FOGYÓKÚRA

Étrend-átalakítás

Szerző:
Szabó Anna
Sokan elismerjük, hogy étrendünk nem száz százalékosan egészséges, kevesen vagyunk hajlandók búzalére cserélni a fehérbort. Ennek ellenére léteznek olyan apró változtatások, amiket ha bevezetsz az étrendedbe, túl sok megerőltetés nélkül óriásit javíthatsz az egészségeden.
Az vagy, amit megiszol

Mindenki hallotta már ezt (vagy legalábbis valami hasonlót), de attól még igaz: ha több vizet iszol, egészségesebb leszel és jobban fogod magad érezni a bőrödben. Ha nem iszol elég vizet, akkor levert leszel, és még az is előfordulhat, hogy megnő az étvágyad, vagyis gyakrabban fogsz falatozgatni az étkezések között. Próbálj legalább 2 liter vizet meginni naponta, vagy legalábbis annyit, amennyitől a vizeleted halványsárga lesz.

Ha a kávét és a teát gyógynövényteákra cseréled, akkor többféle meleg ital közül választhatsz, és egészségesebb is leszel. A zöld teában rengeteg erős antioxidáns van, amelyek az általunk ivott fekete teából a feldolgozás során eltűntek.


Alakíts át egy már létező diétát

Elég lehetetlen dolog szóról szóra hosszú időn át betartani valamelyik csodadiétát, ráadásul valószínűleg nem is túl egészséges. Azonban sok ilyen diéta tartalmaz egy-két hasznos tanácsot, amiket beépíthetsz az eddigi étrendedbe.

Amikor szóba kerül az Atkins-diéta, nagyon sokan nem értik, hogyan is gondolhattuk, hogy ezt hosszú távon használni lehet, de az alacsony szénhidrátbevitel nem is olyan rossz ötlet.

A finomított szénhidrátok (például a fehér tészta és a krumpli) tényleg nem túl egészségesek, ha sokat vagy gyakran eszünk belőlük, mint ahogy azt a GI-diéta megmutatta: ugyanis a magas glikémiás indexű ételek miatt hirtelen sok inzulin kerül a vérbe, ami befolyásolja a közérzetünket és az étvágyunkat.
De ki akarja – és tudja – állandóan azt számolgatni, hogy miből mennyit ehet? Elég, ha a fehér tésztát és a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cseréled, késő délutántól kezdve csak nagyon kevés szénhidrátot eszel (a szervezet nehezebben dolgozza őket fel éjszaka), és ami talán a legfontosabb: egyél sok gyümölcsöt és zöldséget.


Az adagok

Persze ez nem azt jelenti, hogy az élet minden élvezetét el kell felejtened. Az étcsoki például olyan antioxidánsokat (flavonoidokat) tartalmaz, amelyek segítenek a szívbetegségek megelőzésében. Ha a szokásos tejcsokid helyett olyat eszel, ami legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor máris több tápanyagot juttattál a szervezetedbe.

Ha már itt tartunk, eszedbe juthat, hogy kisebb adagokat egyél az ételekből. A kutatások azt mutatták, hogy azok, akik természetesen vékonynak mondják magukat, valójában kevesebben esznek, mint mások.


Az étkezések ideje is befolyásolja az egészséget

Például egy tanulmány szerint azok a nők, akik nem reggeliznek, több kalóriát visznek be a nap folyamán. Ha jól megreggelizel (például a zabból készült gabonapelyhek nagyon jók), akkor az egész nap folyamán egészségesebben fogsz étkezni.


Egészségesen

Az igazság az, hogy csak az apró változtatásokat tudjuk egész életünkben megtartani, tehát csak ezek fognak igazán nagyot változtatni az egészségünkön. Persze, hogy jót tesz az önértékelésednek, ha két hónap alatt a ruhaméreted 42-esről 36-osra csökken, de mindenki, akivel történt már ilyen, elmondhatja neked, hogy ezek a változások nem tartanak sokáig. Ha apró, de fontos változtatásokat vezetsz be az életmódodba, akkor nem csupán a felesleges kilóknak inthetsz búcsút, hanem az egészséged is sokkal jobb lesz hosszú távon.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL