SZÓRAKOZÁS

A legjobb programok augusztusban

Szerző:
Szabó Anna
Függetlenül attól, hogy a hasadat tömnéd meg nézelődés közben, vagy egy kiadós koncertre vágysz, minden igényedre találsz kulturális csemegét. Egy a lényeg, mozdulj ki, mert a nyár ripsz-ropsz véget ér!

 

Országszerte bővelkedünk a jobbnál jobb rendezvények várnak augusztusban, így nehéz volt a csemegézés. Idén is követjük a hagyományokat, és kihagyva nemzeti ünnepünket, a legérdekesebb programokat szedtük egy csokorba.

Kecskeméti Repülőnap 2013
Helyszín: Kecskemét, Repülőbázis
Időpont: augusztus 03-04.

A Kecskeméti Repülőbázison kerül megrendezésre a X. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Igazi csodák történnek majd a levegőben, légi showk és ejtőernyős bemutatók légi parádéja kápráztatja el a közönséget. A MIG-ek és a Gripenek a fizika törvényeit meghazudtolva hasítanak a felhők között, vadászrepülők és a pilóták hihetetlen teljesítményének párosítása garantáltan elkápráztat mindenkit.

 

Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny
Helyszín: Röszke
Időpont: augusztus 02-04.

Idén augusztusban is nagy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a XXIII. Röszkei Falunapokra és kísérőrendezvényére, a XIX. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyre. A gasztronómiai megmérettetésre augusztus 3-án kerül sor. Az elkészült töltött káposzták közül az I., II. és III. helyezettet valamint a "legtradicionálisabb", a "legreformerebb" és a "legröszkeibb" étkeket díjazza a zsűri, melynek elnöke Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács. Várják egyéni főzők vagy legfeljebb 3 fős csapatok jelentkezését!

 

Fehérvári Zenei Fesztivál
Helyszín: Székesfehérvár, MÁV Pálya
Időpont: augusztus 01-03.

A generációkon átívelő alap-rock Deep Purple mellett olyan nevek garantálják a felejthetetlen koncertélményt, az idei FEZEN Fesztiválon, mint a death metalból indult, de mára már atmoszférikus, húzós rockzenét játszó, finn Amorphis, a kultikus portugál gothic-black-doom metal Moonspell, a sebességmániás brit power-heavy metal Dragonforce, vagy az amerikai industrial metal alapcsapat, a Fear Factory. A kevésbé zúzás-orientáltak a Prága-New York-Lisszabon tengelyen formálódott N.O.H.A. világzenében áztatott, dzsesszes drum and bassére bulizhatnak. Természetesen a hazai kiválóságok színe-java is itt lesz: Ákos, a Tankcsapda, az Edda, a Road, a Depresszió, a Subscribe, az Európa Kiadó, Ganxsta Zolee és a Kartel és a Kiscsillag mellett közel 120 fellépő színesíti a programot július 31. és augusztus 3-a között a székesfehérvári MÁV pályán.

Történelmi Lovasjátékok és Középkori Lakomák
Helyszín: Sümegi Vár
Időpont: augusztus 20-ig

A Magyarországon és Európa szerte nagy hírnévnek örvendő sümegi Történelmi Lovasjátékok helyszínéül a Történelmi Élményparkban elhelyezkedő középkori hangulatot varázsoló Történelmi Rendezvénycsarnok szolgál. Magyarországon az újkorban elsőként nálunk elevenedett meg a középkort megidéző lovasjáték, amelynek részeként spanyol lovas karusszel bemutatót és ügyességi fegyverbemutatóval valamint lovas gyalogos bajvívással fűszerezett lovagi tornát is láthat a kedves közönség. A középkori hangulatot a környezeti elemeken túl szereplőink jelmezei és a zenei aláfestés egyaránt hűen tükrözi. Az este megkoronázásaként programunk után hangulatos Lovagtermünkben fogyaszthatják el vendégeink a kornak megfelelő formában, az ízekben gazdag jellegzetes zamatú középkori lakomát.

 

200 éves Rózsa Sándor
Helyszín: Ópusztaszer
Időpont: augusztus 03-04.

Rózsa Sándor nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit. Születésének 200. évfordulójára kiállításokkal, színpadi, zenés, bábos előadásokkal, filmvetítéssel és közönségtalálkozóval emlékeznek Ópusztaszeren. A betyárvilágot hagyományőrző csapatok bemutatói elevenítik meg. A Skanzen betyárfészkében a látogatókkal közösen építenek egy vasalót, mely a pásztorok jellegzetes főző, és raktározó építménye volt. Faragásokat készítenek, mesélnek a viseletekről, és a pásztorrendről, milyen is egy nap, egy hónap, egy év kint a pusztán. A látogatók számára megfelelő étel- és italellátást biztosítva az emlékpark egész területén, több helyszínen gasztropontokat, ún. "duttyánokat" létesítenek, ahol magyaros ízek várják a vendégeket. A programsorozatot augusztus 4-én a szőregi csata újrajátszása zárja, melynek helyszíne a szőregi Monti-park. A csatában részt vesznek azok a hagyományőrző és szabadcsapatok, melyek az Emlékparknál gyülekeznek.

Vasvári Rétes Fesztivál
Helyszín: Vasvár
Időpont: augusztus 09-10.

A rétes-készítés konyhaművészete, a kulturális örökséghez tartozó termelési módok, szerves részei a magyar kultúrának. A lassan feledésbe merülő ízek megmentésére és az évezredes tradíció megőrzése érdekében Vasváron, a Kultúra Magyar Városában találkoznak a fenséges ízű sütemények nagymesterei immár 11. alkalommal. Az ünnepi asztalok rétes kínálata mellett fontosnak tartják, hogy a különböző korosztályú vendégek számára kínáljanak a jó ízű beszélgetésekhez szükséges elfoglaltságokat. Zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók, kiállítások várják a közönséget.

 

V. Szárszói Lecsófesztivál
Helyszín: Balatonszárszó
Időpont: augusztus 24.

„Versenyben főzzük a lecsót!” – felkiáltással 2013-ban ötödszörre kerül megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő gasztronómiai verseny és családi program. A rendezvény keretein belül csapatok mérkőznek meg egymással, hogy lecsójukkal elnyerjék a zsűri tetszését. A versenyt gyermekprogramok, zenés-táncos műsorok kísérik, majd az est zárásaként egy hangulatos utcabálon vehetnek részt a látogatók. Helyszín: Mikszáth utcai strandparkoló, Szabadtéri színpad.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL