KÖZÉRZET

Candida? Biztos vagy benne?

Szerző:
Szabó Anna
Ha viszketést, égő érzést, kellemetlen szagú folyást tapasztalsz odalent, te is azonnal gombás fertőzésre gyanakszol? A nők többsége így reagál, holott a kellemetlen és gyakran kínos tünetek mögött más is állhat.

 

A hüvelyi folyás számtalan okból kialakulhat – mondja dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. Fizikai irritációt és váladékozást okozhat például a szexuális együttlét, ha nem kielégítő a nedvesedés vagy túl hosszan tart az aktus. Kémiai irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak kozmetikumok, síkosítók, gumióvszerek, tamponok, intim betétek, de akár az illatosított vécépapír vagy az uszodavíz is. Gyakran áll a háttérben a hüvelyi pH megváltozása, túlzottan lúgos vagy savas irányba való eltolódása. Ez antibiotikum kezelés során vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan használata következtében alakulhat ki. A változó korral vagy a terhességgel együtt járó hormonális eltérések is előidézhetik, de felléphet fogamzásgátlók szedése, vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések kapcsán is.

A hüvelyi folyást kórokozók is előidézhetik. Ezek egy része szexuális érintkezés révén kerül be a női nemiszervekbe, ahol gyulladást okoznak. Ilyenek az STD betegségek, például a gonorrhoea, a chlamydia fertőzés és a trichomoniasis. Más baktériumok, illetve a sarjadzógombák a hüvelyflóra elégtelen védőfunkciója miatt telepedhetnek meg illetve szaporodhatnak el a hüvelyben.

Ha fertőzésre gyanakszunk, a legfontosabb teendő, hogy felkeressük orvosunkat vagy a legközelebbi STD Centrumot, ahol a hüvelyváladékból készült kenetet mikroszkópos, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A beazonosított kórokozó antibiotikumokkal, gomba vagy parazita ellenes szerekkel történő célzott elpusztításával párhuzamosan, vagy azt követően, gondot kell fordítani a hüvelyflóra helyreállítására is, ami vagy eleve károsodott lehet, vagy a kezelés során gyengülhet meg.

Számos esetben a hüvelyi folyást és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. Ilyenkor a kezelés fő célja az egészséges hüvelyflóra helyreállítása, és az elért eredmény megtartása. Ebben felbecsülhetetlen segítséget jelentenek az egészséges hüvelyflórát helyreállító szerek – mondja dr. Tisza Tímea.

A Lactofeel hüvelygél tejsavat tartalmaz, amely hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagot, és helyreállítja a hüvely normál pH-ját. Glikogént is tartalmaz, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, és a hüvely természetes egyensúlya helyreáll, hatékonyan enyhítve a rendellenes folyást, a kellemetlen érzést, továbbá megakadályozza a hüvely kínos szagának visszatérését.

Orvostechnikai eszköz CE 0344, gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze kezelőorvosát!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL