KÖZÉRZET

A pilates alapjai; az alhasi izmok erősítése

Szerző:
Szabó Anna
Ez a kifejezés egyre gyakrabban jelenik meg az erősebb terhelést jelentő kick-boksz vagy step-aerobic mellett. Olyan hírességek, mint Marisa Tomei, Patrick Swayze, Vanessa Williams és Jamie Lee Curtis gyakorolják szorgalmasan. Mi is ez?
Talán legegyszerűbben úgy lehetne leírni: jóga, mozgással. A test és a légzés egy egység, minden mozdulat szinte átfolyik a másikba, és a mozgás az elmét is leköti. Hangsúlyozza a lélegzés és a formák kapcsolatát, az izmokat egy időben nyújtja és erősíti.


Joseph H. Pilates, aki ezt a rendszert kitalálta, azt mondta:

"Tíz lecke, és megérzed a különbséget. Húsz lecke, és látod a különbséget, és harminc múltán teljesen új tested lesz.” Szép kis kijelentés, de az azóta eltelt majdnem száz év igazolja.


A Pilates úgy erősíti a törzset, mint semmi más

Az alhasat, a csípőt, és az alsó hátrészt egyszerre mozgatja, minden más mozgás is innen indul ki. A sima fölülések csak a nagy hasizmot mozgatják, a Pilates a mélyizmokat is.

Jó néhány mozgásformát a táncterápiától kölcsönzött, és ezzel megváltoztatja az emberek általános mozgását is. Kecsesebb lesz, jobb tartású, folyamatos mozgású az ember tőle.

Nem elérhetetlen, nem kell hozzá különösebb felszerelés, csak egy szőnyeg. Nem árt néhány leckét szakoktatótól venni azért, de jó könyvek segítségével egyedül is mehet a dolog.

Ami nagydolog még benne, hogy nem csak a testedet „tornáztatja”, hanem az elmédet is. Még az igazi „földhözragadt” emberekét is. Ők is megérzik, hogy a testük változása valahonnan belülről jön.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL