SZÓRAKOZÁS

Mr. Miyagitól Yodáig - Top 5 filmes mentor

Szerző:
Szabó Anna
A jó mozi egyik titka a megfelelő mentor kiválasztása. Azonban mi nem arra a bizonyos emberre gondolunk, aki előrelendíti a film készítését. Sokkal inkább egy adott személyre, akinek bölcsességei a megfelelő helyen és időben elhelyezve olyan hatást gyakorolnak a nézőre, hogy azt még évek múltán is megemlegetik.

 

Természetesen – az irodalmi műalkotásokhoz hasonlóan – a filmek is üzenetet közvetítenek. Így aztán ezeknek a bölcs szereplőknek nagyszerű tanulságait hordozzuk magunkban – jó esetben. De térjünk a lényegre, íme a mi filmes tanári karunk!

 

Yoda, Csillagok Háborúja

A Jedi Nagytanács legidősebb tagja, már eggyé vált az erővel – ha esetleg valaki nem emlékezne rá… Talán a legbölcsebb és legaranyosabb mind közül a kis zöld lény. De hiába a kis méret, megközelíthetetlenül nagy szellemi erőt birtokol. Nyugodt és szerény, de mindig erőteljes üzenetet közvetít. Persze lehet mindig a sötét oldalra hivatkozni, mégis ha elveszed a filmes jelzőket a helyében örök igazság marad, például ilyen formában: "A harag, a félelem, az erőszak, ez mind a sötét oldal. Könnyű a csapdájába esni, s ha egyszer megkaparint, örökre uralni fogja a sorsodat, mígnem elemészt."

 

 

Charles Xavier professzor, X-Men

X Professzor a különleges képességű mutáns gyerekek nevelője, egész életét arra tette fel, hogy harcoljon az előítéletek ellen. Xavier egyike azoknak a filmes mentoroknak, akik valamilyen módon egész szerepükkel a másság elleni harc élén vannak. Minden tettének és szavának egyértelmű az üzenete: nem számít mennyire más valaki, mindannyian tudunk együtt élni.

 

 

Gordon Gekko, Tőzsdecápák

„A kapzsiság helyénvaló.” Talán a legtöbbet idézett mondat Gordon Gekkotól, a Tőzsdecápák jelképes figurájától. Az 1987-es filmben Michael Douglas Oscar-díjat zsebelhetett be ezért az alakításáért, de ez sokak szerint éppen Oliver Stone-nak köszönhető, akit rendezőként és társforgatókönyvíróként szintén jegyeznek a film kapcsán. A több mint húsz éve készült mozi főszereplőinek szájából elhangzottakat máig idézik, tegyük hozzá tényleg bármikor megállják a helyüket az üzleti életben, például az ehhez hasonló mondatok: „A legtöbb harvardi diplomás szart se ér, itt az boldogul aki szegény, ravasz, becsvágyó és nem érzelgős. Akinek barát kell, az tartson kutyát.”

 

 

Mr. Miyagi, Karate kölyök

„Az élet néha leterít, de csak rajtad áll, hogy felállsz-e.” Mondta Mr. Miyagi, és mi elhittük neki. Az egyik legemlékezetesebb tanító figura, aki a bölcsességén kívül átadta nekünk a keleti filozófia örökségét. Ja, és persze a harcművészet alapjait. Végül nem feledhetjük a kedvenc mondatát sem: „A hazugság csak akkor igaz, ha valaki el akarja hinni.”

 

 

John Keating, Holt Költők Társasága

Az állandóan idézeteket szavaló, és lázadásra buzdító irodalom tanár figurája sokunkat elkísért miután látta a Holt Költők Társasága című filmet. Kötelező darab ez minden fiatalnak, sőt idősebbnek, hisz felébredni sosem késő. John Keating figurája folyamatosan arra tanít minket, hogy járjunk nyitott szemmel a világban és merjünk változtatni azon, ami nem tetszik. Az egyik legismertebb idézet, kedvenc irodalom tanárunktól: ,,Mindannyian igényeljük, hogy elfogadjanak, de higgyék erősen, hogy a meggyőződésük egyéni, a sajátjuk, még ha a nagytöbbség emiatt rossz szemmel is néz magukra, még ha a nyáj azt bégeti is: neeeem heeelyeees.”

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL