KÖZÉRZET

Támad a SzuperStressz - Győzd le velünk!

Szerző:
Szabó Anna
Akarod vagy sem, folyamatosan lesben áll, és támad a feszültség! Bár mindenki hatása alá kerül, az már részben döntés és életmód kérdése, hogy Te is a szuper stressz romboló örvényének rabja leszel-e!


Ha stresszhelyzetre gondolsz, az ugye többnyire éles és krónikus feszültséget jelent. Az éles a jófajtába sorolható, mely a jó döntések meghozatalához segít bizonyos alkalmakkor. Olyan ez, mint kitérni a busz elől a megfelelő pillanatban, nehogy elüssön. Tulajdonképpen az éles stresszhelyzetek segítették át az emberiséget a fennmaradásban, amikor élelemként le akarták vadászni az állatokat, vagy elmenekültek előlük. Az éles stressz következményei gyorsan lefutnak a szervezeten, és bár több vitamin és kalóriát használunk fel ilyenkor, különösebb kárt nem okoz.  

Baj akkor van, ha ez az éles stresszhelyzet újra és újra megismétlődik, és nincs idő a pihenésre, regenerálódásra. A fenti példánál maradva: ha kitérsz a busz elől, emiatt elkésel a munkahelyedről, nem tudsz rendesen felkészülni egy megbeszélésre, majd le kell dolgoznod a csúszást, ami miatt nem érsz oda a gyerekedért a napközibe… végül pedig késő éjszakáig fennmaradsz, hogy utolérd végre magad. Ezt hívja a szakirodalom krónikus vagy szuper stressznek, mely a szünet nélkül fennálló éles, feszült helyzetek sokaságát jelenti. Hatására törvényszerűen megtörik bárki. Sajnos, az agyad nem ismeri fel a különbséged a közeledő busz és a határidő között, és az élettani válasz ugyanaz.

 

Számíts a stresszre!

Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsd: bármikor feszült helyzetbe kerülhetsz. Próbálj meg a hozzáállásodon változtatni és a stresszt az előnyödre fordítani. Mindig tartsd észben, hogy semmi nem tart örökké és minden problémára van megoldás. Nem élhet senki stresszmentes életet, te sem.

 

Létfontosságú reggeli

Ki ne tudná már, hogyha egészséges reggelivel kezdi a napot, egész nap több energiája lesz. Arról a tényről viszont már kevesebben hallottak, hogy a feszültséget is könnyebben győzhetik le a segítségével. A közhiedelemmel ellentétben, nem kell sok időt eltölteni vele, elég, ha indulás előtt, nyugodt körülmények között megeszel egy alacsony zsírtartalmú joghurtot és gyümölcsöt, vagy gyümölcsshake-et készítesz magadnak. Próbáld ki a bogyós gyümölcsöket, mert ezeknek magas a C-vitamin tartalmuk, mely az élet minden területén nagy segítségedre lehet. Továbbá a bogyós gyümölcsök rosttartalma miatt kevésbé fogsz sóvárogni más ételek után.

Aludj eleget!

Persze, sokan vitatják, mennyi az elegendő alvás, de amellett, hogy eltérőek az igényeink, átlagosan napi hétóra alvás az ideális. Ennyi kell testi és szellemi regenerálódásodhoz, immunrendszered megerősödéséhez. 

 

Választott pihenő

Nap közepén tarts legalább 10 perces pihenőt, amikor sétálsz egyet az iroda körül vagy beszélgess valamelyik munkatársaddal bármiről – de semmiképp se munkáról. Még ez a rövidke szünet is igazi szellemi energialökést ad majd!

 

Napi vitaminszükséglet

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora szükséged van a vitaminokra. Persze ideális esetben sok gyümölcsöt eszel, de a nagy rohanásban kinek van arra ideje, arról már nem is beszélve, hogy nálunk csak adott hónapokban juthatsz hozzá jó minőségűekre. Ezért ne feledkezz el a táplálék-kiegészítők fontosságáról, a legjobb, ha napi rutinná válik reggelente ezek bevétele.

 

Helyes étkezés

Szervezetednek táplálékra van szüksége, igazi üzemanyagra, nem pedig feldolgozott műanyagra. Válassz a gyorséttermi kaják és „zacskós” élelmiszerek helyett friss alapanyagokat, halakat, soványhúsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Ha szeretsz „rágcsálni”, akkor jöhetnek a magok, például mandula, mogyoró, dió… stb. formájában, de kerüld a csokoládét. Nem bírod nélkülözni? Akkor válaszd ebből is a minőséget: a magas kakaótartalmút, mely bővelkedik magnéziumban és káliumban, vasban és cinkben.

 

Mozogj!

Persze, felmerülhet benned a kérdés, hogy megint miért a mozgással példálózunk, mikor egy jó alvás is sokat segít? A válasz a fizika törvényeiben keresendő: azzal, hogy mozgásba hozod a tested, csökkented a feszültséget benne. Következő tippjeink célzott segítséget nyújtanak neked a különböző stresszbajokra:

Kuporodj össze a padlón: térdelj le és ülj rá a vádlidra, majd hajolj előre és a homlokoddal érintsd meg a földet. A két karodat leengedett vállal, felfelé néző tenyérrel tedd a törzsed mellé.

Ülj le egy kényelmes fotelbe, zárd ki a zajokat, kapcsold le a villanyt is. Majd lecsukott szemmel kezd el masszírozni a fejedet: lágy körkörös mozdulatokkal haladva a halántékodtól a fejed búbjáig haladva.

Feküdj hanyatt, tedd a tarkódra a kezed, majd húzd fel a térdeit. Kezdd el magad ringatni, mintha bölcsőben lennél, himbáltasd a tested. Közben lélegezz lassan és mélyeket. 

 

Feszült napok után…

Használd ki a vizes kezelések testi-lelki kiegyenlítő hatását. Segítségükkel helyreállíthatod belső egyensúlyodat, hisz a meleg víz görcsoldó és nyugtató, míg a hideg élénkítő hatással van mindenkire. Ha kifejezetten a lelki egészségedért szeretnél fürdőadalékot használni, alábbi táblázatunk segíthet:

 

illóolaj

illat

izgató/
élénkítő

nyugtató/
lazító

hangulat-
javító

harmoni-
záló

 

szorongás-
oldó

benzoégyanta

vaníliás

 

 -

 -

 -

 

 -

perubalzsam

balzsamos

 -

 

 

 -

 

 

grépfrút

friss, gyümölcsös

 -

 -

 

 

 

 -

jázmin

édes, bódító

 -

 

 -

 

 

 -

levendula

fanyar, fűszeres

 

 

 -

 

 

 -

citromfű

citromos, friss

 

 -

 

 -

 

 -

limett

citromos, édes

 

 -

 

 

 

 -

mandarin

gyümölcsös, édes

 

 -

 

 

 

 

narancsvirág

friss, meleg tónusú

 -

 

 

 -

 

 

pálmarózsa

friss, virágos

 -

 

 

 

 

 

rózsa

meleg, bódító

 -

 -

 -

 

 

 -

szantálfa

meleg, faillatú

 -

 

 -

 

 

 -

ilang-ilang

nehéz, édes

 -

 

 -

 

 

 -

citrom

friss, gyümölcsös

 -  -  -

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL