GYERMEK

Felügyelet nélkül hagyott gyerekek

Szerző:
Szabó Anna
A szülő előbb-utóbb kénytelen feltenni magának a kérdést: vajon hány éves kortól hagyhatja egyedül a gyerekét? Sajnos nincs mindenki számára használható válasz, mert nem lehet minden gyerekre ugyanazt a szabályt alkalmazni. Mi azonban megpróbálunk segíteni a döntésben: mekkora gyereket, mikor és mennyi időre hagyhatsz egyedül.

 

Alapszabály: tilos a gyereket egyedül hagyni, amíg nem képes bizonyos helyzetekben önállóan dönteni, és nem tudja használni például a telefont! Általában 9-10 éves kortól lesz annyira önálló, hogy már rá lehet bízni a lakást, de csak nagyon rövid időre. Ha kisebb a gyerkőc, és neked okvetlenül el kell menned otthonról, őt azonban nem viheted magaddal, jobb híján hívd át a szomszédot, a nagymamát, vagy fogadj bébiszittert.

Ha 10-13 éves gyereket hagysz egyedül, előbb beszéld meg vele a helyzetet. Tisztázd vele, hogy nem fog-e félni, mert ha a magány gondolatától is retteg, akkor nem szabad erőltetni a dolgot. Ha viszont elég érett, és elfogadja az egyedüllétet, először csak nagyon rövid időre menj el otthonról. A következő alkalommal már növelheted az időtartamot, de a gyereket soha ne hagyd egyedül 3 óránál tovább. Ha 2-3 órára távozol, legalább egyszer mindenképp telefonálj haza, és beszélgessetek néhány percig.

Egyedül a sötétben

Más a helyzet, ha este van, ugyanis sötétben a félelem megsokszorozódik. Ezért 12 évesnél fiatalabb gyereket este nem szabad magára hagyni. Ha már van annyi, akkor is sok függ az érettségétől. Akad olyan 13 éves, aki elviseli a hosszabb egyedüllétet – persze nem egész éjszaka -, míg egy 14 évest esetleg nem tanácsos otthon hagyni. Az egyik gyerek elfoglalja magát: dvd-t néz, olvas – a másik viszont pánikba esik, idegeskedik.

Ha eldöntötted, hogy a gyerek egyedül lesz otthon, hívd fel a figyelmét a fontosabb telefonszámokra, amelyekre esetleg szüksége lehet. Ilyenkor ne csak a közvetlen rokonok, hozzátartozók elérhetőségére gondolj, hanem akár a rendőrség és a tűzoltóság hívószámaira is. Ezek után készítsd fel a csemetét, hogyan reagáljon, ha csengetnek, vagy ha bármi szokatlan dolog történik.

A 3 alapszabályt minden gyermeknek tudnia kell

1. Soha nem szabad megmondani egy telefonálónak, hogy egyedül van otthon. Ez alól természetesen a rokonok, barátok kivételek.
2. Soha ne nyisson ajtót idegennek. Ha az illető továbbra is az ajtó előtt tartózkodik, hívja fel a szomszédot, vagy a szülőt, legrosszabb esetben a rendőrséget.
3. Ha este van egyedül, mindig gyújtsa fel a világítást, még akkor is, ha tévét néz.

Gyerek vigyáz gyerekre

A szülők szívesebben bízzák az idősebb testvérre a fiatalabbat, pedig ez sem mindig válik be. Más dolog egy érett tinédzserre hagyatkozni, és más egy tízévesre bízni az ötévest. Az idősebb testvér ugyanis könnyen mérges lesz a kicsire, mert miatta nem teheti azt, amit szeretne. Ha tehát hosszabb időre szándékozol távol maradni, inkább felnőttre hagyd kisgyerekedet.

Ha nagyobb gyerek marad magára

A legtöbb tinédzser elboldogul egyedül, sőt, még örül is neki, hogy kicsit egyedül lehet, ám ettől függetlenül őt sem árt szemmel tartani. Meg kell határozni, kiket vihet fel a lakásba, és a társaság hogyan viselkedhet a szülő távollétében. Középiskolás korban gyakran fordul elő, hogy pont a gyerek kéri meg szüleit, hogy menjen el egy időre otthonról. Ez esetben még körültekintőbben fektessétek le, hogy mit szabad, és mit nem.

Az egyedüllét pozitívumokat is hozhat

Növeli a gyerek felelősségérzetét, érettebbé teszi, sőt, megtanítja arra, miként boldoguljon szülő nélkül. Találékonyságának, leleményességének is jót tesznek a magányos órák, ezen is múlik, hogy önálló felnőtt válik-e belőle.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL