SZÉPSÉG

Szépségmítoszok pro és kontra

Szerző:
Szabó Anna
Néhány szépségápolással kapcsolatos „mítosz” nemzedékről nemzedékre száll. Íme a legismertebbek, és az indoklás, hogy miért hamisak.


Valaki azt mondta, hogy ha lófarkat viselek, a hajam roncsolódik és kihullhat

Ha a hajat mindennap szorosan hátrahúzzuk, az tényleg megerőlteti a szálakat, és hajhullást okozhat. Ez vonatkozik a szoros csatokra is. De abból nem lehet baj, ha csak alkalmanként hordasz ilyen frizurát. Ne kösd hátra túl szorosan a hajadat naponta, és kerüld a borításmentes, fémcsatos hajgumit, ami eltörheti a hajszálakat.

A sült krumpli, a pizza, a chips és más ételek pattanást okoznak

Nem jó túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert tele vannak zsírral és szénhidráttal, sóval, de egyetlen élelmiszerről sem bizonyították tudományosan, hogy pattanást okozna. Ha arcodon pattanások jelennek meg pizza vagy chips fogyasztása után, lehet, hogy ételallergiád van.

A sok hab azt jelenti, hogy a sampon jól működik

Van, aki szereti a sok habot, de a sampon habzása nem jelenti azt, hogy a hatása jobb. Inkább arra utal, hogy habosító anyagokat tartalmaz, amelyek dús habot képeznek, de nem tisztítanak jobban – sőt, nem olyan kíméletesek a hajhoz, mint a kevésbé habzó samponok.

Nem jó keverni a különböző kozmetikum és sminkmárkákat

Ez a hiedelem nem más, mint jó marketinges fogás, ami valószínűleg egy nagy kozmetikai cégtől indult, hogy fokozza a vásárló márkahűségét. Ugye nem érzed szükségét, hogy csak egyetlen ruhamárkát viselj? A márkák keverése kifejezetten jó. Egyes cégek bizonyos termékei nagyon jók, mások kevésbé.

A napsütés pattanásgyógyító

A pattanás kevésbé látszik a lebarnult bőrön, de a napbarnított bőr szárazabb, ezért több faggyút termel, ami újabb pattanások megjelenéséhez vezethet. Ráadásul egyes pattanástalanító szerek hatására a bőr érzékenyebbé válik a nap sugaraira, és irritációval, kiütésekkel reagálhat a napra.

A pórusok kisebbítése lehetséges

A pórusok kisebbnek tűnnek, ha a bőrödet hidratálóval ápolod, vagy speciális „pórus-minimalizáló” lotiont, illetve sminket használsz. Másrészt a mitesszerrel vagy elhalt hámsejtekkel eltömődött pórus kitágulhat, és ezáltal nagyobbnak tűnik, amíg ki nem tisztítják. De a pórus nem ajtó vagy ablak, hogy csak úgy nyitható-zárható legyen.

Mosáskor kétszer samponozzuk a hajat

Hacsak nem rettenetesen zsíros és/vagy piszkos a hajad, nincs értelme a kétszeres samponozásnak, sőt, ez a módszer túl sok természetes faggyút mos ki a hajból.

Ha felhős az idő, nem szükséges napvédő krémet használni

A nap bőrroncsoló UVA és UVB sugarai áttörnek a felhőkön, és ugyanúgy károsítják a bőrünket.

A napvédőszerek hajunkat is védik a károsodástól

A haj felülete nem sima, így szint képtelenség olyan terméket kifejleszteni, amely egyenletesen fed minden egyes szálat. A haj lágyságának és csillogásának megőrzéséért csak egyet tehetünk: strandolás előtt használjunk nem kimosandó balzsamot, ez megelőzi a szálak kiszáradását, és lassítja a nap színfakító hatását.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL