ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutyabaj a szúnyogoktól

Szerző:
Szabó Anna
Kellemes tavaszias nyári napokat élünk, amit nem csak kedvenceink, de a rajtuk élősködő paraziták is kihasználnak. A már tagadhatatlanná vált klímaváltozás egyik kellemetlen hozadéka, hogy hazánkban is megjelentek azon szúnyogfajok, melyek a bőr- és szívférgességet, vagyis a kórokozó féreg lárváit terjesztik.

 

Ezeket a betegségeket összefoglaló néven dirofilariosisnak nevezzük. A bőrférgességet a Dirofilaria repens, a szívférgességet egy Dirofilaria immitis nevű parazita okozza. Nem lehetünk nyugodtak, hogy pusztán a vizes területek, folyó, patak vagy tó partján vagyunk kitéve a megbetegedés kockázatának kedvenceinkkel, hiszen a kerti tavak, vagy a gondozatlan, lefedetlen kisebb kerti víztárolók is remek élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárváknak. A kórokozók a már fertőzött állat csípésekor kerülnek a szúnyog testébe, ahonnan a következő vérszíváskor okoznak fertőzést. Ennek köszönhetően kedvencünkből még a tünetek megjelenése előtt már kimutatható a fertőzöttség egy egyszerű vérvétellel.


Bőrférgesség


Attól függően, melyik parazita lárvái okozták a megbetegedést, a Dirofilaria repens esetében a bőr alatt telepszik meg és képez kis csomókat. Tünetei: szőrhullás, viszketegség, korpásodó bőr és időnként bőr alatt megjelenő csomók. Súlyosabb tünetekkel nem jár, de a bőr alatt élő féreg folyamatosan rakja a petéit, amivel minden szúnyogcsípéssel további fertőzésnek tehetjük ki magunkat és környezetünket.


Szívférgesség


Dirofilaria immitis parazita lárvái, vagyis a szívférgek a szív üregeiben és a nagy erekben vernek tanyát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a ritkább, ugyanis ha későn ismerjük fel a tüneteket, az kedvencünk elvesztéséhez is vezethet. A szívférgesség tünete a hirtelen kialakuló gyengeség, mely járhat étvágytalansággal, nehezített légzéssel és szapora szívveréssel - sajnos ez a rosszabbik tünetcsoport, ami a heveny lefolyású kórforma jellemzője. Ezzel szemben a nyugtalanság, fáradékonyság, gyakori száraz köhögés, orrvérzés, nehezített légzés, vérszegénység, fokozatos lesoványodás az idült lefolyású kórforma jellemzője. Amennyiben egy kutyánál akár csak szívbetegségre utaló jel is van, ki kell vizsgálni és ki kell zárni a szívférgességet. Mivel a kifejlett férgek lárvái a vérben keringek, így egy vérkenet mikroszkópos vizsgálatával eldönthető a diagnózis. Mint az korábbi cikkünkben is vázoltuk, paraziták ellen a legjobb támadás a védekezés, most is ezt tanácsoljuk! >>

Túl azon, hogy a diagnózis felállítása és a kezelés nem olcsó mulattság, kedvencünk egészsége és a további fertőzések visszaszorítása érdekében védekezzünk a szúnyogok ellen. Magunk és kutyáink, cicáink védelme érdekében ajánlatos egészen sűrű szövésű szúnyoghálóval felszerelni nyílászáróinkat, ha a szabadban tartózkodunk, használjuk szúnyogriasztó készítményeket. A kertünkben lehetőleg fedjük le az esővíz tárolót, ha kerti tavunk van és élnek benne olyan állatkák, akik szúnyog lárvákkal táplálkoznak, nagyon becsüljük meg őket! Kedvenceink számára pedig vásároljunk olyan spot-ont vagy nyakörvet, amik védenek a fertőzést terjesztő szúnyogok ellen.


Megkerülhetetlen a kérdés: mi magunk mennyire vagyunk kitéve a fertőzésnek?

Sajnos a fertőzött szúnyog csípésével az emberbe is bekerülnek a féreglárvák, szerencsére emberekben nem szaporodnak és ennyire súlyos tünetekkel sem járnak, de kifejlődnek és megjelenésük azonnali kezelést igényel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL