KÖZÉRZET

A túl sok vitamin károsíthatja a májat

Szerző:
Szabó Anna
Amerikai kutatók szerint a túl sok vitamin és táplálékkiegészítő szedése májkárosodáshoz és születési rendellenességekhez vezethet.
A különféle tabletták mellékhatásainak vizsgálatára sürgősen összehívott testület azt találta, hogy a béta-karotin megnövelheti a tüdőrák kialakulásának a kockázatát a dohányosok körében. A béta-karotin narancssárga színű növényi pigment, és az A-vitamin előállításához használják. Antioxidánsként és immunrendszer-erősítőként funkcionál.

A tanulmányok szerint a béta-karotin egyértelműen valamelyest védelmet nyújt a tüdőrák ellen azoknál, akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.
Ennek ellenére, amikor skandináv kutatók a narancssárga színű növényekben és zöldségekben gyakran előforduló béta-karotint adtak az önkénteseknek, azt találták, hogy a dohányosok esetében a tüdőrák kockázata megnőtt.
A többi vitamin esetében azokkal kell vigyázni, amelyekben valamely összetevő mennyisége meghaladja az ajánlott napi bevitel mennyiségét.

A tanulmány szerint a niacin (más néven nikotinsav vagy B3-vitamin) túlzott szedése károsíthatja a májat, és azok a terhes nők, akik túl sok A-vitamint fogyasztanak, születési rendellenességeket fedezhetnek fel kisbabájukon.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy mivel a vitaminok és az ásványi anyagok az egészség szempontjából elengedhetetlenek, annál jobb, minél többet szedünk belőlük.

Azonban némelyik (például az A-vitamin és a vas) mérgező, ha sokat veszünk be, mások viszont a vizelettel egyszerűen kiürülnek a szervezetből, ha túl sok van belőlük, nyilatkozta Dr. J. Michael McGinnis, az amerikai kutatókból álló testület vezetője.

- A probléma az, hogy nem tudjuk biztosra, hogy az embereknek a hasznára válnak-e a vitaminok és a táplálékkiegészítők – mondta McGinnis. - Sőt, aggódunk amiatt, hogy sok ember talán túl sokat is magához vesz bizonyos tápanyagokból.

A kutató arra is figyelmeztetett, hogy némelyik vitamin károkat okozhat, ha bizonyos gyógyszerekkel együtt szedjük őket, és felhívta az orvosok figyelmét arra, hogy gyógyszer felírása előtt mindig ellenőrizzék le, milyen táplálékkiegészítőket szed a páciensük.

Számos tanulmány szerint a fogyasztók úgy gondolják, hogy a multivitaminok szedése egészségesebbé tesz, és megakadályozhatja egyes gyakori betegségek kialakulását, de az ezekre utaló bizonyítékok elég ingatag lábakon állnak, nyilatkozta McGinnis.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL