REJTÉLY-MISZTIKA

Rosslyn - I. rész

Szerző:
Szabó Anna
A Rosslyn-kápolna felépítése 40 évig tartott, és a végeredmény olyan kultikus hely lett, amely a világ egyetlen templomára sem hasonlít. Earl William Sinclair, a kápolna megrendelője, és Sir Gilbert Haye, az építési munkák felügyelője 1446-ban kezdték felépíteni a kápolnát.

Nagy kőművesek telepedtek le az erdős völgy mellett, hogy felépítsék a kőkönyvtárat, amely gazdag szimbolikájával és képeivel szinte él. A Rosslyn-kastélyban már ekkor is Európa egyik legcsodálatosabb könyvgyűjteménye foglalt helyet – akkor hát mit akarhatott elérni Sinclair és Haye azzal, hogy a tudásukat kőben örökítik meg?
Talán megérezték, hogy sötét idők jönnek, amikor a templomokat felgyújtják, a misztikusokat üldözik, az ezoterikus tudást pedig eretnekségnek nyilvánítják. A Sinclaireket valóban elérte a végzet, a kastélyt megostromolták, a nagy könyvtárat pedig széthordták.
A Rosslyn-kápolna azonban átvészelte a templomok felégetését, Cromwell ostromát, valamint John Knox és a kálvinizmus gyűlöletét.
A 19. századra a kápolna már romokban állt, és feledésbe is merült volna, ha nem kelti fel Dorothy Wordsworth és Viktória királynő figyelmét.

Ma már, különösen Dan Brown világsikerű regényének, A da Vinci-kódnak köszönhetően, egyre többen teszik meg a hosszú utat a kis skót faluba, hogy megpróbálják megfejteni a kőbe zárt rejtélyeket.
A kápolna még mindig inspirálja és ámulatba ejti a látogatókat gazdag szimbolikájával, rejtvényeivel, kódjaival, rejtett üzeneteivel és a hozzá kapcsolódó történetekkel.
Az emberek úgy vélik, hogy elásott kincseket rejt, nagy bibliai titokról mesél, vagy éppen egy kereszténység előtti rejtélyes hagyomány temploma. Az összeesküvés-elméletek kedvelői világméretű titkok elfedésére találnak bizonyítékokat, míg mások szerint az örök nőiséget ünnepli az épület. Az egyik látogató, aki 1999-ben járt Rosslynban, azt állította, hogy a kápolna egyértelműen egy űrhajó, ami 2000-ben fel fog szállni és el fogja hagyni a Földet.
Eközben az episzkopális egyház, amely ma már istentiszteleteket is tart Rosslynban, megújulási folyamaton megy keresztül, a laikus prédikátorok pedig Sinclair erdei kápolnájának az ökológiai és spirituális természetét hangsúlyozzák.
A Rosslynba látogatók közül mindenki felállítja a saját elméletét – és talán ez a kápolna valódi lényege.

De mik azok a szimbólumok, amelyek ekkora izgalmat váltottak ki – és mit akart üzenni Haye és Sinclair az eljövendő generációknak?
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL