FOGYÓKÚRA

Az Atkins-diéta

Szerző:
Szabó Anna
Minden nap találkozunk új csodadiétákkal, amelyek azt állítják, hogy minden súlyproblémánkat megoldják. De mennyire hatékonyak ezek a diéták? A könnyebb választás érdekében lerántjuk a leplet a csodadiétákról.
Ha bemész egy könyvesboltba, akkor azt fogod látni, hogy a polcok zsúfolásig tömve vannak diétás könyvekkel, amelyek mindegyike azt állítja, hogy csak az általa leírt módszer az igazi megoldása a súlyproblémáknak. De amikor olyan széles skálán mozognak a különböző módszerek (sok fehérje és kevés szénhidrát, csak gyümölcs és zöldség, és így tovább), akkor hogyan győződhetnénk meg arról, hogy amit olvasunk, az tényleg meghozza az áhított eredményt?

És ami még rosszabb: minden egyes diéta annyi tudományos adatot hoz fel önmaga támogatására, amennyit soha életedben nem láttál még, ráadásul több híresség is eskü alatt vallja, hogy a módszer csodákat tesz. Úgy tűnik, a megfelelő könyvet nehezebb kiválasztani, mint a diétát betartani.

Akár hiszed, akár nem, az Atkins-diéta már közel 35 éve létezik, habár csak akkor lett szélesebb körben is ismert, amikor a világsajtó állandóan arról írt, hogy Jennifer Aniston ezt a diétát kezdte alkalmazni. A diétát Dr Robert Atkins találta fel az 1970-es években, és inkább életmódváltásként, mint diétaként hirdette, így bőven talált mind hűséges követőket, mind pedig ellenzőket.

A diéta ellenzői szerint a magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitel hosszú távon könnyen érrendszeri megbetegedésekhez, cukorbetegséghez vagy magas vérnyomáshoz vezethet, míg mások szerint az Atkins-diéta már rövidtávon sem egészséges.

A diéta hívei épp ennek az ellenkezőjét állítják: szerintük sokat lehet fogyni a diéta segítségével, és példákat sorolnak annak alátámasztására, hogy a diéta alkalmazása során csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.


Az Atkins-diéta lényege a magas fehérje-, közepes zsír- és nagyon alacsony szénhidrátbevitel

Az elmélet szerint mai ételeinkben túl sok a szénhidrát és a finomított étel, és az Atkins ezt azzal oldja meg, hogy felcseréli az inzulintermelést elősegítő szénhidrát és a fehérje arányát az étrendben. Emiatt a szervezet kénytelen zsírt égetni, hogy energiát termelhessen, és így az elmélet szerint csökken a testzsír mennyisége.


Hogy ez működik-e?

Kétségtelenül – legalábbis rövidtávon. Majdnem mindenki, aki az Atkins-diétát követte, a diéta kezdetén nagy arányú súlyvesztést tapasztalt. Az pedig, hogy a diéta hosszú távon is eredményes-e, még a jövő zenéje.
A kezdeti súlyvesztést általában annak tulajdonítják, hogy az izmokban tárolt szénhidrát- és vízkészletek kimerülnek. Miután ez megtörtént, a csodának beillő súlyleadás abbamarad, és sokkal keményebben kell dolgoznod a tested karcsúbbá tételén.
Hogy megéri-e? A hosszú távú kutatások eredménye nem egységes. Sok kutatás szerint a diéta egy éves használata nem jár több előnnyel, mint a hagyományos, alacsony kalóriabevitelt megcélzó diétáké, míg mások egy életre megszeretik az Atkins-diétát a kezdeti gyors fogyás miatt, és még a sokaknál fellépő kellemetlen lehelet és felfúvódás sem zavarja őket.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL