KÖZÉRZET

Így készülj a vízparti nyaralásra

Szerző:
Szabó Anna
Itt a wellness hétvégék ideje és nemsokára elérkezik a várva várt strand-szezon és a jól megérdemelt nyári szabadság. Hogyan érdemes készülnünk a vízparton töltött napokra, hogy valóban önfeledt legyen a kikapcsolódás; hogyan előzhetjük meg a kellemetlenségeket, fertőzéseket?

 

Bár a wellness fürdőkben, aquaparkokban ellenőrzik a víz minőségét, ez közel sem nyújt maximális biztonságot, a természetes vizekben pedig még ennyire sem bízhatunk.

A fürdőruhák szoros, műszálas anyagai és a fürdés teremtette nedves közeg remek táptalajt biztosít a kórokozó baktériumok és gombák számára. A nedves fürdőruháról, testfelszínről bevándorló kórokozókkal szemben a női intim területnek a hüvely egészséges nyálkahártyája biztosít megfelelő védelmet. Ha ennek mikroflórája sérült, a nők kiszolgáltatottá vállnak a külvilágból, így a strandról, fürdőkből érkező fertőzésekkel szemben.

Mit is jelent ez? A hüvely védelméért a nyálkahártyáján jelen lévő baktériumflóra felel, amit normál körülmények között döntően a jótékony hatású tejsav-baktériumok az ún. lactobacillusok alkotnak. A tejsav-baktériumok által termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért, és ez a savas közeg akadályozza meg, hogy a hüvelyben (a hüvely nyálkahártyáján) a kórokozó baktériumok elszaporodjanak.

A tejsavbaktériumok tápanyagellátása, és szaporodásukhoz szükséges megfelelő környezet azonban számos élethelyzet során károsodhat. Ilyen lehet a hosszan elhúzódó menstruáció, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, hüvelygyűrű alkalmazása, antibiotikum kezelés, gyakori irrigálás, illatosított intim higiéniás szerek használata, de a nagy hormonális változással járó várandósság, vagy a menopauza is ide sorolandó.

A nem megfelelő körülmények hatására a tejsavbaktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik (savasból lúgos irányba tolódik). Felborul a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés.

Annak érdekében, hogy a strandolásról csak kellemes élményeink maradjanak, érdemes már a fürdőzés előtt a megelőzésről gondoskodni. A patikákban kapható tejsav és glikogén tartalmú hüvelygélből hetente már 1-2 tubus használatával fenntarthatjuk a normál hüvelyi mikroflórát, és megelőzhetjük a kellemetlen állapot kialakulását. A Lactofeel gél nem tartalmaz hormont, és tartósítószert, így hormonális fogamzásgátlás, de várandósság és szoptatás alatt is használható.

Miért rontanánk el a megérdemelt pihenést, ha egy kis odafigyeléssel kellően felkészülhetünk a vízparti kikapcsolódásra? Pipáljunk ki mindent a listán: adjunk magunkra - ne csak a külsőnkre, az egészségünkre is!

Orvostechnikai eszköz CE 0344, gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze kezelőorvosát!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL