KÖZÉRZET

A leveles zöldségek csökkentik a bőrrák kockázatát

Szerző:
Szabó Anna
Egy tanulmány szerint a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót vagy az amerikai kelkáposzta csökkentik a bőrrák kialakulásának az esélyét.
A leveles zöldségek sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, valamint olyan egyéb bioaktív anyagokat, amelyek gazdagok luteinben, C- és E-vitaminban, folsavban és rostokban.

A kutatók 11 éven keresztül vizsgáltak több, mint 1000, Ausztráliában élő felnőttet, akiket rendszeresen teljes körű bőrgyógyászati vizsgálatoknak vetettek alá, valamint részletes tesztet kellett kitölteniük az étkezési szokásaikról, különösen arról, hogy milyen típusú élelmiszert milyen gyakran szoktak enni.

Részletes vizsgálatok és különböző faktorok figyelembe vétele után a kutatók azt az eredményt kapták, hogy a leveles zöldségek fogyasztása 41%-kal csökkenti a bőrrák kialakulásának a kockázatát.
A sötétzöld színű leveles zöldségek nagyon gazdagok folsavban, ami kulcsszerepet játszik a DNS szintézisében és javításában, nyilatkozták a kutatók.


A kutatócsoport azok étrendjét is vizsgálta, akiknek korábban már volt bőrrákjuk

Az ő esetükben még szorosabb összefüggést fedeztek fel. A korábban bőrráktól szenvedőknek 55%-kal csökkentek a tüneteik a leveles zöldségek fokozott bevitelével. A tejtermékek gyakoribb fogyasztása ezzel szemben 153%-kal növelte a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

- A módosítatlan tejtermékek bevitelének a fokozása több, mint a kétszeresére növelte a bőrrák kialakulásának a kockázatát – nyilatkozták a kutatók.
- Az eredményeink azt mutatják, hogy a bőrrák előtti állapotban lévő bőrben a leveles zöldségek fogyasztása csökkenti a rosszindulatú daganat kialakulásának az esélyét – állítják a kutatók.
- A módosítatlan tejtermékek, például a teljes tej, sajt vagy joghurt fokozott bevitele növelheti a bőrrák kialakulásának a kockázatát az arra hajlamosaknál – nyilatkozták a kutatócsoport tagjai.


Sokak szerint az ultraibolya (UV) sugárzás a legfontosabb környezeti tényező a bőrrák kialakításában. Az UV sugárzás közvetlen károkat okoz a DNS-ben és az immunrendszerben. Az UV sugarak emellett szabadgyökök termelése által közvetett károkat is okoznak.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL