Karrierterv

Kihasználod minden képességedet?
Megfeszítő a munkád?
Olyan állásod van, ami a lehető legjobban megfelel az érdeklődési körödnek?

Ha bármelyik kérdésre nemet válaszolsz, akkor itt az ideje, hogy változtass a dolgokon. A siker kulcsa? Egy jól átgondolt, személyre szabott karrierterv.


Alakítsd ki a képet

A kézzelfogható, lelkesítő karrierterv megerősíti azt a vágyat, hogy kicsit megerőltesd magad és kilépj a megszokott kényelemből. Néha azonban nem könnyű olyan karriertervet találni, ami kielégíti a szükségleteidet.

A dolog trükkje az, hogy magad elé kell képzelned, pontosan hova is szeretnél eljutni egy, kettő vagy három éven belül. Képzeld el, hogy azt csinálod, amit el szeretnél érni, vagy az vagy, aki lenni szeretnél. Csodálatos új munkát látsz? Új dolgokat tanulsz? Mindig erről az életmódról álmodtál?


A képbe vigyél annyi életet, amennyit csak tudsz

Töltsd meg színekkel, hangokkal. Legyen három dimenziós, hogy beléphess és érezhesd, milyen lehet elérni a vágyott sikereket. Hol vagy? Mit csinálsz és mondasz? Hogyan reagálnak erre mások? Legyél nyugodt, bátor és magabiztos.
Ez a módszer akkor működik a legjobban, ha nagyon nyugodt vagy és hagyod szárnyalni a képzeletedet. Meg fogsz lepődni, milyen részletes képeket és érzéseket tud kelteni az agyad, ha úgy igazán munkára fogod. Játszd le sokszor ezt a mentálisan kialakított filmet, hogy sokkal motiváltabb legyél.
Vigyázz arra, hogy a célod reális legyen. Ha a célod túl idealista vagy túl limitált, akkor kudarcba fulladhat az egész, ezért fontos alaposan végiggondolni mindent.


Egyszerre csak egy lépés

Ha már tiszta képet alkottál arról, hogy merre tartasz, a következő feladat az, hogy a mentális filmedet sokszor lejátszd és gondold végig, miket kell csinálnod ahhoz, hogy elérkezz oda. A célod önmagában lehet, hogy túl ambíciózusnak tűnik, de a kis lépések, amikkel elérsz oda, már nem olyan rémisztőek.


A terv

A terv kialakításához nem kell mást tenned, mint leírni az alábbiakat:

- Egyértelmű és jól körülhatárolt cél
- A legfontosabb dolgok, amiket meg kell tenned, hogy elérd a célt
- Az egyes lépésekhez szükséges idő, pénz és információ
- Ki az, aki a támogatásával és a bátorításával segíteni tud neked

Hasznos lehet azt is végiggondolni, hogy mik akadályozhatnak a terv megvalósításában. Lehet, hogy más emberek dolgait a sajátodénál fontosabbnak fogod tartani, nem készíted fel magad eléggé, vagy valami elvonja a figyelmedet. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik el akarják majd venni a kedvedet a célod elérésétől. Készen kell állnod, hogy legyőzd ezeket a dolgokat, ha felmerülnek.
A határidőnaplód segítségével tervezd meg a következő napi és heti tennivalóidat. Lesz olyan, amit öt perc alatt meg tudsz csinálni, másokhoz több óra vagy még hosszabb idő kell majd – ezért ügyesen be kell osztanod az idődet.


Ha rosszul mennek a dolgok

Bármilyen tisztán is tudod, mit akarsz elérni, és bármilyen részletes tervet is készítesz, mindig vannak olyan tényezők, amiket nem tudsz befolyásolni, és amik kudarcba fullaszthatják a terveidet. Ráadásul mindannyian követünk el hibákat – senki sem tökéletes!
Emlékezz arra, hogy a sikeres emberek nem azok, akik soha nem hibáztak. Hanem azok, akik tudják, hogyan kovácsoljanak pozitív élményt a kudarcból: úgy, hogy tanulnak belőle. Eltökélten szembeszállnak a nehézségekkel, és eközben olyan új képességekre tesznek szert, amelyek segítenek nekik később is szembenézni a problémákkal.

Ha egészséges a kudarchoz való hozzáállásod, akkor nem fogod azt mondani, hogy: „Semmiben sem vagyok jó, úgyhogy ennyi erővel akár fel is adhatom.” Ehelyett ezt mondod majd: „Majd kitalálom, mi romlott el, és legközelebb nem követem el ugyanazt a hibát.” Nem azt gondolod majd, hogy: „Ebben is kudarcot vallottam, mint minden másban.”, hanem azt, hogy: „Habár nem sikerült, azért pár dolgot jól csináltam.”


Hozd létre a saját jövődet

Ha el akarsz érni valamit az életben, akkor a tervezés segít hozzá a leghatékonyabban a sikerhez. Ezt használják a sportolók, a politikusok, a sztárok és az önerőből lett milliomosok szerte a világon. Szerinted hogyan tanultak meg bízni önmagukban és ennyire magabiztosnak lenni? A legtöbbjüknek nincs nagyobb tehetsége a dolgokhoz, mint neked vagy nekem – a különbség abban rejlik, hogy tiszta célok felé tartanak, és a hibák és kudarcok soha nem tántorítják el őket.

A siker nem véletlenül történik meg valakivel: az általad kívánt karriert úgy érheted el a leginkább, ha saját magad hozod létre.

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL