választék. Itt nagyon népszerűek a gyermekruhák is, hiszen a kicsik folyton nőnek és a vadiúj gyermekruháknak manapság igen borsos az áruk.”

Ha véletlen mégsem passzolna a ruha, visszavihetem és választhatok másikat, sőt, még a pénzt is visszaadják ha úgy adódik. Persze a legjobb az egészben, hogy remek ruhatárakat lehet összeállítani különösebb anyagi csőd elszenvedése nélkül! Döntöttem! Beindulok én is, és jól beleásom magam a ruhakupacok mélyére.

 
Irány a Budai oldal!

Első állomásom egy olyan turi volt, amit a neten keresgélve találtam egy fórumon.
A Frankel Leó úton. Elég furcsa érzés volt elkezdeni a keresgélést, főleg mert kissé dohos szag terjengett a piciny üzletben. Félórás kitartó turkálás után, néhány helyes kendővel és egy aranyos kis felsővel távoztam, de ezeket kétszer is ki kell mosnom mielőtt felvehetném őket, a szaguk ugyanis nem túl megnyerő. A kendők ára átlagosan 2-300 forint körül mozgott, a topot kb. 1000 forintért vásároltam. A próbafülke nem volt túl vonzó, de megérte körülnézni itt is.

Következő megállóm a Bem utca 2. szám alatt található, nagyon igényes Használtruha kereskedés volt. Az előző butiktól nem messze bukkantam rá az utcán sétálva.
Az üzletben nagyon kedves és készséges eladó hölggyel találkoztam, és rengeteg jobbnál jobb ruhát sikerült kiválasztanom, melyek egytől egyig jók is voltak rám.
Az üzletben 50%-os leértékelés volt, ezért egy nagyon trendi retro bikinit sikerült 600 forintért megvásárolnom. Volt olyan nagyon csinos, jó minőségű új top is, amit alig 400 forintért vettem meg. Számtalan remek darabbal megrakodva, mindössze nagyjából 5ezer forintért vettem jó pár topot, két fürdőruhát, melltartót (ez is új volt!) és még egy H&M-es vadiúj, isteni egyberuhát is!


Mi a helyzet a fővároson kívül?

Vidéken is beugrottam egy turiba. Érden, a központban, a buszpályaudvarral szemben lévő üzletsoron akadtam rá a nemrég nyílt, tiszta, rendezett, butikra. Nagyon kedves eladó hölgy volt itt is, és jó néhány divatos holmira találtam. Nagyon sok ruhát próbáltam fel és a keresgélésben nagy segítségemre volt az eladó is. A két legjobb szerzeményemet is ő mutatta meg és valóban nagyon igényes, trendi darabokat sikerült megszereznem.
Az egyik rendkívül mutatós top ára mindössze 1300 forint lett volna, de még 300 forint engedményt is kaptam. 


Összegzés

Ezentúl minden hónapban ellátogatok egy-két turkálóba. Kitartó keresgéléssel nagyon jó, egyedi ruhákra lehet szert tenni és alig néhány ezer forintos összegből egy egész szezonra való kollekció összeállítható. Egyetlen dolgot hiányoltam csak: számomra megfelelő alsóruházatot nem nagyon találtam. A ruhák stílusa melyeket választottam, többnyire a retro irányzatnak megfelelő, 60-as, 70-es, 80-as évekre emlékeztető, mind teljesen újszerű, jó állapotú darab volt.

Főbb származási helyek: Anglia, Spanyolország, Portugália, Törökország, Amerika


Divatrajongó társaim! Ti se fogjátok vissza magatokat, hiszen számtalan nagyon jó fajta turi található országszerte! Segítségül álljon itt egy remek lista a legtutibb fővárosi turkálók címével és megközelíthetőségével.

A legjobb használtruha kereskedések Budapesten



Képeink csak illusztrációk

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL