SZEX, SZERELEM

Szerelem és hűtlenség

Szerző:
Szabó Anna
Vajon kizárják egymást? Nők mesélnek fájdalmas tapasztalataikról. Mindenhol, bárokban, munkahelyen találhatunk olyanokat, akiket megcsaltak, és természetesen sohasem hiányzik az a fajta barát, aki mindebből viccet formál....

De miközben egyeseknek ez tréfa és öröm forrása, másoknak szomorúság és csalódás. Legtöbbször a félrelépés az oka a párkapcsolatok felbomlásának. Azonban a hűtlenség nem mindig jár együtt a másik iránt érzett szerelem elmúlásával.


Viki 21 éves,

Ilyen volt a 21 éves tanuló, Viki esete is, aki rajtakapta barátját, a 28 éves ügyvéd Kareszt, hogy az exével csalta meg. De tudta, hogy a fiú más lányoknak is csapta a szelet. Egy rövid, csalódással és bánattal teli idő után a lány úgy döntött, hogy véget vet a kapcsolatnak. Karesz sírt, bizonygatta, hogy még mindig szereti Vikit, hogy nem akarja elveszíteni, és hogy bármit megtenne, hogy együtt maradjanak.
Pszichológusok szerint nagyon sok Vikiéhez hasonló eset van: a fiú félrelép, de állítja, hogy szereti a lányt és nem akarja, hogy vége legyen a kapcsolatnak. A hozzáértők elmagyarázzák, hogy a férfiak néha csak a hódítás élvezetéért lépnek félre, hogy megmutassák barátaiknak, hogy képesek rá.


A nők is hűtlenek
A hűtlenek között, egyre nagyobb a nők száma is. A pszichológus szerint a nők a tökéletes társat keresik, egy herceget fehér lovon, de nem mindig sikerül megtalálni egyetlen emberben mindazt, amit keresnek. Ha a kapcsolat nem a párbeszédre épül, akkor az ember elkezdi másban keresni azt, amit a párjában nem talál meg.



De végülis miért hűtlenek az emberek?


Sok oka lehet: kulturális kérdések, valaminek a hiánya, elégedetlenség a másikkal szemben támasztott elvárások és vágyak tekintetében, bosszú, az új keresése, veszélyérzet által kiváltott ösztönzés, vagy egyszerűen azért, meg megtehetjük. A párbeszéd hiánya is jelentős ok lehet. Bármilyen okból a másikat nem fogadja el olyannak, amilyen az valójában. Ahelyett, hogy megpróbálnának a másikkal együtt fejlődni és változni, egyesek úgy vélik, hogy csak a kapcsolaton kívül kaphatják meg azt az örömöt, érzéseket, érzelmet és fejlődést, amire vágynak. Egyhangú, monoton kapcsolatok szinte vonzzák a hűtlenséget.


Kriszti, 23 éves

Kriszti, a 23 éves ügyintéző 4 évig járt együtt a 26 éves közgazdásszal, Lacival. A lány elmesélte, hogy az első év csodálatos volt, de mindketten hagyták, hogy a kapcsolat ellaposodjon, megszokássá váljon. „Szerettük egymást, nagyon jól kijöttünk, de mindketten dolgozni kezdtünk, és amikor találkoztunk, ő is és én is fáradtak voltunk, stresszesek a munka miatt, és nem éreztük már azt az izgatottságot, mint az elején. Olyan volt, mintha kényszerből lettünk volna együtt.”

A pszichológus szerint ilyen esetekben az emberek elkényelmesednek. És máris jön a hűtlenség. Előbb vagy utóbb másban kezdik el keresni azt, amit a régi kapcsolat már nem tud megadni nekik. A férfiak a „tökéletes nőt”, a nők (akik gyakran összetévesztik a házasságot a boldogsággal) azt a férfit keresik, aki támogatja, segíti őket. A kapcsolatban megpróbálják a másikat olyanná formálni, amilyen számukra az ideális társ. Ez azonban a másikban frusztrációt okozhat, ami utat nyit a hűtlenséghez.


A párom megcsalt. És most hogyan tovább?

A megcsalás utáni reakció nagyon sokféle lehet, attól függően, hogy hogyan történt a dolog. Általában ha valakitől bizalmasan, személyesen értesülnek a történtekről, nagyobb az esélyen annak, hogy megbocsátanak a hűtlennek. Azonban amikor a hűtlenség nagyobb nyilvánosság előtt derül ki, a következmények is súlyosabbak lehetnek, mert az érintett felek nagyobb szükségét érezhetik egy nyilvános magyarázatnak.
Hacsak a kapcsolat már nem teljesen érzelemmentes, nagyon nehéz elviselni a hűtlenséget, de az emberek többsége számára még mindig elviselhetőbb, mint a szétválás.


Timi, 23 éves

Timi, a 23 éves eladó, egy szórakozóhely mosdójában kapta rajta barátját egy másik lánnyal. „Nagyon nehéz volt látni azt a jelenetet, de este megbeszéltük, és azt mondta, hogy nem akarja, hogy a kapcsolatunknak vége legyen. Azután az eset után megpróbáltam újra meghódítani, és nem akartam feladni és szakítani, mint egy vesztes.” A kapcsolat folytatódott, és még jobb is lett. „Néha visszagondolok, és úgy hiszem, ennek meg kellett történnie ahhoz, hogy ma együtt legyünk. Most igazán egymásra találtunk.”




Csak az lép félre, aki már nem szereti a párját?


Mítosz vagy valóság? Szakértők szerint nem feltétlenül. Minden attól függ, hogy a kapcsolat hogyan lett megalapozva. „Elméletileg” aki szereti a párját, az tiszteli is, és aki tisztel, az nem lép félre. Azonban vannak olyan esetek is, amikor a félrelépés váratlan és egyszeri tapasztalat. A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor a hűtlenség állandóvá válik és ez a mankó szükséges egy kapcsolat fenntartásához, amikor máshol, kívül keresik mindazt, ami otthon nincs meg. Amikor ez megtörténik, ideje megállni, és komolyan elgondolkodni azon, hogy milyen számodra az ideális élet és kapcsolat.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL