KÖZÉRZET

Antibiotikum kezelés: nem csak a bélflóra sínyli meg

Szerző:
Szabó Anna
Azt már sokan tudják, hogy antibiotikum mellé ajánlatos probiotikumot szedni és a kezelés felboríthatja a bélflórát, de azt kevesen, hogy a hüvely flóráját hasonlóképpen befolyásolja egy antibiotikum kezelés.

 

Az antibiotikumok megjelenésével számos betegség vált könnyen kezelhetővé, azonban mellékhatásaik számos kellemetlenséget okozhatnak. A leggyakoribb nem kívánt tünetek abból adódnak, hogy a kórokozó baktériumok elpusztítása mellett, a szervezet számára hasznos, a bél- és hüvelyflóra egészséges egyensúlyát fenntartó baktériumokat is károsítják. A mindennapok során számos információt kapunk arról, mit tehetünk a bélflóra megóvásának, és visszaállításának érdekében. Ne felejtsük el, hogy hasonlóan fontos gondoskodni a női egészséget érzékenyen érintő hüvelyflóra egyensúlyáról is!

A bélflóra több száz féle baktérium közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A hüvelyflóra is hasonlóképpen működik, itt is különböző típusú baktériumok élnek. Normál körülmények között a tejsavbaktériumok, az ún. lactobacillusok vannak jelen a legnagyobb számban, melyek tejsavat termelnek, így biztosítva a hüvely normál, alacsony pH-értékét (pH 3,8-4,5). Többek között ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását. Ha a tejsavbaktériumok száma visszaesik, és a pH-szint megemelkedik (lúgos irányba tolódik), felborul a hüvely baktérium-egyensúlya és elszaporodnak a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. A hüvelyflóra mérsékelt aktivitása kiszolgáltatottá teszi a nőket a külvilágból érkező, így a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben is.

Minden nő számára elérhető egy olyan tartósítószer és hormonmentes megoldás, mely során nem kell az egészségünket érintő kompromisszumokat vállalnunk. Patikákban, vény nélkül kapható a klinikailag is tesztelt kettős hatású Lactofeel hüvelygél, amely természetes összetevői miatt a várandósság és szoptatás teljes ideje alatt is biztonsággal alkalmazható. A Lactofeel hatékonysága két összetevőben rejlik; tejsavat tartalmaz, amely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, így a hüvely természetes egyensúlya helyreáll.

Fontos tehát, hogy mi, nők ne csak a bél-, hanem a hüvelyflóránk helyreállításáról is gondoskodjunk, minden egyes antibiotikum kezelés után.

Orvostechnikai eszköz CE 0344, gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze kezelőorvosát!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL