SZÓRAKOZÁS

Sütőtök-napok

Szerző:
Szabó Anna
Az ősz csalhatatlan jele, amikor megjelenik a piacokon a sütőtök. Ezt a kitűnő zöldséget hosszú évtizedeken át főként bébipapi elkészítéséhez használták, vagy hosszú téli estéken melengettük magunkat némi sült tökkel.


Pedig joggal nevezhetjük a sütőtököt őszi sztárzöldségnek is, hiszen rendkívül változatosan és finoman készíthető el. Fontos, hogy mindig fényes, feszes darabokat válasszunk ebből a narancssárga finomságból, amely ily módon sokáig friss marad. A sütőtök, ez a vitamin- és ásványi anyagbomba kalcium, cink, magán, réz, vas, foszfor, karotin, A, B1, B2, B6 és C-vitamin, valamint folsav tartalmával igen jó hatással van egészségünkre, segít a meghűléses betegségek megelőzésében és kezelésében, szépíti a bőrt, segíti az emésztést, szóval nincs mese, enni kell, minél többet. És minél finomabban! A sütőtök alapvetően ugyebár édeskés, de remekül fűszerezhető, gyömbér, szerecsendió, sáfrány, curry, vanília – mind-mind remekül illik hozzá.

Bár sokan berzenkednek kis hazánkban az angolszász ünnepek honosításától, azért vitathatatlanul egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is a Halloween. Az ősi kelta hagyományok nyomán ápolt boszorkányos éjszakára is lehet készülni, de az adyligeti Dunyha Vendéglő most alaposan megelőzi a hivatalos napot is. Nem tököltek sokat, elkészítették „tökös” ajánlatukat, amelyet már október 17. óta, egészen október 31-ig lehet menüben, vagy fogásonként tesztelni Budapest első libaéttermében. A közelgő Halloween-ra való tekintettel pedig szeretnék megrendezni a Dunyha sütőtök-kiállítását is. Így azok a vendégek, akik a sütőtökös menü megkóstolására úgy érkeznek, hogy magukkal hoznak egy dekorált dísztököt, megkapják a vendéglő 10 %-os kedvezményre jogosító partnerkártyáját. A gyermekvendégek jutalma ajándék habos kakaó. A tökkel érkező sütőtökrajongók pedig egy-egy sorsjegyet is kapnak, hiszen október 31-e után sorsolással döntik el, hogy ki az a szerencsés, aki megkapja a Dunyha Sütőtöknapok nyereményét, amely lehet egy kétszemélyes vacsorameghívás, vagy egy szülinapi zsúr helyszín, mint ajándék a csemetéknek.

Szóval kicsik és nagyok, tökdíszítésre fel, lehet faragni, festeni, matricázni, szegecselni, a lényeg, hogy szép dísztökkel érkezzetek. A versenyző tököket bemutatjuk a vendéglő Facebook-oldalán is. A menüből pedig csak győzzünk választani, nagyon sok különleges finom sütőtökös fogás található benne! Jó étvágyat!

Gyömbéres, konyakos sütőtök krémleves, tökmagos haséval
950.-
Kevert saláta sütőtökös öntettel, kézműves sajtokkal, tökmagolajjal, friss fügével
1050.-
Sütőtökös rakott libamáj, balzsamos birsalma krémmel
1390.-
*
Rosé libamell sütőtökös rizottóval
1950.-
Libapörkölt sütőtökös házi nudlival
1690.-
Grillezett Tekeresvölgyi füstölt orda sütőtök kompóttal, tépett tökmagolajos zöldsalátán
1650.-
*
Tökös máglyarakás sült almában, karamellás habbal
890.-
Mákos-sütőtökös rétes mézes-fahéjas tejföllel
850.-

www.dunyha.hu
www.facebook.com/DunyhaVendeglo

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL