KÖZÉRZET

Tippek hátfájás ellen

Szerző:
Szabó Anna
A hátfájás nagyon kellemetlen lehet, gátolhat mindennapi mozgásunkban. Megelőzni azonban sokkal egyszerűbb...
Óvatosan emelj!

A biztonságos emelés azt jelenti, inkább a lábizmaidat használod, a hátadat kevésbé terheled. Hajlítsd csak be szépen a térdedet, feszítsd meg az alhasi izmaidat, az emelendő tárgyat tartsd jó közel a testedhez.


Kerüld a csavarodó mozdulatokat!

Figyeld csak meg a törzsed mozgását. És nehéz dolgok emelésekor figyelj rá oda, hogy ne kelljen egyáltalán megcsavarodnia, háztartás közben, pedig a lehető legkevesebbet. Egyébként is figyelj rá oda, hogyan is mozog a gerinced, és hogy mit jelez. A pici fájdalom, a húzó érzés is jelzés.


Igyál sok vizet!

A testünknek legalább 70%-a víz. Ahhoz is szükségünk van rá, hogy ne legyünk merevek. A sok vízivástól megnő a porckorongok magassága, úgy tudják igazán jól ellátni a feladatukat, a csigolyák védelmét a rázkódástól, súrlódástól.


Élj aktívan, és erősítsd meg az alhasi és háti izmaidat!

A mindennapos torna és aktivitás tartja erősen gerinc körüli izmokat. Fontos az alhasi és a háti izmokat megerősíteni, ne a gerincoszlopnak kelljen az egész napi terhelést hordania. De ne csak erősíts, utána nyújts, lazíts is, különben bemerevedsz.


Legyen egészséges a súlyod!

Mindenféle egyéb más betegség ellen is jó tanács, de gondold csak el szegény gerincoszlopodat, ha éjjel-nappal akár csak egy öt kilós súllyal túl van terhelve…


Találd meg a kényelmes alvó-pozíciót!

Az orvosok véleménye erről gyakran változik, így elsősorban az a fontos, hogy te hogyan érzed magad, alvás után pihentek és lazák-e a nyak és hátizmaid. De az orvosi tanács is megfontolandó azért.


Melegíts be!

A bemelegítés kötelező. Csak öt-tíz perc aerob, könnyed mozgás, ami hozzászoktatja az izmokat: most munka következik! És ezzel megelőzhetők a sérülések, még az icipici izomsérülések is, amiről azt hitted, csak izomláz volt, és évekkel később okoz majd csak gondot. Bemelegítés után egy kis óvatos nyújtás se árt.


Levezetés

Tornázás után mindenféleképp szükséges a nyújtás. Ilyenkor még az izmok melegek, könnyebben és sérülés nélkül tudunk nyújtani. Az pedig kell ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a végtagjaink, gerincünk mozgáshatárait. És a sztrecsing az izommerevséget is csökkenti, ami például okozhatja a hátfájást.


Ne ülj sokáig egy helyben

Amilyen gyakran csak megteheted, állj föl. Az ücsörgés terheli a gerincet, összenyomja a porckorongokat. A számítógép előtti hosszas ücsörgés tartásproblémákat is okozhat, nyak és hátfájást..


Próbáld meg holisztikusan megközelíteni a problémát!

A masszázs, a jóga, a pilates, az akupunktúra ugyan az egész testedre hat… de erre is van szükséged…
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL