LELKIPATIKA

Bárhol is vagy, épp ott jó!

Szerző:
Szabó Anna
A megadás az egyik legfontosabb lépés a boldogsághoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy kitűzöd a fehér zászlót, és feladod, hanem azt, hogy megadod magad a pillanatnak. Megszemléled a körülményeket, és elfogadod a helyzetet olyannak, amilyen. Elfogadod, hogy ott vagy, ahol vagy… ebben a pillanatban. Nem örökre, csak éppen most!

 

Fogadd el olyannak, amilyen!


Ha nyakig ülsz a pácban, végy egy mély lélegzetet az orrodon át, és fújd ki a szádon. Ismételd meg párszor tudatosan! Azután jöhet a pihenés. Igen, talán úgy érzed, kizárt, hogy most pihenni tudsz, amikor ekkora stressz nehezedik rád, de ha ellazulsz és jelen vagy a pillanatban, az segít tisztán tartani a gondolataidat. Ha nem ellenkezel tovább, nem hadakozol, nem küzdesz a probléma ellen, akkor belső párbeszéd előbb-utóbb abbamarad. Kimerítő dolog az élet ellen küzdeni. Tarts hát egy kis szünetet! Adj helyet olyan gondolatoknak is, amelyek nem a problémákról szólnak. A gondolatok néha úgy viselkednek, mint amikor akad a tű a lemezen: az ember újra meg újra ugyanazt a refrént vagy dalrészletet hallja. Ha mélyen lélegzel és elég hosszú ideig nyugton maradsz ahhoz, hogy felismerd, milyen érzések vannak a testedben, akkor jó irányba haladsz. A tested sokat elárul a mentális és érzelmi állapotodról. A válladat szinte a füledig húzod? Fájdalmat érzel a gyomorszájad környékén? Esetleg az állkapcsod is feszült és görcsös? Ezek a jelek bizony arról árulkodnak, hogy a gondolataid és a tetteid nincsenek összhangban a vágyaiddal és az örömeiddel.


Bármilyen helyzetet a visszájára lehet fordítani


Ha az adott helyzetet már elfogadtad olyannak, amilyen, megtanultad a lazító légzést, és jelen tudsz lenni a pillanatban, mi a következő lépés? Érezd magadénak, amit szeretnél! Azért kapod azt, amit kapsz, mert a figyelmed a problémára összpontosítod, illetve arra, ami nem működik. Ha felelősséget vállalsz az életed minden egyes helyzetéért, akkor visszaszerzed a hatalmadat is. Te hoztad magad ebbe a helyzetbe, vagy azért, mert ezt tartottad magától értetődőnek, vagy azért, mert nem figyeltél a belső hangodra. Van azonban egy jó hírünk: bármilyen helyzetet a visszájára lehet fordítani, akármilyen sötétnek vagy súlyosnak látszik! Ha hiszed, ha nem, a dolgok újra könnyeddé és fejlődőképessé válhatnak. Most csak annyi a dolgod, hogy jelen legyél. Éppen most!

Eleinte talán nehéz elhinni, de bárhol is tartasz éppen az úton, jó helyen vagy. Már hogy lehetnél jó helyen, ha egyszer annyira rosszul érzed magad – gondolod magadban. Pedig hidd el, ott vagy! Azok az emberek és dolgok, akik, és amelyek akadályozzák a vágyaid megvalósulását, voltaképpen segítenek neked, hogy visszatérj a helyes ösvényre. Ha efféle dolgok és emberek nem léteznének, akkor új vágyak sem lennének!


Nincsenek jó vagy rossz gondolatok


Ahogyan rossz érzések és tettek sem léteznek. Csak az számít, hogy amire a figyelmedet összpontosítod, az felemelő, örömteli, ihletett legyen. Ha bármivel kapcsolatban negatívan ítéled meg magad, az olyan, mintha szándékosan citromot facsarnál egy nyílt sebre. Tovább rontod azt, ami már eleve fájdalmas. Ha megbotlottál és térdre estél az élet útján, fordulj meg, és ülj a fenekedre! Adj magadnak annyi időt, amennyire csak szükséged van, hogy összeszedd a gondolataidat, és rákapcsolódj a jólét áramlatára. Aztán amikor már készen állsz, hogy talpra állj, légy elszánt! Lehet, hogy újra el fogsz esni. És akkor mi van? Mindez része a folyamatnak. Lehet, hogy az út tele van rögökkel, de a létezésük puszta ténye nem számít. Csak az a fontos, hogyan reagálsz rá!


Engedd meg magadnak, hogy pont ott legyél, ahol éppen vagy!
Bármilyenek is jelenleg a kapcsolataid, bármilyen a családod, az egészséged, a lelkiállapotod, fogadd el, hogy jó úgy, ahogy van. hagyd abba, hogy állandóan másokhoz hasonlítod vagy bírálod önmagad!


Gyakorlat

Van egy pompás módja annak, hogy megbékélj az életeddel, még akkor is, ha az álmaidnak még a közelében sem jársz. Keresd meg, mely életterületeidről vagy negatív véleménnyel! Könnyebb, ha ezeket le is írod. Állandó negatív érzésed vagy bűntudatod van az anyagi helyzeted miatt? Adósságaid vannak? Frusztrációt érzel a partnered (vagy annak hiánya) miatt? Mi a helyzet a családdal? Torkig vagy már azzal, hogy állandóan torkig vagy? Írj össze minden idegesítő helyzetet, amelyen változtatni szeretnél.

Ha elkészültél, válassz ki közülük valamit, amit szeretnél elengedni. Képzeld el, hogy a problémával kapcsolatos összes negatív érzés fölött hatalmad van. elkezdheted a dolgot más nézőpontból szemlélni. Végy egy jó mély lélegzetet, aztán lélegezz tovább mélyen, az orrodon át szívd be, és a szádon fújd ki a levegőt. Képzeld el, hogy az összes gondolatod egy narancs méretű golyóvá zsugorodik.
Lélegezz tovább! Ha már összeszedettebbnek érzed magad, tegyél fel magadnak kérdéseket ezzel a gondolat-golyóval kapcsolatban. Miből van? Milyen a felülete? Könnyűnek vagy nehéznek érzed? Színes? Döntsd el, mihez szeretnél kezdeni vele! Ez a te gondolat-golyód, és te döntesz a sorsa felől. Eldobhatod, elégetheted vagy feloldhatod. Összezsugoríthatod olyan kicsire, mint egy gombostű feje, beledobhatod a Dunába, elfújhatod. Odateszed, ahova akarod – csak döntsd el!

Jól van! És most mit érzel ezzel a problémával kapcsolatban? Lélegezz tovább! Ne feledd: nagyobb vagy, mint a probléma. Ezek a gondolatok már semmit sem jelentenek neked. Folytasd tovább ezzel a módszerrel a negatív gondolatok elengedését – egyiket a másik után!


Szeretnéd megismerni a 7 nélkülözhetetlen összetevőt a sikeres élethez? Akkor olvass tovább...

 

Jack Canfield – Válj a Vonzás Törvényének mesterévé!
(Édesvíz Kiadó)


Felvetődött-e már benned, vajon mi az oka, hogy egyesek mindig jókor vannak jó helyen, állandóan szerencséjük van, egészségesek, boldog párkapcsolatban élnek, a gyerekeik jókedvűek és szófogadóak, és több mindent elérnek, mint amit egy átlagember egyáltalán képes elképzelni? Gondolkodtál-e már azon, hogy ők vajon mitől olyan „szerencsések”? Azok, akik jobb életszínvonalon élnek, akik álmaikat és céljaikat maradéktalanul megvalósítják, az egyik legősibb és legnagyobb hatású életadó forrásból merítenek: a vonzás törvényéből.
Ez a könyv megtanít mindent, amit tudnod kell, hogy te is avonzás törvénye szerint élj, és alapelveinek alkalmazásával megteremtsd saját sikereidet.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL