KÖZÉRZET

Top 5 tipp nátha és influenza ellen

Szerző:
Szabó Anna
Nehezen maradhatsz egészséges, ha körülötted, mindenki lassan megbetegszik. Íme néhány tudnivaló, amivel megakadályozhatod, hogy ebben az évszakban a hideg idő és az influenza áldozatává válj.

 

Előbb-utóbb mindenkit utolér egy szörnyű nátha vagy influenza, de vannak olyan balszerencsések, akik állandóan ezzel a problémával küzdenek. A C-vitamin a legismertebb – de korántsem az egyetlen – természetes orvosság.

Megtévesztő betegség, összekeverhető tünetek

A nátha és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldönteni, hogy éppen melyiket is kaptuk el. A nátha tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönti le az embert a lábáról; előfordul, hogy reggel még jól vagyunk, délután pedig már az ágyat nyomjuk. A nátha klasszikus tünetei (orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) általában enyhébbek, mint az influenzáé (láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás).

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A nátha általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A náthának csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezet.

Mi okozza?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Nátha esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer: a légcső és a hörgők is. Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel.

A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekező-reakciója okozza.

A nátha és az influenza leggyakrabban télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe; ilyenkor az emberek többet vannak együtt egy légtérben, ami növeli a fertőzés veszélyét.

 

{KEPGALERIA}

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL