SZÉPSÉG

A hajhullás

Szerző:
Szabó Anna
A hajritkulás és a hajhullás pszichés problémákat okozhat és erősen csökkentheti önbizalmunkat. Ezért megvizsgáljuk az okokat, és megnézzük, hogy segíthetsz magadon, vagy hogyan előzheted meg a problémát.
A hosszú, dús haj soha nem megy ki a divatból, és mindig nagy a nyomás rajtunk, hogy tökéletesek legyünk. Ha azonban a nők azon 60%-ába tartozol, akik valamilyen mértékű hajhullástól szenvednek, akkor tudod, mennyi szívfájdalommal jár egy tökéletes hajkorona látványa. A probléma egy részét az okozza, hogy a női hajhullás és -elvékonyodás régóta tabutémának számít. Maguk a nők sem foglalkoznak a problémával, mert nem mernek beszélni róla. Ezzel éles ellentétben áll a férfiak hajhullása, amelyet nyíltan meg lehet vitatni, és amelynek kezelésére rengeteg készítményt lehet kapni.

Nem vagy egyedül
Sok nő egyedülinek és magányosnak érzi magát, amikor a haja ritkulni kezd, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy ez az állapot egyáltalán nem ritka. Sőt, a nők több mint 25%-ának erősen ritkul és hullik a haja.

Az okok
Ha egy nőnek ritkulni kezd a haja, akkor azt valami olyasmivel köti össze, amit korábban tett: nem ápolta megfelelően a haját, a terhesség vagy a menopauza alatt megváltozott a hormonháztartása, vagy nem jó az étrendje. Ennek ellenére a folyamatos hajritkulás a nők esetében általában örökölt tulajdonság, úgyhogy ne vádold magad. A genetikai okokra visszavezethető hajritkulás már akár 18-24 éves korban megkezdődhet.

A fajta megállapítása
A hajhullásnak két nagyon gyakori fajtája létezik. A leggyakoribb, genetikai és orvosi okokra visszavezethető hajhullás az, amikor mindenhonnan hullik a haj, és ahogy múlik az idő, egyre kevesebb lesz. Egy másik, kevésbé gyakori eset az, amikor először csak egy foltban hullik ki a haj, de ez akár az egész hajkorona elvesztésében is végződhet. A legfontosabb az, hogy először állapítsd meg, téged melyik típusú hajhullás érint.

Kezelések
A hajhullás típusától függően különféle kezelések léteznek: samponok, krémek, gyógyszerek, valamint hormonkezelés, amennyiben a hormonháztartás egyensúlya felbomlott.

Tippek és trükkök
- Ellenőrizd az étrendedet: az egészséges sörény megtartásában óriási szerepet játszanak a tápanyagot. Ha valamilyen tápanyagból nem viszel be eleget a szervezetedbe, akkor az öröklött hajhullás korábban megindulhat. Ha tanácsra van szükséged, keress fel egy orvost vagy egy dietetikust.
- Kerüld azokat a frizurákat, amelyek nagy nyomást fejtenek ki a hajszálak tövére. Ilyen például a szoros copf, a konty és a fonott haj. A frizurád legyen laza és kényelmes.
- Ha lépcsőzetesre vágatod a hajad, akkor dúsabbnak fog kinézni.
- Kerüld a meleg hajformázók – hajsütő és hajkiegyenesítő vas – használatát, mert ezek megfeszítik és eltörhetik a hajszálakat.
- Kísérletezz parókákkal és hajhosszabbítással, hogy a hajadból a lehető legtöbbet kihozd, vagy hordj kalapot, hajkendőt vagy feltűnő ékszereket, amik elterelik a figyelmet a hajadról.
- Kérd meg a fodrászodat, hogy kövesse figyelemmel a hajnövésed sebességét, de ne legyél nagyon megszállott. A stressz önmagában is felgyorsíthatja a hajhullást, és így ördögi körbe fogsz kerülni. Próbálj pozitívan gondolkozni.
- Ha a szemöldököd és a szempillád is hullik, akkor hegyes, vékony ceruzával, legyező mozdulatokkal töltsd fel a ritkább részeket. Próbálj a természetes hajszínednél egy árnyalattal halványabb szemöldököt festetni. A műszempillák is már régóta divatosak, úgyhogy miért ne adnál nekik egy esélyt?
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL