SZÓRAKOZÁS

Leg-leg-leg karácsonyi filmek - Szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Nincs karácsony filmdömping nélkül! Az örök klasszikusok mellett persze érdemes csemegézni az újak közül is!


A Grincs

Egy aprócska hópihében, a havas táj rejtekében bújik meg Kifalva, a pisze orrú Kik birodalma. A Kik kedvenc ünnepe a Karácsony, lázasan készülődnek hát a Szentséges Éjre. Az utcák és a házak díszben állnak, mindenki ajándékokért rohangál. A kis Cindy nem érti, minek ez a nagy felhajtás...

Ám van valaki, aki ferde szemmel nézi a nagy nyüzsgést. Elég a nevét kimondani, és máris a hideg futkos minden Ki hátán. Fenn lakik a közeli Kobak-hegyen, a barlangjában, ki nem állhatja a Karácsonyt. Ő a Grincs! A kis Cindy azonban nem hisz a Grincsről szóló legendáknak, és azt akarja, hogy a rettegett zöld mumust válasszák meg Kifalva Karácsonyi Mókamajszterének. Felkerekedik hát, hogy ő maga adja át a meghívót a mogorva, morc manónak.

 

 

Twist Olivér

Észak-Anglia, 1825: a fiatal Agnes Fleming belehal a szülésbe és fia, Twist Olivér árvaházba kerül, ahol a felcseperedett fiút kemény munkára fogják. Olivérnek egyetlen emléke maradt anyjáról: egy arany medál, amelyet gyámja ígérete szerint 12 éves korában megkap. Egy nappal születésnapja előtt azonban fellázad a kegyetlen bánásmód ellen és ezért kikergetik az intézetből. Oliver azonban az éj leple alatt visszalopódzik az intézetbe, megkaparintja az ékszert és nekiindul, hogy fényt derítsen saját múltjára.

London utcáin éhesen, magányosan kóborolva gyerektársaságba keveredik és így ismerkedik meg a zsebtolvajok királyával Faginnel, aki őt is kitanítja a mesterség minden csínjára. Fagin egyik társa, a gonosz lelkű bűnöző, Bill Sikes. Az ő társaságában Oliver megismerkedik a melegszívű Nancy-vel, aki maga is árva lévén, megérti a kisfiú minden fájdalmát és gondját. Hiába azonban minden szeretet, amelyet Nancy Olivernek adhat, a fiúnak egy napon ki kell mennie az utcára, hogy végrehajtsa Fagin és Bill Sikes parancsait.

 

 

Kelekótya karácsony

Luther Kranknek tele a hócipője a karácsonnyal. Feleségével egyetértésben úgy dönt, hogy fittyet hány a szomszédság elvárásainak meg a decembertáji közerkölcsnek, és melegebb éghajlatra utazik a szeretetünnep cirkusza elől. Már kész az utazólista, már haragosuk az egész utca, amikor a házaspár Peruban élő lánya bejelenti, hogy odahaza szeretne karácsonyozni. A Krank házaspárnak egy napja van arra, hogy helyreállítsa a békét az utcabeli családokkal és békés karácsonyi otthont teremtsen - hóemberestül, ajándékostul, cukormázastul.

 

 

Shrekből az angyal

Shrek, a nagy kedvenc most ismét visszatért, ám ezúttal nem egy egészestés filmben láthatjuk viszont, hanem rövid időre bepillanthatunk az otthonába a karácsonyi ünnepek közeledtével. Kedvenceink most is, mint mindig mulatságos helyzetekbe keverednek és szívet melengető párbeszédeket folytatnak, s természetesen az összes eddigi szereplő is kivétel nélkül felbukkan. A mindössze félórás film Shrek és Fiona karácsonyi készülődését, és az ünnepet mutatja be - amolyan ogre-módra.

 

 

Mrs. Télapó

A Mikulásnak egy feleségre van szüksége, méghozzá azonnal! A hagyományt ugyanis nem szabad megszakítani, már pedig most nagy baj van: feszültség támadt a Mikulás házatáján. Mert hát ki hallott még szingli Mikulásról? Nick Claus (Steve Guttenberg) tehát csak abban az esetben töltheti be posztját, amennyiben eleget tesz kötelezettségének és talál magának egy feleséget.

 

 

A muzsika hangja

Maria a fiatal, életvidám lány apácának készül. De bármennyire is felszabadult és örömteli az élet a kolostorban Abbes nővér vezetése alatt, Maria mégis hamar rádöbben arra, hogy az apáca élet nem neki való. Nem tagadja meg azonban azokat az értékrendeket és elveket, amelyeket a zárdában tanult.

Von Trapp százados igazi vonalas katonaember, aki felesége halála után egyedül neveli hét gyermekét egy gyönyörű alpesi házban. Munkáját segítendő felveszi nevelőnőnek gyermekei mellé Mariát. A lány megdöbben azon, mennyire túlfegyelmezettek, milyen felnőttesen viselkednek a kicsik - úgy dönt tehát, hogy a mogorva Von Trapp szigorú rendszabályait felrúgva megtanítja a gyerekeknek, hogyan örülhetnek az életnek. Hamarosan egy igazi énekkar vidám hangja visszhangzik az Alpokban... A második világháború árnyékában játszódó musical évtizedek óta egyike a legnépszerűbb családi filmeknek.

 

 

Karácsonyi ének

Az évek során Ebenezer Scrooge morózussága állandó állapottá vált. A férfit mára már a pénzen kívül semmi sem érdekli, még karácsonykor is csak a nagyobb bevétellel hajlandó foglalkozni. Ennek issza meg a levét Bob Cratchit is, aki hiába dolgozik remekül Scrooge-nak már évek óta, a szívtelen férfi egy apró botlás miatt ezen a napon kirúgja. Scrooge így egyedül marad irodájában, és különös dolgok kezdenek vele történni.

szereplő(k): Patrick Stewart (Mr. Ebenezer Scrooge)
Richard E. Grant (Bob Cratchit)
Desmond Barrit (A Karácsony szelleme)
Ian McNeice (Mr. Albert Fezziwig)
Saskia Reeves (Mrs. Cratchit)
Dominic West (Fred)

 

 

Copperfield Dávid

Charles Dickens regényéből: David Copperfield születésekor apja már halott, így anyja egyedül neveli. Élete első 9 éve boldogan és napsütésben telik, míg nem feltűnik Mr. Edward Murdstone és feleségül nem veszi megözvegyült anyját. Beköltözik a házba nővérével Miss Jane Murdstone-al, és átveszik a teljes hatalmat. David-et először veréssel fenyítik, majd kollégiumba küldik.

De ez túl sokba kerül, így dolgozni adják Londonba. Anyja fia távollétébe és a szomorúságába belehal. David szerencsére el tud menekülni, és apja testvérénél, nénikéjénél Betsey Trotwood-nál talál menedéket, aki ezután gyámja lesz. Nevelteti, taníttatja és ügyvéd-bojtárnak adja Londonba Mr. Spenlow irodájába. Gyermekkora így boldogan vált ifjú férfi korrá, s közben megismerheti Miss Dora Spenlow-ot, aki iránt olthatatlan szerelmet érez.

 

 

Túlélni a karácsonyt

Amikor Drew Latham (Ben Affleck) úgy dönt, hogy bérel magának egy családot az ünnepekre, akkor elszabadul a pokol, kitör a viszály és a feje tetejére áll minden. Drew belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt, és egy olyan ajánlatot tesz a Valco-családnak (James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O'Hara), amit talán jobb lett volna, ha visszautasítanak. Így viszont a bosszantó vendégük és az idegesítő kívánságai rémálommá teszik a békés ünnepet. Eközben mi, nézők, jókat derülhetünk a nagy családi felforduláson.

 

 

Az élet csodaszép

A négy Oscart bezsebelő film, nem maradhat ki a karácsonyi forgatagból. Eddig legalábbis azt hittük, legalább egy adó biztosan le fogja adni. Nos mi nem találtunk erre utaló nyomokat. Viszont az örök klasszikust rendszeresen bevágják más filmekbe, de ha ennyi nem lenne elég, már ki is kölcsönözheted a nagyobb tékákból.

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

szereplő(k):
James Stewart (George Bailey)
Donna Reed (Mary Hatch)
Lionel Barrymore (Mr. Henry F. Potter)
Thomas Mitchell (Billy nagybácsi)
Henry Travers (Clarence Osbody)

 

Polar Expressz

Havas karácsony éjszakán a kisfiú álmatlanul forgolódik az ágyában. Már majdnem biztos benne, hogy a télapó nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül az ablaka alatt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek.

Miután a kisfiú habozva felszáll, a Polar expressz pöfögve megindul: viszi sok-sok utasát - csupa pizsamás, hálóinges kisgyereket - az Északi-Sark felé. Oda, ahol a télapó, a krampuszok és manók gyülekeznek, hogy ajándékot készítsenek mindenkinek.

szereplő(k):
Tom Hanks (Fiú/Apa/Kalauz/Hobo/Scrooge/Télapó)
Leslie Harter Zemeckis (Sarah nővér/Anya)
Michael Jeter (Steamer/Smokey)
Chantel Valdivieso
Eddie Deezen
Josh Hutcherson
Nona M. Gaye
Peter Scolari
Chris Coppola



 

Kihagytuk valamelyik kedvencedet? Írd meg nekünk, és legközelebb biztosan benne lesz! De ha csak a véleményedet osztanád meg velünk, annak is örülünk! >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL