KÖZÉRZET

Tavaly tovább növekedett a szívbetegségben elhunyt nők száma

Szerző:
Szabó Anna
A tavalyi évben több nő halt meg szív- és érrendszeri betegségben, mint az azt megelőző esztendőben. Ráadásul a keringési problémákra visszavezethető halálesetek között az nők száma 8000 fővel meghaladja a férfiakét.

 

Ezekre a tényekre kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Pirosban a Nőkért programja, amely augusztus végétől adománygyűjtő akcióval bővül.

Bár a közhiedelem főként a férfiakra érzi veszélyesnek a szív- és érrendszeri problémákat, a tény az, hogy a keringési betegségek sokkal inkább érintik a nőket. A tavalyi évben 8000 fővel több nő halt meg kardiovaszkuláris problémák miatt, mint férfi. S bár a társadalom a szívinfarktust, az agyvérzést főként az erősebb nem tagjait érintő problémának tartja, a 2012-es adatokból kitűnik, hogy a szívbetegségekben elhunyt férfiak száma szerencsére csökkent 2011-hez képest. Ugyanakkor a nők körében ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg: míg 2011-ben 35 695 nő halt meg kardiovaszkuláris okok miatt, addig 2012-ben az elhunytak száma már meghaladta a 36 ezret is. A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon és a világon is vezető haláloknak számítanak, holott megfelelő életmóddal 80%-uk megelőzhető lenne.

Augusztus elején egy gyönyörű dallal, a Szív dalának megjelenésével kezdődött el a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Pirosban a Nőkért mozgalmának legújabb kampánya. A dalt Oroszlán Szonja színésznő, Radics Gigi és Wolf Kati énekesek készítették el. Ezzel szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy a nőket veszélyeztetik leginkább a szív- és érrendszeri problémák. A klipben mindannyian piros ruhát viseltek, amely a fő jelképe a mozgalomnak nemzetközi és hazai szinten is. Szeptember elején már több, mint 300 ezren letöltötték és meghallgatták a Szív dalát.

A dal megjelenését követően a hónap végén újabb állomásához érkezik a kampány, hiszen több adománygyűjtő akció is indul, amelyek anyagi támogatást nyújtanak az alapítvány és a Pirosban a Nőkért program számára. Egyrészt az adhat.hu adományvonalának, a 13600/82-es mellék segítségével hívásonként 250 forint adományozható a Magyar Nemzeti Szívalapítványnak, másrészt a Flora margarinok is piros dobozban jelennek meg a boltok polcain. A piros Flora megvásárlásával dobozonként, 10 forinttal támogathatjuk a Pirosban a Nőkért mozgalmat.

A szív- és érrendszeri problémákra hívja fel a figyelmet a Szív Világnapja is, amelyet minden évben szeptember 29-én tartanak világszerte. A magyar Szívünk Napja rendezvényen is megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom, sőt élőben is hallható lesz majd a Szív dala. A Szívünk Napja rendezvényeken szűrésekkel, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással és színes programokkal várják az érdeklődőket. Mindazok pedig, akik hisznek a Pirosban a Nőkért mozgalom céljaiban, abban, hogy a nőknek is oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegségekre, öltözzenek pirosba a Szív Világnapján is, jelezve ezzel elkötelezettségüket.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL