GASZTRO

Citromos-narancsos és mézes krémsajt-torta mogyoróburokban

Szerző:
Szabó Anna
Áthatóbb, intenzívebb ízű lesz ez a sütemény, ha sötét színű mézzel készítjük. Még melegen vagy langyosan a legfinomabb.

 

Hozzávalók:

A burokhoz:

25 dkg mogyoró megpirítva, lehéjazva
9 dkg cukor
Fél kávéskanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál vaj felolvasztva

A töltelékhez:

75dkg krémsajt szobahőmérsékleten
28 dkg méz
6 tojás szétválasztva, szobahőmérsékleten
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 kávéskanál vaníliaaroma
3 evőkanál felaprított,kandírozott narancshéj ízlés szernt
6 dkg cukor
A díszítéshez:
Felaprított, pirított, lehéjazott mogyoró, friss eper ízlés szerint.

 

Elkészítése:

A burokhoz robotgéppel aprítsuk a mogyorót a cukorral meg a fahéjjal egész finomra, de nem pépesre. Adjunk hozzá annyi vajat, amennyi összetartja. Nyomkodjuk ezt a masszát egy 23 cm átmérőjű, szétszedhető tortaforma aljára, és részben az oldalára, majd tegyük félre.

A töltelékhez melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütő 4. fokozat). Rakjuk a krémsajtot meg a tejszínt egy tálba, és habverővel vagy robotgéppel dolgozzuk simára. Tegyük bele a mézet, és keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a citrom- és narancshéjat, a vaníliát és a kandírozott narancshéjat.

Nagy tálban verjünk habot a tojásfehérjéből. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, míg a hab majdnem egészen keménnyé válik. Egyharmadát forgassuk a krémsajtba, majd a többit is adjuk hozzá. Töltsük az előkészített formába, és a középső rácson addig süssük, míg a széle kezd megszilárdulni (kb. 45-50 perc). Ellenőrzésként gyengéden ütögessük meg a formát. Kapcsoljuk ki a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett 2 órát pihentessük a sütőben.
Vegyük le a forma oldalát, és csúsztassuk a tortát a tálra. Szórjuk meg a felaprított mogyoróval, és ízlés szerint rakjuk körbe eperrel.

Vissza a többi recepthez >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL