GASZTRO

A mai menü

Szerző:
Szabó Anna
Mi legyen a mai menü? Mindennapos probléma, amellyel legtöbbször nekünk nőknek kell megbírkóznunk... Változatos ételt készítenénk, de ugyanakkor legyen egyszerű is? Fogjunk hát hozzá!

Reggeli: Hogy jól induljon a napod

Paradicsomos szendvics lágy tojással

Hozzávalók

- 1 kisebb tojás,
-  fűszeres só,
- frissen őrölt fehér bors,
- 10g vaj,
- 1 csomó snidling (metélőhagyma)
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 szelet szezámmagos kenyér, barnakenyér vagy extrudált kenyér (Abonett)

Hat perc alatt főzzünk lágy tojást, tisztítsuk meg és tegyük egy pohárba vagy kisebb tálba. Villával nyomkodjuk szét, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük rá a vaj felét. Mialatt fő a tojás, mossuk, szárítsuk meg és vágjuk fel a snidlinget, majd mossuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot is.
A maradék vajat kenjük rá a kenyérre, rakjuk rá a szeletelt paradicsomot.
Sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a snidlinget. A reggelihez zöldséglevet (pl. paradicsomlé) vagy gyümölcslevet ( 100%-os narancslé) fogyasszunk

Nehézségi fok:


Ebéd: A korgó gyomor ellenszere! Dőzsölés délben ínycsiklandó levessel, főétellel, desszerttel... Mégsem fájdul meg a gyomor.

Leves: Hideg ribizlikrémleves

Hozzávalók
:

- 50 dkg ribizli
- 3 evőkanál méz
- 2 dl ribizliszörp
- 2 dl forralt tej
- 2 dl joghurt
- 2 dl rostos narancslé
- törött fahéj ( friss egészfahéjból)
- törött szegfűszeg ( friss szegfűszegből)

A szárától megtisztított, megmosott ribizlit jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük.Ezután ismét turmixgépbe tesszük és az összes többi hozzávalóval habosra turmixoljuk. Csészékbe töltjük, behűtjük.
Tipp: Tálalásnál tehetünk rá tejszínhabot

Nehézségi fok:

Főétel: Hagymás - szalonnás újkrumpli

Hozzávalók:

- 800 g újkrumpli
- só, bors
- 50 g szeletelt (bacon) szalonna
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy szár póréhagyma vagy (1 nagy csokor újhagyma)

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajban vagy margarinban megpirítjuk, a megsült szalonnát félretesszük. A zsiradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket, majd kidobjuk (vigyázzunk, nehogy megégjenek a hagymagerezdek, mert keserű lesz az étel!).
Az póréhagymát vagy újhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk ( a haygma zöldjét is beleapríthatjuk, ha szép egészséges). A krumplit leszűrjük, közepes méretű jénaiba vagy bármilyen hőállő sütőedénybe tesszük, összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a kisült zsiradékkal, és a sütőben 30 percig sütjük - pirítjuk, hogy szép színe legyen. Kivesszük a sütőből, tetejét megszórjuk a félretett szalonnával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk.
Kísérőnek adhatunk mellé friss fejessalátát.

Nehézségi fok: 


Desszert: Nagyon finom, tele  C-vitaminnal, egyszerűen nagyszerű

Áfonyás lepény

Hozzávalók
:

- 40 dkg áfonya
- 15 dkg teljes kiőrlésű (graham) liszt
- csipetnyi sütőpor
- 4 dl tej
- 3 tojás
- só
- 1 evőkanál méz
- 1 kisebb citrom
- 4 evőkanál vaj vagy margarin

Simára keverjük a sütőporos lisztet a tejjel, a tojásokkal, sóval, mézzel és reszelt citromhéjjal ízesítve. Teflon serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, beleöntjük a tésztamassza 1/4 részét, megszórjuk a megtisztított áfonya 1/4 részével. Így sütjük, majd lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy megsütjük a többi lepényt is. Ízlés szerint adhatunk hozzá áfonyaízt.
Tipp: Ha fából készült lapátkanalat használunk, nem sérthetjük fel a teflonbevonatot

Nehézségi fok:


Vacsora: Eljött a vacsora ideje, unjuk már a nyári lecsót? Gyorsan valami finomat és különlegeset? Ha vendégeket várunk, biztosak lehetünk abban, hogy ez az étel megkoronázza  estéjüket.


Hosszú metélt rákkal sebtében

Hozzávalók:

- 450 g hosszú metélt
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
- 1/2 pohár olívaolaj
- 4 feldarabolt paradicsom (a paradicsom héját érdemes lehúzni főzés előtt)
- 1 csipet bazsalikom (ha van otthon friss bazsalikomunk, egy kevés kukorica olajjal ledarálva is adhatjuk az ételhez)
- 1/2 kiskanál só
- 1 kiskanál fekete bors
- 2 kiskanál cayeni bors
- 1 kiskanál apróra vágott (lehet szárított is) petrezselyem zöldje
- 1/2 pohár fehérbor
- 450 g főtt rákfarok (lehet konzerv vagy mirelit rák)
- 1/4 pohár reszelt parmezán


Kifőzzük a tésztát, leolajozzuk kukorica olajjal .
A fokhagymát és a vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a bazsalikomot, a sót, a kétféle borsot, a petrezselymet és a bort. Lassú tűzön 5 percig forraljuk, beletesszük a rákot, és újabb 5 percig főzzük.
Tányérra tesszük a tésztát, ráöntjük a mártást, és megszórjuk parmezán sajttal.

Nehézségi fok:

Italajánló: Tokaji szamorodni




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL