GYERMEK

A gyereknek is lehet rossz napja!

Szerző:
Szabó Anna
Ha a tinédzser korú gyerek feltűnően kedvetlen, közömbösen bámul maga elé, kötözködik, vagy agresszív, a szülők jogosan keresnek magyarázatot vagy próbálnak segíteni. Ám ez nem mindig egyszerű, hiszen a hangulatingadozásoknak számtalan oka lehet.

 

Iskolai problémák

Az iskola már elvesztette kezdeti varázsát. A gyereknek bizony szembesülni kell a sikertelenséggel is, pedig egyre fontosabb lesz a teljesítmény.

Anyu és apu

Az idő előrehaladtával mélyül a szakadék a gyerekek elképzelései és a lehetőségek között. Az ősök egyre gyakrabban kénytelenek nemet mondani, ezért persze a gyerek csalódik bennük.

Barátok, barátnők

Két választása van: vagy alkalmazkodik az osztálytársaihoz és beilleszkedik a baráti csoportokba, vagy kívül reked, és el kell viselnie a magányosságot – ami ebben a korban talán a legnehezebb.

Érzelmek

Már a pubertáskor előtti években megváltozik a hangulatot befolyásoló nemi hormonok termelése. A hormonszint ingadozása hatással van a közérzetre, mely időnként rosszabbodik. Ez a helyzet – mivel nem érti, miről van szó – nyugtalanítja a gyereket.

Túlterheltség

A kötelező feladatokon kívül a tennivalók – nyelvtanulás, sport, különórák – bizony könnyen kimerültséget okozhatnak.

Mégis mit tehetsz, ha észreveszed, hogy gyermekednek nagyon rossz a kedve?

1. Kezdetben maradj a háttérben, inkább hagyd békén. Ne próbálj mindenáron és azonnal magyarázatot találni a megváltozott viselkedésre.
2. Mutass együttérzést, ugyanakkor maradj nyugodt. Ha problémájával hozzád fordul gyermeked, akármennyire is elfoglalt, fáradt vagy, még véletlenül se mondd, hogy „most nem érek rá”. Foglalkozz vele minél többet, főleg, ha erre ő mutat igényt.
3. Soha ne kezdj nyomozásba! Tartsd tiszteletben, hogy a gyereknek is van magánélete. Arról nem beszélve, hogy nem mindig jó, ha a szülők mindig mindent töviről hegyire tudni akarnak.
4. Elítélő megjegyzésekkel, csúfolódással csak rontasz a helyzeten. Ezzel csak azt éred el, hogy legközelebb a gyerek színészkedni fog. Okosabb néhány kedves szóval, mosollyal, simogatással megnyugtatni, és elmondani neki, hogy néha mindenkivel előfordul, hogy rossz hangulatba kerül. Mondd el neki, hogy a borúra mindig derű jön – és higgy is ebben!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL