KÖZÉRZET

Bőröndmágia allergiásoknak

Szerző:
Szabó Anna
Ugye a Te bőröndjeid is „összemennek” mielőtt felkerekednél, s nyaralni indulnál? Tehát, kénytelen-kelletlen itthon kell hagynod jó pár holmidat… Ráadásul, ha az allergiások népes táborába tartozol a gyógyszeres doboznak is mindenképpen helyet kell szorítanod. Mit szólnál, ha idén kisebbre cserélhetnéd?

 

Tippjeinkkel alaposan és tudatosan felkészülhetsz. Segítségünkkel beférne még néhány szexis top, dögös fürdőruci, no meg egy cuki papucs is?!

Az allergia ezerarcú, így van, akit a pollenek gyötörnek, másnak az ekcéma, avagy a napfény keseríti meg mindennapjait, hogy csak néhányat soroljunk a lehetséges variánsok közül. A közös pont: az allergiások immunrendszere „rossz program” szerint működik, ezért szélsőségesen reagál olyan egyébként ártalmatlan anyagokra – például pollen, por, fény, állatszőr, vegyszerek, stb. – amelyek igazából valós veszélyt nem jelentenek szervezetünk számára.

 

Válogatott úti cél

Aki allergiás, az nem teheti meg, hogy megpörgeti a földgömböt, majd csukott szemmel rábök, s ahová az ujja mutat, oda indul nyaralni. Túlreagáló immunrendszerrel „megáldva” nagyon fontos, hogy időben elkezdj tervezni, alaposan informálódj, majd megfontoltan válassz úti célt és szállást, hiszen pontosan kell tudnod, tervezett lazításod színhelyén mire is számítatsz. Így azután nem érhet meglepetés.

• Ha belföldön töltöd megérdemelt szabadságodat, tájékozódj jó előre az utazásra kiszemelt terület pollenkoncentrációjának intenzitásáról – www.allergiafigyelo.hu – s ennek ismeretében tűzzed ki pihenésed időpontját.
• Amennyiben külföldön szeretnél lazítani érdemes azokat a területeket célba venned, ahol enyhe és száraz klíma van, ugyanis ez kifejezetten jótékonyan hat az allergiások tüneteire. A tengerparti nyaralás határozottan jót tesz a pollenallergiától és ekcémától szenvedőknek. Ha pedig nem rajongsz a vízpartért – avagy napallergiás vagy –, a hegyvidék lehet remek választás számodra, hiszen 1500 méter feletti magasságon már jóval kevesebb az allergiát okozó pollenek száma, a napfénytől pedig megfelelő ruházattal tökéletesen megóvhatod magad.

TIPP! Aki pollenallergiás időben kezdje el szedni gyógyszereit, hogy a súlyosabb tünetek ne alakuljanak ki és ne jelentkezzenek késői gyulladásos elváltozások sem.

 

Átmeneti otthon

Ha négy keréken utazol, mindenképpen ellenőrizzed, ellenőriztessed, hogy autód légkondicionálója tökéletesen működik-e, illetve nem úszhatod meg a pollenszűrő állapotának kontrollját, illetve kitisztíttatását! Utazásod érdemes hajnalra vagy a késő esti órákra időzítened, mivel ilyentájt tisztább és hűvösebb a levegő, alacsonyabb a légszennyezettség és a pollenkoncentráció is. Ám ennek ellenére csukott ablakkal közlekedj! Szállásod kiválasztásakor ügyelj arra, hogy olyan hotelben/motelben/apartmanban foglalj szobát, ahol nemigen találkozhatsz beltéri allergénekkel. Tehát tilos a dohányzás, gyakran és alaposan takarítanak, rendszeresen cserélnek ágyneműt, illetve törülközőt, s a hűtés-fűtés is megbízható, jó színvonalon van megoldva. Ha mindezt elégedetten kipipálhatod, akkor már csak arra figyelj, hogy a következő papírjaid legyenek nálad: TB kártyád, útleveled, biztosításod, kórtörténeti összefoglalód, legutóbbi ambuláns lapod, gyógyszer-, és ételallergia esetén az azokról szóló dokumentációd, kezelési lapod, amely tartalmazza a gyógyszereid listáját az adagolási móddal egyetemben. Gyógyszereidet a betegtájékoztatóval együtt pakold be, illetve az Európai Unióba történő utazás esetén érdemes kiváltanod az E 111-es nyomtatványt (Europian Health Card), amivel sürgősségi ellátás vehető igénybe az EU mind a 28 tagállamában, továbbá a vele szerződött néhány országban, Svájcban, Norvégiában, Izlandon.

 

Borkum az allergiások Mekkája

Amikor végre melegen süt a nap, zöld és illatos a táj mindenki örül a nyárnak. Kivéve azok, akik reggelente vörös szemmel és eldugult orral ébrednek... Ám a németországi Borkumban már semmi sem csalhat könnyet a turisták szemébe! Az összesen 116 szálláshely - amelyben csaknem kétezer embernek tudnak átmeneti otthont nyújtani –, valamint a 21 kisvállalkozás, a fodrászoktól a pékeken át a taxisokig hónapokon át dolgozott azon, hogy megfeleljen az Európai Allergiakutatási Alapítvány (European Center for Allergy Research Foundation) szigorú előírásainak. Fáradozásaikat siker koronázta. Az alapítvány képzett ellenőrei a helyszínen alaposan körülnéztek, vizsgálódtak majd úgy döntöttek, hogy Borkum jogosult az allergiabarát sziget elnevezésre. – derül ki a Raushier utazási magazin beszámolójából.

 

 

Amikor a napfény a bűnbak

A napallergiának három oka lehet:
• azok a zsiradékok és bizonyos segédanyagok – úgynevezett emulgeátorok – amelyek jelen vannak a napvédő szerekben,
• bőrünk különös érzékenysége a napfényre,
• bizonyos gyógyszerek, amelyeket, ha szedünk, érzékennyé teszik a bőrünket.
Mi hát a teendőd, ha el akarod kerülni a napallergiát, de vízparton szeretnél nyaralni? Nos, már a szabadságod előtt néhány héttel kezdjél el szedni béta karotint, mely sejtvédő vitamin, továbbá C- és E vitamint, illetve, a szelént. Utóbbiak lekötik az úgynevezett szabad gyököket, melyek a napsugárzás hatására a bőrsejtekben keletkeznek. Ám ne feledd, hogy ezek a készítmények nem pótolhatják a megfelelő – a te bőrödnek ideális – napvédő szereket, amelyek jó, ha kombináltak, azaz fizikai és kémiai fényvédőket is tartalmaznak, s így az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak. Ezeken túl pedig búj az árnyékba az erős napfény elől, illetve viselj fehérszínű szellős pamut ruhákat.

Allergiamentes kellemes nyaralást!

További hasznos információkat, praktikus ötleteket találhatsz a www.allergiafigyelo.hu weboldalon!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL