KÖZÉRZET

Szexuális működési zavar: a hiba nem az ágyban keresendő

Szerző:
Szabó Anna
Világszerte 5-ből 1 férfi érintett a korai magömlés problémájával. Lehet, hogy a te párod nem érintett, de a statisztikát nézve, biztos van olyan rokonod, aki igen! Ez a leggyakoribb, a férfiaknál felmerülő szexuális működési zavar, ugyanakkor ez a leginkább aluldiagnosztizált és alulkezelt is egyben.

 

„Tiéd a kontroll” elnevezéssel indul el az a felvilágosító kampány, mely a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai támogatása mellett szeretné felhívni az érintettek figyelmét arra, a korai magömlés egy kezelhető állapot, a férfiak és partnereik nincsenek egyedül problémájukkal. Amennyiben orvoshoz fordulnak, ők tudnak segíteni a megoldás megtalálásában.

Társadalmunk erős férfi és női képet formáz meg: a ma férfija és nőideálja nyertes, folyamatosan teljesít és győz, bármibe is fogjon bele. Ezek a társadalmi elvárások és kényszerek életünk minden pillanatában velünk vannak, kezdve szakmai életünktől magánéletünkig, a fizetésünk nagyságától fizikai állapotunkig. Nem megfelelő színvonalat nyújtani néhány élethelyzetben társadalmilag nehezen elfogadható, és ez különösképpen igaz, amikor a sikeres szexuális életről van szó.

Tény, hogy a szexuális egészség és elégedettség nem csak a személy jólétét szolgálja, de egy bizonyos életminőséget is ad. Ez a jó szexuális kapcsolat fenntartásának alapja.

Az irreális szerepmodellek arra bátorítják az embereket, hogy annak ellenére, ami a való életben történik, hazugságban éljenek. „A korai magömlés a leggyakoribb szexuális működési zavar a férfiaknál, aluldiagnosztizált és alulkezelt is egyben. A korai magömlés világviszonylatban a férfiak 20-30 %-nál fordul elő, azaz 5-ből minimum 1 férfi számol be erről az állapotról. Ez a szám egyébként életkortól függetlenül közel állandó. Korai magömléstől több férfi szenved, mint ahányan erekciós problémával küzdenek, bár a két zavar egymással is szoros kapcsolatot mutat. Ténylegesen a korai magömlésben szenvedőknek csak kevesebb, mint 10 százaléka fordul orvoshoz a problémájával.”– festi le a jelenlegi helyzetet Dr. Kopa Zsolt Ph.D. egyetemi docens, andrológus és urológus.

A korai magömlésnek számtalan definíciója létezik. A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve, a DSM-IV meghatározása szerint akkor beszélünk korai magömlésről, amikor az orgazmus és a magömlés állandóan vagy visszatérően, minimális szexuális ingerlés hatására behatolás előtt, közben, vagy röviddel utána következik be, még mielőtt az a férfi szándékában állna. Kulcsszó tehát a kontroll, ezért is kapta a felvilágosító kampány a „Tiéd a kontroll” elnevezést. A korai magömlésben szenvedő férfiak 95%-a az ejakuláció „nagyon gyenge” vagy „gyenge” kontrolljáról számoltak be.

A korai magömlés egy komplex egészségügyi állapot, melyet számtalan faktor okozhat. Az ejakuláció feletti kontroll hiánya negatívan befolyásolja az ebben szenvedő személyek életét, hatással van a párkapcsolat egyensúlyára és a két partner egymáshoz való viszonyára is. Frusztrációt, ingerlékenységet, szorongást eredményezhet, az önbecsülés csökkenését és még depressziót is okozhat. „A korai magömlés egyaránt hatással van az egyénre magára, valamint a párra is, hiszen ez az életminőségüket is nagyban befolyásolja.” – hangsúlyozta Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnökségi tagja – „Kutatások szerint a korai magömléstől szenvedő betegek partnereinek több mint 60%-a nem elégedett a szexuális érintkezéssel, így nem kérdés, a probléma nem csak a férfiakat, de a nőket is érinti.”

Túljutni a szociális tabukon és a személyes szégyenérzeten, igazán megérteni a probléma lényegét és segítséget kérni orvosunktól, aki segít a megoldásban, ez a legjobb módja annak, hogy visszaszerezzük a harmóniát és a kielégítő szexuális életet. Ahhoz, hogy erre az eredményre jussunk, a „Tiéd a kontroll” kampány arra bátorítja az embereket, vegyék észre a korai magömlés problémáját, törjék meg a csendet és beszéljenek róla partnereikkel és orvosaikkal. A korai magömlés problémává akkor válik, amikor majdnem minden szexuális aktus alkalmával megtörténik. Különbséget tehetünk elsődleges (élethosszig tartó) és másodlagos fajtája között, előbbi esetén olyan állapotról beszélünk, amely mindig létrejön, vagyis a férfi az első szexuális együttlététől kezdve nem képes kontrollálni a magömlését. Nagyon fontos, hogy a betegek orvosukkal együtt törekedjenek a probléma okának lehetőség szerinti feltárására, esetleges szervi ok kizárására.
„Most jött el a pillanat, hogy elkezdjünk beszélni erről a betegségről, és missziónknak tartjuk, hogy minél több férfi értesüljön arról, ez egy kezelhető állapot. A közelmúltban a korai magömlés kezelési lehetőségei ugyanis tovább bővültek.” – mondta Dr. Fekete Ferenc, urológus, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnöke.

A „Tiéd a kontroll” kampány tehát arra hívja fel a férfiak és partnereik figyelmét, hogy nem kell, hogy szégyelljék magukat. Nincsenek egyedül! Nem szabad figyelmen kívül hagyni és tagadni problémáikat, mert ők is és partnereik is megérdemelnek egy jobb szexuális életet. Ez egy egészségügyi probléma, ami kezelhető. A www.tiedakontroll.hu oldalon további információk találhatók meg a betegséggel kapcsolatban, a kampányban résztvevő orvosok remélik, hogy minél több érintett veszi majd a bátorságot, hogy cselekedjen, megoldást keressen.

www.tiedakontroll.hu


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL